Egészséges életmóddal csökkenthető a gyomorrák kockázata

MTI
megjelent:

Különösen a nők körében csökkent a gyomorrákos esetek - állapították meg Nagy-Britanniában a legfrissebb egészségügyi statisztikák alapján. A kutatók a biztató tendenciát a lakosság egészségesebb életmódjával magyarázzák. Az eredményekről a brit rákkutatási központ (Cancer Research UK) számolt be.

A rosszindulatú daganatos betegségek kutatói mindig hangsúlyozták, hogy a különböző rákfajták többsége megelőzhető lenne, ha az emberek életmódjukból kiiktatnák azokat a kockázati tényezőket, melyekről sok vizsgálat bizonyította, hogy ezeknek a súlyos betegségeknek a megjelenésében szerepet játszanak.

A legtöbb és legvitathatatlanabb adat a dohányzással kapcsolatos. Nemcsak a tüdőrák kifejlődésében igazolták már évtizedek óta a cigarettázás szerepét, hanem a gyomorrákos esetek hátterében is kimutatható volt, hogy átlagosan minden ötödik rosszindulatú gyomordaganat a dohányzás következménye.

A most nyilvánosságra kerülő eredmények azt mutatták, hogy 1975 és 2006 között a gyomorrák a nők között több mint felével lett ritkább, de gyakorisága a férfiak körében is csaknem megfeleződött.

A gyomorrák

A gyomorrák tünettana korai stádiumban nem jellegzetes, így a betegség gyakran csak előrehaladott formában ismerhető fel. A panaszok bizonytalanok: étvágytalanság, gyomortáji kényelmetlen érzés, étel- illetve húsundor, teltségérzés.
A gyomorrák tünetei

Életmódváltással megelőzhető

Az Egyesült Királyság területén ez a rosszindulatú daganat a rákos betegségek okozta halálozás hetedik helyén áll. Gyomorrák miatt Nagy-Britanniában 1980-ban 5900 nő vesztette életét.

Ez a szám 2006-ra 2650 halálesetre csökkent. A férfiak között a halálnak ezen oka eleve gyakoribb volt - 1980-ban 8300 eset - , de ez 2006-ban már csak 4800 halálesetet jelentett. Lesley Walker, a kutatóintézet igazgatója hangsúlyozta: "ezek a számok bizonyítják, hogy a gyomorrák nagyrészt megelőzhető.

Fontos, hogy az emberek tudják, milyen módon lehet a betegség esélyét csökkenteni.

A gyümölcsök és zöldségek védenek a gyomorrák kifejlődése ellen. Az ételek erős sózása viszont fokozza a kockázatot.

Az egészséges étrend, mely gyümölcsökben, rostokban gazdag, de csak kisebb mennyiségben tartalmaz húsokat, felvágottakat és nem sós, nemcsak a gyomorrák, hanem több más daganat kifejlődésének kockázatát is mérsékli".

(MTI)

Cikkajánló

A gyomorrák tünetei és a veszélyeztettek

Dr. Kónya Judit, Dr. Tóth Sára Rebeka
Gyomorrák
Azokban a családokban, ahol előfordult már gyomorrák, illetve ismert hajlamosító tényezők állnak fenn, a panaszok fokozott figyelése, rendszeres orvosi ellenőrzés javasolt. Tekintse meg, hogy milyen tünetekre érdemes odafigyelni, illetve melyek azok a rizikófaktorok, amik veszélyt jelenthetnek.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.