• Mi történt Berényi Miklóssal? Tüdőrák a képernyőn és a valóságban

    Szerző: Vital Balance Életmódközpont

    A Barátok közt Berényi Miklósáról egy baleset után készített mellkasröntgen felvételen derült ki: egy árnyék van a tüdejében. Az elvégzett vizsgálatok alapján a tüdő daganatos betegsége igazolódott.

    Arról csak szövettani vizsgálat tud biztosan nyilatkozni, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó. Nincs olyan képalkotó vizsgálat amivel ez eldönthető.

    Hirdetés

    A Berényi Miklós esete szerencsés, hiszen még semmilyen tünetet nem okozott a tüdőben lévő elváltozás, így korai állapotban került felfedezésre. Tudni kell, hogy hazánkban a legtöbb tüdőrákos betegnél, akit meg lehet gyógyítani, szintén véletlenül fedezik fel a daganatot. A legtöbb betegnél a munka-alkalmasságihoz szükséges mellkasröntgenen vagy tüdőszűrésen derül ki.

    Sajnos hazánkban már csak pár megyében kötelező a tüdőszűrés, hiszen szerencsére a TBC előfordulása lecsökkent. Azonban így a jól kezelhető tüdődaganatos betegek száma is csökkeni fog.

    Szövettani vizsgálat kell

    Berényi Miklós esetén az a tüdőlebeny került eltávolításra, amelyikben a daganat helyezkedett el és a környező nyirokcsomók is. Sajnos a sorozatban azonnal nyilatkoznak a daganatról és a nyirokcsomókról, azonban ezt csak a részletes szövettani vizsgálat után lehet, ami pár napot igénybe vesz.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A tüdődaganat pontos szövettani stádiuma határozza meg, hogy további kezelés szükséges-e. Mivel a tüdő egy része eltávolításra kerül (bal oldalt két tüdőlebenyünk van, jobb oldalt három) a műtét után a légzőfelület természetesen csökken. A műtét előtti kivizsgálás során természetesen tisztázzák, mennyi rész távolítható el.

    A sorozatban Berényi Miklós sohasem dohányzott, de a tüdődaganatos betegeknek a nemdohányzók csekély kisebbsége.

    A sorozat talán felhívja az emberek figyelmét mennyire fontos a szűréseken részt venni. Hangsúlyozottan fontos a 40 év feletti dohányosoknak az évenkénti mellkasröntgen. Reméljük, pár olvasó ezután szánja rá magát a fájdalommentes röntgenvizsgálatra, melynek sugárterhelése elenyésző a hasznához képest.

    (Dr. Boros Miklós sebész, Vital Balance Életmódközpont)

    Módosítva: 2009.01.23 17:17, Megjelenés: 2009.01.23 17:17
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bélrák fiatalon

    Bélrák fiatalon

    MTI

    Egyre több a bélrákos megbetegedés a fiatal felnőttek körében.

    Bőrsérülés, horzsolás

    Bőrsérülés, horzsolás

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Sérülés bármikor érheti testünket, ezért jó, ha tudja, mit kell tenni ilyenkor. (x)

    Tüdőáttétek tünetei és felismerésük

    Tüdőáttét (tüdőmetasztázis (metastasis)) kifejezésen azokat a rosszindulatú daganatokat értjük, amiknek a keletkezési helye nem a tüdőben van, hanem más szervből-szövetből indulnak ki, de a daganat nyirokutakon vagy véráramban történő terjedésével másodlagos daganatgócokat (áttéteket) alakítanak ki a tüdőben.

    A tüdőrák típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Tüdőrák és tbc - Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

    A tbc (tüdőgümőkór) és a tüdőrák kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért különösen fontos, hogy akkor is rendszeresen részt vegyünk a szűrővizsgálatokon, ha semmiféle panaszunk nincs.

    A mellhártyagyulladás tünetei és kezelése

    A mellhártyának lehet önálló, csakis a lemezeket érintő betegsége, vagy más szervek betegségeinek következményeként is mutathat jellegzetes, mellhártya eredetű tüneteket. A mellhártya megbetegedései gyakran járnak együtt például a tüdő betegségeivel, mint a tüdőgyulladás vagy a tüdődaganat.

    Tüdőrák: a leggyakoribb daganatos megbetegedés

    Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    A nemzet háziorvosa
    Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
    Száj nem marad szárazon
    Nem csupán kellemetlen, hanem egészségügyi probléma is lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások