• Mítoszok és félreértések akadályozzák a daganatos megbetegedések megelőzését

        Szerző: MSN MaiNap/WEBBeteg

        Az ESMO 2012-es Bécsben rendezett kongresszusán a daganatos megbetegedések megelőzéséért folytatott küzdelem volt a központi téma. A kongresszuson ismertetett tanulmányok kivétel nélkül rávilágítottak arra, mennyire nehéz megküzdeni bizonyos félreértésekkel, amelyek megkérdőjelezik, vagy legalábbis alulértékelik az életmódbeli faktorok fontosságát a daganatos megbetegedések prevenciójában.

        A felmérések szerint ugyanis az európai populációt a személyes felelősség kérdése kevésbé foglalkoztatja, inkább a genetikai tényezőket és a társadalmat okolják a daganatos megbetegedések növekvő gyakorisága miatt.

        „Az elsődleges prevenció iránti tudatosság fokozása a jövő meghatározó fontosságú egészségpolitikai kérdése.” - fejtette ki Dr. Senn professzor. „Ha egyre öregedő társadalmunkban nem leszünk képesek megfékezni a legfőbb daganatos megbetegedések (emlő-, valamint gyomor- és bélrendszeri daganatok) gyakoriságát, akkor a szenvedő betegek mellett komoly pénzügyi nehézségekkel kell szembenéznünk.”

        Hirdetés

        A tanulmány a daganatos rizikófaktorokkal kapcsolatos félreértéseket is elemezte. A kutatók szerint sok ember egyszerűen félreinformált a daganatok rizikófaktorait illetően. ”Az emberek nagy többsége hajlamos túlértékelni a genetikai tényezőket, miközben könnyelműen kezelik az elhízás, az alkohol és a napfényártalom hatásait.” – foglalta össze Dr Derek Power, az írországi Mercy and Cork University Hospitals onkológusa, a tanulmány vezető szerzője.

        „Számos népszerű mítosz él a társadalom körében a rák kialakulásával kapcsolatban. Sokan például helytelenül azt hiszik, hogy az emlőt ért ütés, stressz, a szoros alsónemű, a mobiltelefonok, a genetikailag módosított ételek és aerosolok a legjelentősebb rizikófaktorok.”

        A leggyakoribb daganatok első tünetei


        A daganatos betegségeknél különösen fontos lenne a megelőzés, a szűrővizsgálatok elvégzése és a korai diagnosztika, amiben sokat segítene, ha a betegek - ismerve a jellegzetes panaszokat - a tünetek jelentkezése esetén azonnal orvoshoz fordulnának. Talán akkor hazánkban a rák nem követelne évente 33-34 ezer áldozatot. Melyek a leggyakoribb daganatok első tünetei?>>

        Dr. Power 48 kérdésből álló felmérésben értékelte a daganatos betegségek rizikófaktoraival kapcsolatos általános társadalmi tájékozottságot, 748 résztvevő bevonásával, akik között 126 egészségügyi dolgozó is szerepelt. A résztvevők 90 százaléka azon a véleményen volt, hogy a genetikai tényezők jelentősen növelik a rizikót, és több mint egynegyedük vélte úgy, hogy a daganatos megbetegedések legalább 50 százaléka genetikai okon múlik. Hihetetlen módon 15 százalékuk állította, hogy a daganat élethosszt befolyásoló rizikója nem módosítható.

        Ezeket a félreértéseket sürgősen tisztázni kell, és egészségügyi kampányokban fel kell világosítani a társadalmat arról a tényről, hogy a daganatos megbetegedések 90-95 százalékáért az étkezési és életmódbeli szokások, továbbá a dohányzás tehető felelőssé, és a daganat lokalizációjától függően csupán a megbetegedések 5 százaléka „köszönhető” egy örökölt génnek.

        A daganatok rizikójának csökkentésére a megkérdezettek 27 százaléka szerint a „méregtelenítő” diéta lehet a megoldás, 64 százalékuk az organikus élelmiszerek fogyasztását tartotta segítő hatásúnak. A kutatások azonban egyik módszer hatékonyságát sem támasztják alá. Miközben 28 százalékuk nem volt tisztában azzal, hogy a fagyasztott gyümölcsök és zöldségek a friss társaikkal közel azonos tápanyagtartalommal bírnak, 41 százalékuk azt sem tudta, hogy a vörös húsok fogyasztása és a daganatok kialakulása közt szoros összefüggés áll fenn. 86 százalékuk ismerte a készételek rizikónövelő hatását, és 46 százalék tudta, hogy a só túlzott mértékű bevitele is rizikót jelent.

        A kutatók szerint tehát meg kell találnunk a módját, hogy megértessük az emberekkel az elhízás és egyéb faktorok, pl. az alkohol ártalmait. Remélhetőleg a félreértések tisztázása mérhető eredményeket jelent majd a rák elleni küzdelemben.

