• Génmutációval függ össze az agytumor

    Szerző: MTI

    Amerikai kutatók két genetikai mutációt azonosítottak, melyek a különösen nehezen kezelhető és nagy arányban halált okozó agydaganat, a glióma növekedését, kialakulását felügyelik.

    A New England Journal of Medicine szakfolyóirat csütörtöki számában megjelent tanulmány szerint a felfedezés segít, hogy a daganat altípusai között különbséget tegyenek. A mutáció megállapításával előre jelezhetik, melyik páciensnek jobb a túlélési esélye.

    Hirdetés

    A vizsgálatok során a Duke Egyetem és a Johns Hopkins orvosi központ kutatói 445 agytumorból vett mintát hasonlítottak össze 494 nem-központi idegrendszeri daganatból vett mintával.

    Az IDH1 jelű gén mutáns változatát megtalálták a glióma háromféle gyakori típusának (asztrocitóma, oligodendroglióma és másodlagos glioblasztóma) 70 százalékában.

    A mutáns génben a több ezer egység egyetlen pontján van eltérés. A tumorminták egy további hányadában nem volt ugyan jelen az IDH1 mutációja, viszont megtalálták a hozzá nagyon hasonló IDH2 jelű gén mutáns változatát.

    A génmutációból fakadó agydaganat túlélési esélyei jobbak

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az adatok további elemzésével megállapították azt is, hogy a génmutációkat hordozó páciensek tovább élnek, mint azok, akiknél nincs jelen egyik mutáns változat sem.

    Azok a glioblasztómás emberek, akikben megtalálták az IDH1 vagy IDH2 jelű gének valamelyikének mutációját, átlagosan 31 hónapot éltek még, míg azok, akiknél nem volt jelen egyik változat sem, átlagosan 15 hónapot.

    Asztrocitómás pácienseknél a génmutációk jelenlétében az átlagos túlélési idő 65 hónap volt, míg hiányukban 20 hónap. A harmadik alcsoportba tartozó agydaganatos betegek túlélési esélyeit a kevés adat miatt nem tudták értékelni.

    Az okokra még nem tudnak magyarázatot adni a szakemberek, de ebben az irányban folytatják vizsgálataikat.

    Hai Yan, a Duke Egyetem munkatársa közleményében kiemeli, hogy bár jelenleg valamennyi gliómás esetet egyformán kezelnek, tanulmányuk egyértelműen bizonyítja az altípusok különbözőségét.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.02.21 10:32
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az agydaganatok szövettani típusai, és a betegek kilátásai

    A daganatos betegségek, így az agydaganatok (központi idegrendszeri daganatok) is lehetnek jó és rosszindulatú elváltozások. Ezt a szövettani kép alapján határozzák meg a patológus szakorvosok, melyhez egységes osztályozási rendszereket fejlesztettek ki. A központi idegrendszert érintő daganatok kórlefolyását viszont erősen befolyásolja a daganat elhelyezkedése, valamint növekedésének üteme.

    Az agydaganat tünetei és típusai

    Az agydaganat tünetei gyakran hosszú ideig nem jelentkeznek, így a betegség rejtve marad, mivel semmilyen panaszt sem okoz. A tünetek alapján az agydaganat nehezen diagnosztizálható, gyanú esetén keressen fel szakorvost!

    Az agydaganatok típusai

    Az agykoponyában előforduló daganatok csoportosítását utoljára 2016-ban végezték el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keretein belül. A szövettani kép mellett figyelembe vették a betegség klinikai lefolyását és a daganatok előfordulását, epidemiológiáját és az állatkísérletek eredményeit.

    Az agydaganat öt figyelmeztető jele

    A rendkívül összetett és máig csak részben ismert szervünk ezernyi támadási felületet nyújthat a rákos daganat kialakulásához.

    Genetikai mutáció okozza a skizofréniát?

    A génvizsgáló technológiáknak köszönhetően fény derülhet a skizofrénia lehetséges okaira. A kutatók sokáig hiába keresték betegség kialakulásának okát.

    Rák: génjeinkben hordozzuk a sorsunkat?

    A rák genetikai betegség: a rosszindulatú daganatok kialakulásának hátterében az áll, hogy a gének mutációja nyomán felborul a sejtek osztódásának szabályozása. A tumorbetegségek genetikai jellege ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a rák minden esetben öröklött betegség.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások