Végbélrák kezelése ultrahanggal

MTI
megjelent:

A bbc.co.uk pénteken számolt be a londoni Hammersmith kórházban a közelmúltban bevezetett új terápiáról, amelynek során a radiológusokból, sebészekből és onkológusokból álló orvoscsoport magas intenzitású fókuszált ultrahanggal (HIFU) melegíti fel és pusztítja el a rákos szöveteket.

Végbélrákos páciensek magas intenzitású fókuszált ultrahanggal történő kezelését kezdte meg egy londoni kórház. Az orvosok szerint az eljárás gyorsabb és pontosabb a hagyományos kezeléseknél. A kórház előrehaladott stádiumú betegeknek fogja ajánlani az új módszert.

A HIFU-kezelést általános érzéstelenítés alkalmazásával kapják a betegek, a beavatkozás során a rákos szöveteket legfeljebb 90 Celsius-fokra melegítik fel. A berendezéssel 40 köbcentiméteres nagyságig tudják kezelni a daganatokat. A kezelésen átesett első páciens - aki nevének elhallgatását kérte - kezdetnek alacsony dózisú, 70 fokos ultrahangsugárzást kapott.

Az orvosok további ötven beteg kezelését tervezik, s mint elmondták személyre szabottan állapítják meg a leghatékonyabb hőmérsékletet. A sugárterápiától eltérően a HIFU mérgezési kockázata minimális, ezért számos alkalommal megismételhető.

Paul Abel professzor, a kutatás vezetője az új eljárás előnyeként emelte ki azt is, hogy mivel "nem történik sebészi beavatkozás, a gyógyulási idő is sokkal gyorsabb". A HIFU hatékonyságáról nagyobb számú páciens kezelése után tudnak majd nyilatkozni az orvoscsoport tagjai. Egy daganatos betegséggel foglalkozó brit közhasznú szervezet azonban máris örömmel üdvözölte az új gyógymódot, amely "javíthatja a betegek életminőségét és enyhítheti panaszaikat".

A végbélrákról és tüneteiről részletesebben itt olvasahat.

(MTI)

Cikkajánló

Végbélrák - A betegség kialakulása, első tünetei

Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Végbélrák
A végbélrák fiatalkorban ritka, az esetek döntő többsége 50 éves kor fölött jelentkezik. Míg a vastagbélrák azonos arányban fordul elő mindkét nemben, a végbélrák a férfiak esetében gyakoribb.
Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.