• Sugárterápia okozta újabb tumor - mennyi az esélye?

    Szerző: Medipress

    Annak esélye, hogy a daganat miatt alkalmazott sugárterápia újabb tumor kialakulását okozza, igen csekély – állítják az Egyesült Államok Rákközpontjának munkatársai.

    Egy hosszútávú átfogó vizsgálat során mintegy 600 ezer daganatot túlélő beteget vizsgáltak, és Amy Berrington de Gonzalez munkatársaival megállapította, hogy az újabb daganat megjelenésének – amiben a sugárkezelés káros hatása is szerepet játszik – esélye 8 százalék.

    A The Lancet Oncology március 30-i számában megjelent elemzés kiterjedt olyan tényezőkre is, mint az életmód, illetve a genetikai háttér, melyek a tanulmány szerint jóval erőteljesebb kockázatot hordoznak.

    Hirdetés

    Az elemzést, melynek alapját az amerikai Rákregiszter 1978 és 2007 közötti adatai képezték, a kutatók a kezelőorvosok figyelmébe ajánlják, amikor a daganatos terápiát tervezik. A várható haszon jóval meghaladja a kockázatot.

    A sugárterápia "szövődményei" a tanulmány alapján

    A tanulmányban mintegy 15 féle daganat, többek között vastagbélrák, gégerák, tüdőrák, emlőrák, méhnyakrák, hererák, prosztatarák, szemüregi daganatok, agydaganat, és pajzsmirigyrák szerepelt, melyek rutinszerű kezelése a sugárterápiát is magába foglalja. Csak azokat a betegeket vették figyelembe, ahol a kezelést követő túlélés öt, vagy annál hosszabb időtartamot ölelt fel.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezalatt az idő alatt mintegy 9 százalékban alakult ki második daganat, ebből 8 százalék tulajdonítható a besugárzásnak. A jelentkező újabb daganatok több csoportból kerültek ki, a legmagasabb arány, az esetek mintegy felében, az emlő- és a prosztatarák volt. A szem daganatainak aránya 4 százalék, míg a hererák aránya 24 százalék volt.

    A beteg első daganat esetén való fiatal kora kifejezetten kockázatfokozónak bizonyult. További tényező volt a magas sugárdózis.

    A sugárterápia


    A sugárterápia folyamán a beteg előzetesen meghatározott helyre, több alkalommal kap bizonyos mennyiségű sugárzást, melyet radioaktív izotópok segítségével állítanak elő. Az összdózis daganatonként eltérő. A kezelés lehet külső (teleterápia), amikor külső sugárforrásból történik a kezelés, illetve belső (brachyterápia), amikor a szervezetbe juttatott sugárforrás fejti ki a terápiás hatást. A leggyakoribb, korán kialakuló mellékhatások a következők: a bőr kipirosodása, gyulladása; a száj besugárzásakor szájszárazság; a szem kezelésekor kötőhártyagyulladás; a fej besugárzásakor hajhullás. Az emésztőrendszer daganatainak esetében fogyás, hányinger, hányás, hasmenés léphet fel. Nagy dózisok alkalmazása a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számának csökkenését okozza, így fokozódik a fertőzésekre és a vérzésre való hajlam. Késői, évek alatt kialakuló mellékhatásként a besugárzott területek kötőszövetesedése következik be, mely a funkció romlását eredményezi.
    Daganatos terápia>>

    Medipress

    Legutóbb frissült: 2011.04.10 18:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A vastag- és végbéldaganatok sugárterápiája

    A sugárterápia nagy energiájú sugarakat (például röntgensugarakat) vagy részecskéket használ a rákos sejtek elpusztítására. Sokkal gyakrabban használják a végbélrák kezelésére, mint vastagbélrák estén. Egyes vastag- és végbélrákos megbetegedéseknél az egyidejűleg alkalmazott kemoterápia hatásosabbá teheti a sugárterápiát. A két kezelés együttesét kemoradioterápiának hívják.

    A csontok, porcok és ízületek daganatai

    A csonttumorok inkább gyermek- és fiatal felnőttkorban fordulnak elő. Az egyetlen gyógyulást hozó kezelési módja a sebészi beavatkozás, amely gyakran végtag-amputációval is végződhet. Éppen ezért fontos a betegség korai stádiumában való diagnosztizálása.

    Melanoma malignum - Fontos időben felismerni

    Ismert, hogy a bőrdaganatok száma évről évre növekszik. Ezek közül is kiemelhető a melanoma malignum növekedése. Becslések szerint Magyarországon évente minden 100 000 emberből 10-12-nél alakul ki melanoma. Egyes jóslások szerint az új esetek száma tízévenként akár meg is duplázódhat.

    Daganatmentessé tettek egy előrehaladott mellrákban szenvedő nőt

    Először sikerült teljesen daganatmentessé tenni egy előrehaladott és már áttétes mellrákban szenvedő nőt egy áttörő terápiával, amely a beteg saját immunrendszerének erejét használta fel a daganatok elleni küzdelemben.

    Az agydaganatok szövettani típusai, és a betegek kilátásai

    A daganatos betegségek, így az agydaganatok (központi idegrendszeri daganatok) is lehetnek jó és rosszindulatú elváltozások. Ezt a szövettani kép alapján határozzák meg a patológus szakorvosok, melyhez egységes osztályozási rendszereket fejlesztettek ki. A központi idegrendszert érintő daganatok kórlefolyását viszont erősen befolyásolja a daganat elhelyezkedése, valamint növekedésének üteme.

    Nem a gyengeség jele, ha segítséget kérünk

    A daganatos megbetegedések egyre többször fordulnak elő társadalmunkban. Fontos, hogy a betegséget minél hamarabb felismerjük, és megkapjuk a számunkra legmegfelelőbb ellátást. A testi kezelés mellett azonban a betegség lelki oldalát sem szabad elhanyagolni. A lelki támogatás akár a család, akár egy pszichológus bevonásával hatalmas segítség lehet a kór leküzdésében. Erről kérdeztük Désfalvi Judit pszichológust.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.