• Mégis okozhat rákot a sok mobilozás?

    Szerző: FH

    A nyálmirigyek rákbetegsége összefüggésbe hozható a nagyon erős mobilozással. Akik naponta több órán át mobiloznak, és mindig ugyanazon a fülükön tartják a telefont, 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel kapnak nyálmirigyrákot - olvasható a BBC internetes oldalán.

    Ezt Izraelben állapították meg úgy, hogy megvizsgálták 500 nyálmirigyrákosnak a mobiltelefonozási szokását, és összehasonlították 1300 egészséges emberével.

    Korábban már sokan vizsgálták, hogy a mobil telefon okoz-e rákot, és a kutatások elsöprő többsége azt találta, hogy a mobilozás nem növeli a rák kockázatát. A Tel Aviv-i Egyetem tudósai azonban mostani kutatásukkal rámutatnak, hogy mások eddig az agydaganatok kockázatát vizsgálták, és többnyire nem foglalkoztak a régóta mobilozókkal.

    Hirdetés

    Nem árt az óvatosság

    Rák és mobiltelefon

    Az eddigi legnagyobb kutatás szerint a mobilozásnak nincs rákkeltő hatása. Dániában 420 ezer embert vizsgáltak, akik között olyanok is voltak, akik már 10 éve használnak mobil telefont. Ebben a csoportban éppenséggel alacsonyabb volt a rák előfordulása, mint várni lehetett, amiből le lehet vonni azt a következtetést, hogy a mobiltelefonozásnak nincs kockázata.

    Az izraeli tudósok szerint a zsidó államban az emberek lényegesen többet mobiloznak, mint a világon másutt, vagyis sokkal nagyobb a rádiósugárzásnak való kitettség, ezért az izraeli vizsgálat eredményei jól mutatják, hogy mi lehet az erős mobilozásnak a hosszú távú hatása.

    Az izraeli kutatók egyik megállapítása az, hogy a vidéki erős mobilozóknál nagyobb a rák kockázata, mint a városiaknál. Az orvosok szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy ahol gyengébb a térerő, ott a készülékek erősebb rádiójeleket sugároznak ki.

    Az izraeli tudósok szerint ez a vizsgálat még nem szolgál döntő bizonyítékkal, és még további kutatásokra van szükség, de addig sem át az óvatosság, főleg a gyerekeknél.

    (FH)

    Módosítva: 2008.02.19 00:00, Megjelenés: 2008.02.19 00:00
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Meseolvasás

    Meseolvasás

    Szponzorált tartalom

    Számos jótékony hatása van, ha rendszeresen olvasunk gyermekünknek! (x)

    Migrén

    Migrén

    Szponzorált tartalom

    A migrén megközelítőleg 1,2-1,4 millió magyart érint. A migrén nem csak neked fáj! (x)

    Láthatóvá tették a rejtőzködő rákos sejteket az immunrendszer számára

    Egy új módszerrel kutatók láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára és segítették, hogy az megsemmisítsen olyan daganatokat, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

    Évtizedekig lappangó kórt okoz, majd öl az azbeszt

    A mezotelióma egy olyan ritka daganatos kór, aminek rendkívül hosszú - 20-40, de akár 50 év is lehet - a lappangási ideje. Nehéz diagnosztizálni, majd még nehezebb (ha egyáltalán van rá esély) gyógyítani. Kialakulásáért elsősorban az azbesztet lehet felelőssé tenni. Az okozott betegség világnapját 2004 óta minden év szeptember 26-án tartják.

    Csomó a szájban - Milyen betegség tünete lehet?

    "A szájnyálkahártyámon kitapintható egy hüvelyujj-körömnyi csomó, ami nem nő és pár mm-en belül messzebb nem is mozdul el. Mi lehet ez?" A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdése.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.