Csonterősítő szerek védhetnek a sugárkezelés mellékhatásaitól

Szerző: MTI

A csontok erősítésére, az oszteoporózis megelőzésére gyakorta alkalmazott szerek védhetik a rákos pácienseket a kezelésükre használt radioaktív sugárzás egyik káros hatásától, a leukémia kialakulásától - közölték amerikai kutatók vasárnap.

A biszfoszfonátok csoportjába tartozó két csontritkulás elleni szer állatkísérletekben elhalasztotta, illetve egyes esetekben megelőzte a hosszú távú, nagy dózisú radioaktív sugárzásnak kitett egereknél a leukémia kialakulását.

Alexandra Miller, a marylandi Bethesdában, a Fegyveres Erők Radiobiológiai Kutatóintézetében azt vizsgálta, hogyan lehet a katonákat és az űrhajósokat megvédeni a radioaktív sugárzás káros hatásaitól. Megállapításai hasznosak lehetnek azoknak az embereknek is, akik sugárterápiát kapnak.

Az egyik vizsgált vegyület az etidronát hatóanyagú csontritkulás elleni szerhez hasonlít kémiailag, a másik pedig egy még kísérleti gyógyszerhez, az ibandronáthoz. Egyes humán vizsgálatok eredményei szerint ezek az anyagok megelőzhetik, hogy a rák csontáttétet képezzen, valamint arra is van már adat, hogy segítik a radioaktív urán eltávolítását a szervezetből.

A besugárzott, de nem kezelt egerek mindegyike leukémiát kapott, majd 92-110 nap elteltével elpusztult. Azok a kísérleti állatok azonban, akiknek befecskendezték a szereket, kisebb hányadban lettek leukémiásak, körülbelül az egerek fele, és később fejlődött ki náluk a betegség, 150-170 nappal a sugarazás után.

A tanulmányt az Amerikai Rákkutató Társaság denveri találkozóján ismertették.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

Megtörtént az első hazai...

Hazánkban elsőként egy 80 éves férfi részesült a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Onkológiai Klinikáján abban az izotópos infúziós...

Teendők kemoterápiás kezelés alatt...

Neutropéniás (kórosan csökkent fehérvérsejtszámú) betegek citosztatikus kemoterápiás kezelése során - akár a kezelés alatt, akár a kezelés...

Radioaktivitási és sugárzásvédelmi...

A japán Fukushima atomerőmű katasztrófája megrázta a világot. Milyen károkat okozhat a radioaktív sugárzás a szervezetben? Mi a sugárbetegség?...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.