HIT - A világ legnagyobb onkológiai centruma

Szerző: MTI

Jürgen Debus professzor, a HIT orvos-igazgatója szerint a sugárkezelésnek a gyógyszeres kezelésekkel szembeni előnye, hogy a gyakorlatban alig vannak mellékhatásai.

A világ legnagyobb, besugárzással működő onkológiai gyógyító centruma kezdte meg működését a németországi Heidelbergben az egyetemi klinika területén felépített új, háromemeletes komplexumban. A Heidelberger Ionstrahl Therapie (HIT) 119 millió euróba került. A fél futballpálya nagyságú szinteket sok tucat tonnányi vas és ólom beépítésével védik a káros sugárzástól.

Fogalomtár daganatos betegségekhez

A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy hozzáratozója számára előírt terápia, és milyen mellékhatásai lehetnek?
Fogalomtár daganatos megbetegedésekhez>>

Jürgen Debus professzor, a HIT orvos-igazgatója szerint a sugárkezelésnek a gyógyszeres kezelésekkel szembeni előnye, hogy a gyakorlatban alig vannak mellékhatásai.

A központ "szíve" egy műtőterem méretű, vastag falú, hordó alakú kezelőtér, amelyet a kezelés igényei szerint lehet elforgatni, emelni, leereszteni vagy dönteni. Ebbe építették be a két, ugyancsak szabályozható irányú, szinkrotrongyorsítós sugárzót, amelyek sugarait a fénysebesség nyolcvan százalékáig lehet felgyorsítani.

Protonokat, valamint ionként szén-, oxigén- vagy héliumrészecskéket sugároznak az elpusztítandó daganatra, mégpedig rendkívül pontosan.

A nyalábok a testszövetekbe 30 centiméteres mélységig hatolnak. Ez azt jelenti, hogy nem csak a felületi rákokat, de a fejben vagy a törzsben lévőket is el lehet velük érni.

A pontos eredmény érdekében - Lézerrel vezérelt sugarak

A HIT tudományos-műszaki igazgatója, Thomas Haberer professzor különösen fontosnak tartja, hogy egy olyan, a müncheni klinikán fogműtétekhez kidolgozott berendezést is alkalmaznak, amelynek segítségével - komputertomográfos és mágneses rezonanciás műszerekkel - meg lehet határozni a műtéti helyeket. A berendezés rácsszerkezeti nézetben roppant pontosan be tudja határolni a daganat helyét és alakját, illetve milyenségét.

A leggyakoribb daganatok első tünetei

A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
A leggyakoribb első tünetekről>>

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap beszámolója szerint a sugarakat lézerrel vezérlik a tumorhoz. Természetesen mód nyílik az egész művelet adatainak elektronikusan rögzítésére, fotó vagy videó készítésére is.

A páciensnek egy-egy alkalommal mindössze 20 percet kell töltenie kezelőtérben, és abból csupán három percig tart maga a besugárzás.

A gyorsaságnak köszönhetően a német betegbiztosító évi 1900 beteg kezelésének költségeit vállalja a központban.

A tervek szerint a HIT 2013-ig három további kombinált ion-protonos, illetőleg két protonos gyorsítót kap.

Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?

A kemoterápiás kezelés során a betegeket olyan gyógyszerekkel (citosztatikumokkal) kezelik, amelyek a daganatos sejteket elpusztítják, vagy legalább szaporodásukat gátolják. A citosztatikumok nagy része a gyorsan szaporodó daganatsejteket szelektíven pusztítja, de sajnos az ép sejtekre is káros hatással lehetnek. Ma már számos, különböző módon ható kemoterápiás szer van forgalomban. A legtöbb kezelés során ezeket a citosztatikumokat kombináltan alkalmazzák, mert így jobb eredmény érhető el.
Kemoterápia: mérgez vagy gyógyít?>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Kábító fájdalomcsillapító...

A kábító fájdalomcsillapító tapaszok felírása csak akkor javasolt, ha már másféle módon nem tudjuk csillapítani a beteg fájdalmát. A tapaszok...

Fogalomtár daganatos...

A daganatos betegségek általános diagnosztikai és kezelési módszereinek ismertetése. Mire számíthat a vizsgálaton? Mivel jár az Ön vagy...

Béldaganatok - Milyenek a kilátások?

Világszerte az egyik leggyakoribb daganattípus a béldaganat. A vastagbél alsó 20 cm-es szakasza a végbél, a legalsóbb 4 cm pedig a végbélnyílás. Ez...

A vastag- és végbéldaganatok...

A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban...

Minden, amit tudni kell a...

Nemcsak passzív elszenvedője, hanem tevékeny részese is lehet a beteg a daganatellenes sugárterápiának. Azzal, ha megfogadja az orvosok kéréseit, s...

A koponya sugárkezelése - Az orvos...

Sugárkezelést fognak alkalmazni a koponyacsontomon. Kérdésem az lenne, hogy ehhez le fogják nyírni a hajamat? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol...

Diétás tanácsok rákbetegeknek

Minden rákellenes kezelési módszer (műtét, kemoterápia, sugárterápia, hormonkezelés, biológiai kezelés igen erőteljesen hat.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.