A C-vitamin csökkenti a rákgyógyszerek hatását

Független Hírügynökség
megjelent:

A C vitamin tartalmú szerek jelentősen csökkenthetik egyes rákgyógyszerek hatását - állapították meg amerikai kutatók. Laboratóriumi kísérletekben az izolált ráksejtekből 30-70 százalékkal kevesebb pusztult el akkor, ha előtte C vitaminnal voltak kezelve.

Az amerikai kutatás szerint egerekben a rákos daganatok gyorsabban növekedtek, ha az állatokat rák ellenes gyógyszerekkel is kezelték, és egyidejűleg C vitamint is kaptak. A kutatók felételezik, hogy a C vitaminnak embereknél is ugyanilyen a hatása.

Eddig egyes kutatások alapján azt gondolták, hogy a C vitaminnak jótékony hatása lehet rákbetegségeknél, mivel antioxidáns. Egy augusztusban megjelent tanulmány szerint laboratóriumi egerekben a nagy dózisban beadott C vitamin csökkentette a tumorok méretét, és 50 százalékkal lelassította a daganatok növekedési ütemét.

A rákos sejteket is erősíti

Az új kutatás vezetője, Mark Heaney viszont feltételezi, hogy rákos szövetekben a C vitamin pont azért rossz, amiért a normál szövetek esetében jó. Az egészséges szövetekben a C vitamin meghosszabbítja a sejtek élettartamát, mivel védi a mitokondriumokat, a sejtek "erőműveit", energiatermelő szervecskéit. De rákos sejtek esetében éppen az ellenkezője a cél.

A tanulmány a Cancer Research című tudományos lap legfrissebb számában jelent meg.

(FH)

Cikkajánló

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.