Mi történt Berényi Miklóssal? Tüdőrák a képernyőn és a valóságban

Vital Balance Életmód Központ
megjelent:

A Barátok közt Berényi Miklósáról egy baleset után készített mellkasröntgen felvételen derült ki: egy árnyék van a tüdejében. Az elvégzett vizsgálatok alapján a tüdő daganatos betegsége igazolódott.

Arról csak szövettani vizsgálat tud biztosan nyilatkozni, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú elváltozásról van-e szó. Nincs olyan képalkotó vizsgálat amivel ez eldönthető.

A Berényi Miklós esete szerencsés, hiszen még semmilyen tünetet nem okozott a tüdőben lévő elváltozás, így korai állapotban került felfedezésre. Tudni kell, hogy hazánkban a legtöbb tüdőrákos betegnél, akit meg lehet gyógyítani, szintén véletlenül fedezik fel a daganatot. A legtöbb betegnél a munka-alkalmasságihoz szükséges mellkasröntgenen vagy tüdőszűrésen derül ki.

Sajnos hazánkban már csak pár megyében kötelező a tüdőszűrés, hiszen szerencsére a TBC előfordulása lecsökkent. Azonban így a jól kezelhető tüdődaganatos betegek száma is csökkeni fog.

Szövettani vizsgálat kell

Berényi Miklós esetén az a tüdőlebeny került eltávolításra, amelyikben a daganat helyezkedett el és a környező nyirokcsomók is. Sajnos a sorozatban azonnal nyilatkoznak a daganatról és a nyirokcsomókról, azonban ezt csak a részletes szövettani vizsgálat után lehet, ami pár napot igénybe vesz.

A tüdődaganat pontos szövettani stádiuma határozza meg, hogy további kezelés szükséges-e. Mivel a tüdő egy része eltávolításra kerül (bal oldalt két tüdőlebenyünk van, jobb oldalt három) a műtét után a légzőfelület természetesen csökken. A műtét előtti kivizsgálás során természetesen tisztázzák, mennyi rész távolítható el.

A sorozatban Berényi Miklós sohasem dohányzott, de a tüdődaganatos betegeknek a nemdohányzók csekély kisebbsége.

A sorozat talán felhívja az emberek figyelmét mennyire fontos a szűréseken részt venni. Hangsúlyozottan fontos a 40 év feletti dohányosoknak az évenkénti mellkasröntgen. Reméljük, pár olvasó ezután szánja rá magát a fájdalommentes röntgenvizsgálatra, melynek sugárterhelése elenyésző a hasznához képest.

(Dr. Boros Miklós sebész, Vital Balance Életmódközpont)

Cikkajánló

Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.