A gyermekkori rák kezelésének későbbi kockázatai

Független Hírügynökség
megjelent:

Azoknak a gyerekeknek, akik rákbetegségen - és agresszív kezelésen - esnek át, sokkal gyakoribb szívgyógyászati ellenőrzésre volna szükségük, állapították meg amerikai szakemberek.

Erről szerdán jelent meg cikk a BBC brit közszolgálati hírportálon a bmj.com-ra hivatkozva.A cikk szerint a kemoterápia és a besugárzás károsíthatja a szívet, és ez hétszeresére emeli a halál kockázatát.

A sugárterápiáról
A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek mintegy fele részesül sugárkezelésben.
Bővebben a terápiáról >>

Kiderült, hogy még az enyhébb sugárkezelések is nagyobb szívkárosodást okoznak, mint eddig gondolták. Minthogy a jobb rákkezelés hatására egyre nő a gyerek- és kamaszkori rákbetegségek túlélőinek száma, az orvosoknak egyre több pácienst kellene ellenőrizniük. Méghozzá sokkal sűrűbben, mint az eddigi gyakorlat.

Számos szívprobléma ugyanis csak fiatal felnőttkorra derül ki, sokszor 30 évvel a rákkezelés után. Az ilyen elváltozásokat ebben a korcsoportban nem mindig ismerik fel.

A sugárterápiáról
A legtöbb ráktípus a korai stádiumban nem produkál jellegzetes tüneteket, azonban felborítja szervezetünk egyensúlyát. A tünetek először nem biztos, hogy elég riasztóak, csak ha már elég sokáig nem múlnak el, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.
A leggyakoribb első tünetekről>>

(FH)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.