• Újabb rákgéneket azonosítottak

    Szerző: MTI

    A számítógépek egyre nagyobb kapacitását a genetikai kód elemzésével kombinálva újabb rákgénről, valamint a mell és a bőr tumorjában szerepet játszó hibás génváltozatokról születtek tanulmányok, melyeket a Nature Genetics című szaklap vasárnapi számában tettek közzé a kutatók.

     A rák kialakulásában szereplő gének megismerése azért fontos, mert azonosíthatóvá teheti a nagyobb kockázattal élő embereket, és segítheti új szerek kifejlesztését, melyekkel a káros folyamatokat megállíthatják.

    Hirdetés

    A brit Wellcome Trust Sanger Intézete által irányított Rák Genom Projektben az UTX jelű gén vizsgálatakor megállapították, hogy a sejtjeinkben lévő gének aktivitását ellenőrző legalapvetőbb folyamatok közül számosat befolyásol. Az UTX jelű gént összefüggésbe hozták az úgynevezett myeloma multiplexszel (plazmasejtes daganat), a torok- és a nyelőcsőrákkal.

    "Sok rákgénnel ellentétben úgy tűnik, az UTX nem a sejtosztódásban és sejthalálban vesz részt közvetlenül, hanem az alapvető szabályozásban" - mondta Andy Futreal, a kutatás egyik vezetője. Az UTX egy olyan enzimet kontrollál, mely a sejtekben lévő DNS szerkezetét befolyásolja.

    Egyre többet fedeznek fel

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ugyanebben a lapszámban amerikai és brit kutatók arról számolnak be, hogy azonosítottak több új génszakaszt, melyek a mellrák kockázatát növelik. Bár a mellrákot az életmóddal, környezeti tényezőkkel hozzák kapcsolatba, komoly genetikai összetevője is van. Eddig már féltucatnyi génről feltételezik, hogy hajlamosít a mellrák kialakulására, a legismertebbek a BRCA-1 és BRCA-2 gének.

     Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének kutatói időközben azt jelentették be, hogy a legveszélyesebb bőrrák, a melanóma szétterjedésével kapcsolatba hozható gént találtak. Az úgynevezett MMP-8, enzimet kódoló génnek el kellene nyomnia a tumor növekedését, ám a gén bizonyos változatai ehelyett segítik a rák áttétképzését.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.03.30 15:34
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Civilizációs betegség? A halálos ítélet? - Tévhitek a rákról

    Ma még sokan úgy tekintenek a rákra, hogy egyenlő a halálos ítélettel. A negatív hiedelmek erősebbek, mint a daganatos betegségekkel kapcsolatos tudás. A gyógyuláshoz is hozzájárul, ha a betegséggel kapcsolatos tudásunk nem a tévhitekre épül.

    Daganatos betegségre utaló laboreredmények

    Bár alapvetően az adott szervre jellegzetes tumormarkerek segítik a daganatok diagnosztizálását, ezek értékelése sem mindig könnyű. Sokszor észlelhető magasabb tumormarkerszint gyulladás esetén is, ilyenkor az emelkedett érték nem több százszorosa-ezerszerese a normál értéknek. Nem minden tumormarker egy szerv daganatára jellegzetes csak, így előfordul, hogy nehéz beazonosítani a kiinduló szervet.

    Ráktünetek, melyeket egy férfi sem hagyhat figyelmen kívül!

    A rákot minél korábban veszik észre, annál nagyobb az esély, hogy sikeresen kezelhető. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ismerje a saját testét, és forduljon orvoshoz, ha bármilyen gyanús elváltozást tapasztal. Cikkünkből megtudhatja, hogy férfiként milyen tüneteket nem szabad figyelmen kívül hagynia.

    Rákra utaló tünetek, amiket a nők gyakran figyelmen kívül hagynak

    Ismerem a testem, és észre fogom venni, ha valami bajom van - gondolja sok nő, és ez a legtöbb esetben így is van. Ennek ellenére vannak olyan látszólag ártalmatlan tünetek, melyek kezdődő rákos megbetegedést jelezhetnek. Cikkünkben azokat a legfontosabb, korai figyelmeztető jeleket szedtük össze, melyek okát nőként részletesebben ki kéne vizsgáltatnia.

    A pénisz daganata

    A hímvessző tumoros elváltozása viszonylag ritka, de kiemelkedő fontosságú az, hogy bármilyen aggasztó tünetet észlel, ne halogassa a problémát, azonnal forduljon orvoshoz.

    Rákellenes világnap - A testmozgás fontosságára hívják fel a figyelmet szakértők

    A daganatos megbetegedések megelőzésében és a gyógyulásban is jelentős szerepe van a mozgásnak - mondta Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.