Újabb rákgéneket azonosítottak

MTI
megjelent:

A számítógépek egyre nagyobb kapacitását a genetikai kód elemzésével kombinálva újabb rákgénről, valamint a mell és a bőr tumorjában szerepet játszó hibás génváltozatokról születtek tanulmányok, melyeket a Nature Genetics című szaklap vasárnapi számában tettek közzé a kutatók.

A rák kialakulásában szereplő gének megismerése azért fontos, mert azonosíthatóvá teheti a nagyobb kockázattal élő embereket, és segítheti új szerek kifejlesztését, melyekkel a káros folyamatokat megállíthatják.

A brit Wellcome Trust Sanger Intézete által irányított Rák Genom Projektben az UTX jelű gén vizsgálatakor megállapították, hogy a sejtjeinkben lévő gének aktivitását ellenőrző legalapvetőbb folyamatok közül számosat befolyásol. Az UTX jelű gént összefüggésbe hozták az úgynevezett myeloma multiplexszel (plazmasejtes daganat), a torok- és a nyelőcsőrákkal.

"Sok rákgénnel ellentétben úgy tűnik, az UTX nem a sejtosztódásban és sejthalálban vesz részt közvetlenül, hanem az alapvető szabályozásban" - mondta Andy Futreal, a kutatás egyik vezetője. Az UTX egy olyan enzimet kontrollál, mely a sejtekben lévő DNS szerkezetét befolyásolja.

Egyre többet fedeznek fel

Ugyanebben a lapszámban amerikai és brit kutatók arról számolnak be, hogy azonosítottak több új génszakaszt, melyek a mellrák kockázatát növelik. Bár a mellrákot az életmóddal, környezeti tényezőkkel hozzák kapcsolatba, komoly genetikai összetevője is van. Eddig már féltucatnyi génről feltételezik, hogy hajlamosít a mellrák kialakulására, a legismertebbek a BRCA-1 és BRCA-2 gének.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének kutatói időközben azt jelentették be, hogy a legveszélyesebb bőrrák, a melanóma szétterjedésével kapcsolatba hozható gént találtak. Az úgynevezett MMP-8, enzimet kódoló génnek el kellene nyomnia a tumor növekedését, ám a gén bizonyos változatai ehelyett segítik a rák áttétképzését.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.