Bangó Margit és a mellrák - A legrosszabb, ha a beteg lemond önmagáról

Rákgyógyítás
megjelent:

Bangó Margit eleinte nem vette komolyan, amikor egy apró csomót tapintott ki a mellében. Azután egy hirtelen jött másik súlyos betegség miatt mégiscsak kórházba került, ahol a kivizsgálások során kiderült: mellrák alakult ki a szervezetében.

Sokáig kérdéses volt, hogy kísérőbetegsége miatt meg tudják-e idejében operálni, ám végül a műtét sikerült, s ennek immár hat éve.

A Kossuth-díjas nótaénekes az onkológiai kezelésekből felépülve az emlőrák ellenes küzdelem egyik szószólójává vált.

Azt mondja: hite és a körülötte lévő emberek odaadó szeretete segítette át a legnehezebb helyzeteken, ennek köszönhette azt, hogy akkor is volt ereje más betegekkel törődni, amikor súlyosabb állapotban volt náluk.

Ne mondjon le önmagáról

Azt vallja: a legrosszabb, amit egy beteg tehet, hogy lemond önmagáról. "– Margitkám, sürgősen nézesse meg ezt a csomót, mert lehet, hogy ki kell venni – intette óvatosságra Bangó Margitot egy nőgyógyász, akihez akkoriban az unokáját elkísérte egy vizsgálatra, s ha már ott volt, beszámolt az orvosnak arról is, hogy odahaza önvizsgálat közben önmaga is valami furcsát tapintott ki a mellében. A nótaénekes két évvel ezt megelőzően járt legutóbb mammográfiás vizsgálaton."

Nem vette komolyan az orvos tanácsát, mert úgy gondolta, "túl sok dolga" van ahhoz, hogy ezzel törődjön, így nem ment el kivizsgáltatni magát. A sors mégis úgy hozta, hogy hamarosan szirénázó mentőautó száguldott vele a Ferihegyi Repülőtérről a Szent István Kórházba.

Kikövetelt mellműtét

– Egy amerikai turnéról tartottunk hazafelé, amikor rosszul lettem a repülőgépen. Nagyon szúrt a hátam, alig kaptam levegőt. Azt hittem, hogy csak megfáztam, ám kiderült, sokkal súlyosabb volt a baj: egy vérrög miatt tüdőembóliát kaptam, életveszélyes állapotba kerültem – emlékezik vissza a 2003 októberében történtekre Bangó Margit. A kórházban azonnal megkezdték az ekkor szokásos véralvadásgátló kezelést, s az énekes néhány napon belül jobban lett. Azt kérte: ha már úgyis kórházban van, vizsgálják meg a mellében korábban észrevett csomót is. Az orvos rossz hírt közölt: rosszindulatú daganatot találtak, s már a környéki nyirokcsomókban is megjelentek a daganatos sejtek.

A tumor azonnali műtétet indokolt, ám arra nem kerülhetett sor a véralvadásgátló kezelés miatt. Úgy tűnt, leghamarabb fél év elteltével lehet szó a daganat eltávolításáról, ám ez a rák esetleges gyors terjedése miatt ugyancsak nagy kockázatot jelentett. Bangó Margit ebbe nem nyugodott bele: minél hamarabb operációt akart, amire végül 2003. december 19-én a Baleseti Központban sor is került.

– Egy ismerős aneszteziológus elvállalta, hogy elaltat. Nagyon bíztam a szaktudásában, tudtam, hogy fel is fog ébreszteni. Az orvosom az operáció előtt figyelmeztetett: készüljek fel arra, hogy amputálni kell a bal mellemet.

Ám ekkor már azt mondtam: ez legyen a legnagyobb baj, ami ér, hiszen inkább vesszen el egy tagom mint az egész életem – eleveníti fel a műtét előtti napokat az énekes. Végül mégsem került sor a radikális beavatkozásra.

– Amikor felébredtem, azonnal azt kerestem, megvan-e még a mellem. Bármennyire is igyekeztem felkészülni a hiányára, nagy megkönnyebbülést jelentett, hogy a sebész amputáció nélkül megoldotta a daganat és a nyirokcsomók eltávolítását – meséli Bangó Margit.

Visszaemlékezése szerint a legnehezebb időszak ezután következett, amikor a kiújulás kockázatának csökkentése érdekében sugárkezelésre és kemoterápiára utalták.

Új frizura a családban

– Amint sok betegtársamat, engem is nagyon megviselt lelkileg, amikor a kórházban azt tanácsolták: vágassam le gyönyörű, hosszú fekete hajamat, mert a kemoterápiától úgyis ki fog hullani. Ennek orvosilag persze nincs jelentősége, de talán azért annyira nehéz ez, mert mint egy stigma, úgy megjelöli a beteg embert mindenki szemében, aki szembe jön az utcán. A bánatomat átérezte a családom is. Az egyik reggelen két húgom, Rózsika és Irénke rövidre levágatott, fiús hajjal jelent meg a kórterem ajtajában…

Azt mondták: “nemcsak te divatolhatsz, hanem mi is!” Zokogva-nevetve öleltük át egymást. Ma sem tudom kifejezni, mennyit jelentett ez akkor nekem. A testvéreim azt mondták: imádnak, s velem lesznek, akármi is fog történni – érzékelteti a családi támogatás erejét Bangó Margit. Hozzáteszi: “a szeretetet nem elég szóban kifejezni, a hit és a szeretet tettek nélkül halott, s az én szeretteim mindent megtettek értem.”

A teljes cikksorozatot a rakgyogyitas.hu weboldalán ITT olvashatja

Tovább Segítünk felismerni a betegségeket - Így végezze az önvizsgálatokat

Tovább A leggyakoribb daganatok első tünetei

Cikkajánló

A mellrák és típusai

Dr. Kovács Árpád klinikai onkológus, Dr. Kónya Judit családorvos
Mellrák
A mellrák a középkorú nők leggyakoribb daganatos megbetegedése, ezért fontos a rendszeres önellenőrzés és - különösen 40 éves kor fölött - a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Bár a férfiaknál meglehetősen ritka, nem példa nélküli a melldaganat.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.