• A zsiradék csökkentheti a cukorbetegség kockázatát?

    Szerző: Medipress

    A teljes zsiradékot tartalmazó tejtermékek (speciális tej, joghurt és sajtok) olyan ritka zsírt tartalmaznak, mely csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – olvasható az Annals of Internal Medicine decemberi 21-i számában.

    Az ominózus zsírsav a transz-palmitolsav, melynek magas vérszintje 62 százalékkal csökkenti a cukorbetegség kockázatát. Dr. Dariush Mozaffarian (Harvard Orvosi Egyetem) és munkatársai szerint a zsírsav magas szintje általában alacsonyabb koleszterinszintet von maga után, emellett csökkenti az inzulinreszisztenciát.

    Hirdetés

    Keringő palmitolsav az emberi szervezetben természetes körülmények között is megtalálható. Kis mennyiségben előfordul egyes ételekben, azonban az igazi forrása a teljes zsiradékot tartalmazó tejtermékek. A zsírszegény tej viszont kifejezetten kedvezőtlen ebből a szempontból.

    Cukorbetegségben a szervezet nem reagál az inzulin hormonra, ezt a jelenséget nevezik inzulinrezisztenciának. Mozaffarian és munkatársai korábban megállapították, hogy állatkísérletben a palmitolsav csökkentette az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásának esélyét, azonban a hatás oka nem volt teljesen világos.

    Jelen tanulmány 3700 felnőtt egyénre terjedt ki, a résztvevők 65 év felettiek voltak, és Kalifornia, Maryland, Észak-Karolina, vagy Pennsylvania államban éltek. A kutatók elemezték az alanyok transz-palmitolsav-, koleszterin-, triglicerid-, gyulladásos fehérje-, és vércukorszintjét. Az eredményeket az étkezési szokásokkal vetették össze.

    Megállapították, hogy a magas transz-palmitolsavszint kevesebb vérzsírral jár, valamint magasabb volt a „jó” koleszterin szintje is. Csökkent volt a C-reaktív fehérje, mely gyulladást jelez, valamint az inzulinreszisztencia mértéke is. Összefoglalva a magas transz-palmitolsavszint mintegy kétharmadával csökkentette a cukorbetegség kialakulásának veszélyét.

    (Medipress)

    Módosítva: 2011.01.03 11:37, Megjelenés: 2011.01.03 11:37
   • Cikkajánló

    Koronavírus-járvány

    Koronavírus-járvány

    koronavirus.gov.hu

    Aki légúti tüneteket tapasztal, az ne menjen közösségbe!

    Hemokromatózis

    Hemokromatózis

    Dr. Tomonkó Magdolna

    Milyen típusai vannak ennek a betegségnek, és mik lehetnek ezek tünetei?

    A cukorbetegek gondozása és az ajánlott vizsgálatok

    Ha valakinél diagnosztizálják a cukorbetegséget, akár 1-es típusú, akár 2-es típusú a cukorbetegség, akkor az alkalmazott terápia mellett a betegnek fontos a folyamatos gondozás. Milyen vizsgálatokat, orvos-beteg találkozásokat sorolunk a cukorbetegek gondozásának körébe?

    Gyakorlati tudnivalók az inzulinok beadásáról

    Az inzulint a hazai cukorbetegek közel 100 százaléka ma már pen készülékekkel adagolja, ugyanakkor a diabéteszben szenvedők - viszonylag csekély számban - inzulinfecskendőket is használnak. Melyek a legfontosabb gyakorlati tudnivalók az inzulin beadásával kapcsolatban? Az alábbiakból megtudhatja.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    A diabétesz gyógyszeres kezelése

    A cukorbetegség gyógyszeres kezelését akkor érdemes elkezdeni, ha az életmód-változtatás és az étrendi tanácsok betartása mellett nem következett be javulás a kóros laborértékekben.

    Cukorbeteg gyerekek - Speciális kérdések az életmódról

    Az elmúlt években egyre gyakrabban és egyre fiatalabb életkorban kerül felismerésre az 1-es típusú, köznyelvben fiatalkori, diabetes mellitus. Speciális kérdések merülhetnek fel a betegek ellátását érintően.

    A cukorbetegség vesekárosító hatása

    A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) következtében létrejövő, több szervrendszert érintő károsodások éveken, akár évtizedeken keresztül fennálló anyagcserezavar esetén alakulnak ki.

    Diabétesz-szűrés - Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

    A cukorbetegség becslések szerint kétszer annyi embert érint Magyarországon, mint amennyi a felismert esetek száma, így az időben történő felismerés érdekében fontos a szűrővizsgálatok elvégzése. Kinek és mikor ajánlott diabétesz-szűrésre látogatnia? