A C-vitamin csökkenti a rákgyógyszerek hatását

Független Hírügynökség
megjelent:

A C vitamin tartalmú szerek jelentősen csökkenthetik egyes rákgyógyszerek hatását - állapították meg amerikai kutatók. Laboratóriumi kísérletekben az izolált ráksejtekből 30-70 százalékkal kevesebb pusztult el akkor, ha előtte C vitaminnal voltak kezelve.

Az amerikai kutatás szerint egerekben a rákos daganatok gyorsabban növekedtek, ha az állatokat rák ellenes gyógyszerekkel is kezelték, és egyidejűleg C vitamint is kaptak. A kutatók felételezik, hogy a C vitaminnak embereknél is ugyanilyen a hatása.

Eddig egyes kutatások alapján azt gondolták, hogy a C vitaminnak jótékony hatása lehet rákbetegségeknél, mivel antioxidáns. Egy augusztusban megjelent tanulmány szerint laboratóriumi egerekben a nagy dózisban beadott C vitamin csökkentette a tumorok méretét, és 50 százalékkal lelassította a daganatok növekedési ütemét.

A rákos sejteket is erősíti

Az új kutatás vezetője, Mark Heaney viszont feltételezi, hogy rákos szövetekben a C vitamin pont azért rossz, amiért a normál szövetek esetében jó. Az egészséges szövetekben a C vitamin meghosszabbítja a sejtek élettartamát, mivel védi a mitokondriumokat, a sejtek "erőműveit", energiatermelő szervecskéit. De rákos sejtek esetében éppen az ellenkezője a cél.

A tanulmány a Cancer Research című tudományos lap legfrissebb számában jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Túl sokat néz tévét?
Túl sokat néz tévét?

A trombózis veszélyének teszi ki magát.

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.