• Mégis okozhat rákot a sok mobilozás?

    Szerző: FH

    A nyálmirigyek rákbetegsége összefüggésbe hozható a nagyon erős mobilozással. Akik naponta több órán át mobiloznak, és mindig ugyanazon a fülükön tartják a telefont, 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak nyálmirigyrákot - olvasható a BBC internetes oldalán.

    Ezt Izraelben állapították meg úgy, hogy megvizsgálták 500 nyálmirigyrákosnak a mobiltelefonozási szokását, és összehasonlították 1300 egészséges emberével.

    Korábban már sokan vizsgálták, hogy a mobil telefon okoz-e rákot, és a kutatások elsöprő többsége azt találta, hogy a mobilozás nem növeli a rák kockázatát. A Tel Aviv-i Egyetem tudósai azonban mostani kutatásukkal rámutatnak, hogy mások eddig az agydaganatok kockázatát vizsgálták, és többnyire nem foglalkoztak a régóta mobilozókkal.

    Hirdetés

    Nem árt az óvatosság

    Rák és mobiltelefon

    Az eddigi legnagyobb kutatás szerint a mobilozásnak nincs rákkeltő hatása. Dániában 420 ezer embert vizsgáltak, akik között olyanok is voltak, akik már 10 éve használnak mobil telefont. Ebben a csoportban éppenséggel alacsonyabb volt a rák előfordulása, mint várni lehetett, amiből le lehet vonni azt a következtetést, hogy a mobiltelefonozásnak nincs kockázata.

    Az izraeli tudósok szerint a zsidó államban az emberek lényegesen többet mobiloznak, mint a világon másutt, vagyis sokkal nagyobb a rádiósugárzásnak való kitettség, ezért az izraeli vizsgálat eredményei jól mutatják, hogy mi lehet az erős mobilozásnak a hosszú távú hatása.

    Az izraeli kutatók egyik megállapítása az, hogy a vidéki erős mobilozóknál nagyobb a rák kockázata, mint a városiaknál. Az orvosok szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy ahol gyengébb a térerő, ott a készülékek erősebb rádiójeleket sugároznak ki.

    Az izraeli tudósok szerint ez a vizsgálat még nem szolgál döntő bizonyítékkal, és még további kutatásokra van szükség, de addig sem át az óvatosság, főleg a gyerekeknél.

    (FH)

    Módosítva: 2008.02.19 00:00, Megjelenés: 2008.02.19 00:00
   • Cikkajánló

    Derékfájás

    Derékfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Tanácsok a megelőzéshez. Hogyan tarthatja hátát egészségesen és erősen?

    Kipirosodott könyök

    Kipirosodott könyök

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes

    A könyök területén észlelhető bőrelváltozások hátterében több betegség is állhat.

    A daganatos betegek ellátásának irányelvei COVID-19-járvány során

    Cikkünkben azokat, a daganatos betegek ellátására vonatkozó speciális tudnivalókat és irányelveket foglaltuk össze, amelyeket a járványügyi veszélyhelyzet miatt javasoltak, és a járvány esetleges újabb hulláma idején ismét életbe léphetnek. Június 15-től valamennyi egészségügyi ellátás korlátozás nélkül vehető igénybe, de időpontot kell kérni, hogy az egészségügyi ellátóhelyeken zsúfoltság ne alakuljon ki.

    Precíziós onkológia a melanoma kezelésében

    A rosszindulatú festéksejtes bőrrák, vagyis a melanoma előfordulása világszerte évről évre növekszik, és sokszor késői felfedezése miatt terápiája gyakran kihívás elé állítja az orvosokat. Mint az onkológia sok más területén, a melanomák kezelésében is forradalmi változást hozhat az új, személyre szabott terápiás szemlélet, melyet precíziós onkológiának is nevezünk.

    Csomó a szájban - Milyen betegség tünete lehet?

    "A szájnyálkahártyámon kitapintható egy hüvelyujj-körömnyi csomó, ami nem nő és pár mm-en belül messzebb nem is mozdul el. Mi lehet ez?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdése.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.