Nagy Bandó András rákról, emberségről, búcsúról

Szerző: Rákgyógyítás

Nagy Bandó András a Rákgyógyítás magazinban úgy fogalmaz: az orvossal beszélgetni fél gyógyulás, ha erre nincs idő, a beteg félholt.

Nagy Bandó András egy végstádiumban lévő daganatos beteget választott egyik regénye főhősének: a Rákgyógyítás magazinnak ennek kapcsán is beszél a rákról, bátyja elvesztéséről, illetve arról, miért tartja fontosnak, hogy az orvosok a szaktudásuk mellett a rohanás közepette is meg tudják őrizni emberségüket és a betegeikkel való bensőséges kapcsolatukat.

Nagy Bandó András a Rákgyógyítás magazinban úgy fogalmaz: "az orvossal beszélgetni fél gyógyulás, ha erre nincs idő, a beteg félholt." Az ismert író-publicista ezzel érzékelteti, mennyire fontos értéknek tartja azoknak az orvosoknak a munkáját, akik partnernek tekintik betegeiket, van készségük, elszántságuk és energiájuk pácienseik leletei mellett a lelkükkel is törődni.

Nagy Bandó a Rákgyógyításnak adott interjúban részletesen beszél arról, hogyan viszonyul a súlyos betegségekhez, s feleleveníti azt is, miként köszöntek el egymástól végstádiumba került bátyjával.

Speciális étrend rákbetegeknek

A rákbetegek országos magazinja nyári kiadásának kiemelt témája a daganatos betegek étrendje és diétája. Antal Emese, a Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke beszél a rosszindulatú betegségek megelőzését szolgáló tápanyagokról, illetve óva inti a betegeket a szélsőséges, egyoldalú diétáktól.

A szakember arra figyelmeztet: a műtét előtti és utáni hetek, a kemoterápia és a sugárkezelés alatti időszak nem a fogyókúra és nem a böjtök ideje, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a betegek megőrizzék erőnlétüket, vitalitásukat.

A lap országos körképben beszámol arról, kik és hogyan vehetnek részt a fővárosi és vidéki onkológiákon azokban a klinikai kutatásokban, amelyek révén a legkorszerűbb vizsgálati készítményekhez és gyógyszerekhez juthatnak hozzá. A magazinban sugárterápiás főorvosok beszélnek a daganatellenes sugárkezelésekről, a mellékhatásokra való felkészülésről és a kellemetlen tünetek csökkentésének lehetőségeiről.

A lap foglalkozik azzal is, mennyire fontos, hogy a betegek és családtagjaik őszinték legyenek egymással, s megbeszéljék azokat a sorskérdéseket, amelyek foglalkoztatják vagy szorongással töltik el őket, ám amiket "egymásra való tekintettel" sokszor nem mernek megfogalmazni, hanem magukban őrlődnek.

A magazinról

A Tűzmadár Alapítvány által negyedévenként kiadott ingyenes, hirdetések nélküli magazin célja az ismeretterjesztéssel küzdeni a tévhitek ellen, hozzájárulni a betegség elleni harc sikeréhez, s cikkeivel a rákbetegeknek és hozzátartozóiknak mankót nyújtani a kórházon belüli és az azon kívüli élethez. A Rákgyógyítás magazin 10 ezer példányban jut el az ország onkológiai centrumaiba, s betegszervezetekhez.

A magazin megjelenésének előzménye, hogy a Tűzmadár Alapítvány 2006 novemberében elindította a www.rakgyogyitas.hu betegtájékoztató portált, amely ugyancsak reklámmentes fóruma a rákbetegségeknek. A lap és a honlap tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) és a Magyar Pszichoonkológiai Társaság (MPOT).

(Rákgyógyítás.hu)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Mesterséges intelligencia a...

Hogyan működik a mesterséges intelligencia a precíziós onkológiában? Kinek érhető el? Mikor válhat elterjedtté Magyarországon? Dr. Pajkos Gábor...

Tévhitek és tények a rákról

A daganatos betegségekről számtalan tévhit kering a köztudatban. A Rákgyógyítás.hu górcső alá vette a leggyakrabban előforduló állításokat...

Kockázatos csodaszerek: drágán...

Egyre gyakoribb, hogy nem gyógyszerként forgalomba hozott termékek reklámjai gyógyulást, életminőséget javító hatást ígérnek, holott jogszabály...

A rákbetegekért - élőszóban...

"A klinikai onkológia egyik hiányossága, hogy csak a szerveket és nem a beteg egészét a testet-lelket kezeli." - vallja Szántó János professzor.

Rák: a személyiségen is múlhat a...

Kiknek nagyobb a kockázata a rákra és kiknek jobbak az esélyei a gyógyulásra? – teszi fel a kérdést a Rákgyógyítás Magazin téli kiadása...

Rákgyógyítás: a rák mellett mi...

Megjelent a Rákgyógyítás Magazin 2012. nyári kiadása. Az ingyenes, s hirdetések nélküli lap ír a rák mellett fennálló kísérőbetegségek...

Hallott Ön a minden daganatot...

Világszenzációnak titulált gyógymódot népszerűsítő email érkezett szerkesztőségünkbe. A módszer végleges gyógyulást ígér minden daganatos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.