HIT - A világ legnagyobb onkológiai centruma

MTI
megjelent:

Jürgen Debus professzor, a HIT orvos-igazgatója szerint a sugárkezelésnek a gyógyszeres kezelésekkel szembeni előnye, hogy a gyakorlatban alig vannak mellékhatásai.

A világ legnagyobb, besugárzással működő onkológiai gyógyító centruma kezdte meg működését a németországi Heidelbergben az egyetemi klinika területén felépített új, háromemeletes komplexumban. A Heidelberger Ionstrahl Therapie (HIT) 119 millió euróba került. A fél futballpálya nagyságú szinteket sok tucat tonnányi vas és ólom beépítésével védik a káros sugárzástól.

Fogalomtár daganatos betegségekhez

A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

Jürgen Debus professzor, a HIT orvos-igazgatója szerint a sugárkezelésnek a gyógyszeres kezelésekkel szembeni előnye, hogy a gyakorlatban alig vannak mellékhatásai.

A központ "szíve" egy műtőterem méretű, vastag falú, hordó alakú kezelőtér, amelyet a kezelés igényei szerint lehet elforgatni, emelni, leereszteni vagy dönteni. Ebbe építették be a két, ugyancsak szabályozható irányú, szinkrotrongyorsítós sugárzót, amelyek sugarait a fénysebesség nyolcvan százalékáig lehet felgyorsítani.

Protonokat, valamint ionként szén-, oxigén- vagy héliumrészecskéket sugároznak az elpusztítandó daganatra, mégpedig rendkívül pontosan.

A nyalábok a testszövetekbe 30 centiméteres mélységig hatolnak. Ez azt jelenti, hogy nem csak a felületi rákokat, de a fejben vagy a törzsben lévőket is el lehet velük érni.

A pontos eredmény érdekében - Lézerrel vezérelt sugarak

A HIT tudományos-műszaki igazgatója, Thomas Haberer professzor különösen fontosnak tartja, hogy egy olyan, a müncheni klinikán fogműtétekhez kidolgozott berendezést is alkalmaznak, amelynek segítségével - komputertomográfos és mágneses rezonanciás műszerekkel - meg lehet határozni a műtéti helyeket. A berendezés rácsszerkezeti nézetben roppant pontosan be tudja határolni a daganat helyét és alakját, illetve milyenségét.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
A leggyakoribb első tünetekről>>

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap beszámolója szerint a sugarakat lézerrel vezérlik a tumorhoz. Természetesen mód nyílik az egész művelet adatainak elektronikusan rögzítésére, fotó vagy videó készítésére is.

A páciensnek egy-egy alkalommal mindössze 20 percet kell töltenie kezelőtérben, és abból csupán három percig tart maga a besugárzás.

A gyorsaságnak köszönhetően a német betegbiztosító évi 1900 beteg kezelésének költségeit vállalja a központban.

A tervek szerint a HIT 2013-ig három további kombinált ion-protonos, illetőleg két protonos gyorsítót kap.

Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?

A kemoterápiás kezelés során a betegeket olyan gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a daganatos sejteket elpusztítják, vagy legalább szaporodásukat gátolják. A citosztatikumok nagy része a gyorsan szaporodó daganatsejteket szelektíven pusztítja, de sajnos az ép sejtekre is káros hatással lehetnek. Ma már számos, különböző módon ható kemoterápiás szer van forgalomban. A legtöbb kezelés során ezeket a citosztatikumokat kombináltan alkalmazzák, mert így jobb eredmény érhető el.
Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?>>

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.