        A mérsékelt alkoholfogyasztás és a daganatok kapcsolatának félreértései

        A nagymértékű alkoholfogyasztás egyértelműen a rizikónövekedéshez kapcsolható, azonban az enyhe illetve mérsékelt alkoholfogyasztás kérdése kevésbé tisztázott, annál is inkább, mert számos bizonyíték támasztja alá, hogy a például a szívbetegek számára a vörösbor kis mértékben fogyasztva előnyös lehet.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Egy 129 987 résztvevővel folytatott amerikai tanulmány eredménye azt sugallja, hogy az enyhe - mérsékelt alkoholfogyasztók körében tapasztalt rizikónövekedés alapvetően a bevitel mértékével kapcsolatos pontatlanságoknak tudható be. Az analízis szerint azért tűnik úgy, hogy enyhe-mérsékelt alkoholfogyasztás mellett is nő a rizikó, mivel a résztvevők egész egyszerűen nem a valós bevitelt közölték. Egy erős alkoholista ugyanis hajlamos a kérdőívben azt válaszolni, hogy csak mérsékelt mennyiségű alkoholt fogyaszt, ami érthető módon torzítja az eredményt.

        (MSN MaiNap/WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó)

        Módosítva: 2013.01.09 23:23, Megjelenés: 2013.01.09 23:23
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Bepisil, rohan a WC-re

        Bepisil, rohan a WC-re

        Dr. Sándor György

        Hogyan előzhetők meg a húgyhólyag és az alsó húgyutak funkcionális zavarai?

        Nátha kisbabáknál

        Nátha kisbabáknál

        Szponzorált tartalom

        A nátha a legkisebbek esetében különösen gyakori betegség. Mit tehetünk? (x)

        Életmód és táplálkozás vastagbéldaganat esetén

        A megfelelő életmódnak és helyes, változatos táplálkozásnak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, a daganatok kialakulásának, illetve kiújulásának megelőzésében is.

        A bőrdaganatok sebészi és egyéb helyi ellátása

        Abban az esetben, ha a bőrön egyenetlenül festenyzett, növekvő, éles határral nem rendelkező elváltozás található, akkor felmerül annak eltávolítása. Bőrgyógyászati vizsgálat során dönthető el, hogy műtétre van-e szükség. Az alább ismertetett sebészeti eljárások kizárólag a nem melanoma típusú bőrdaganatokra vonatkoznak (basalioma, laphámrák stb.).

        Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Jó tanácsok betegeknek

        Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelési módszerek (műtét, kemoterápia, sugárkezelés) által okozott mellékhatások mértékére (természetesen csökkentve azokat), emellett a megfelelő tápanyag- és energiaellátás megkönnyíti a felépülést is.

        Molekuláris diagnosztika - Hogyan zajlik a vizsgálat?

        A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok napjainkban egyre meghatározóbb tényezővé kezdenek válni. A nemzetközi irányelveknek megfelelően számos daganattípus kezelésénél elengedhetetlen ez a típusú vizsgálat, ugyanakkor molekuláris vizsgálatokat használunk nem daganatos megbetegedések esetén is.

        Mikor fejeződik be az aktív onkológiai ellátás?

        Mit jelent az aktív onkológiai ellátás? Mikor fejeződik be és milyen lehetőségeink vannak ezek után? Cikkünk többek között ezen kérdésekre keresi a választ.

        A daganatos megbetegedések lehetséges első jelei

        A daganatos betegségek tünetei nem mindig egyértelműek, így eleinte a rákos betegségeknek sincsenek feltűnő jelei. Néhány tünet azonban a szervezetben lévő rosszindulatú daganatra utalhat.

        13 daganattípus kialakulásának esélye csökkenthető testmozgással

        Több mint egymillió európai és amerikai személy adatainak összesített elemzéséből az derül ki, hogy a nagyobb mértékű fizikai aktivitás számos rákos megbetegedés kialakulásának jelentősen alacsonyabb kockázatához kapcsolódik.

        Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Étvágytalanság

        Az étvágyat számos fizikai és lelki tényező befolyásolja, például a fájdalom, az emésztési problémák (hasmenés, hányinger, hányás, puffadás, székrekedés, ízérzékelés megváltozása), a betegség okozta szorongás, félelem vagy a lehangoltság. A nem megfelelő táplálkozás azonban az egyik legfontosabb megoldandó probléma daganatos betegeknél, hiszen a szervezetnek fokozottabb tápanyagellátásra van szüksége ahhoz, hogy megbirkózzon a betegséggel vagy felépüljön egy műtétből, és jobban viselje a terápiákkal járó mellékhatásokat.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások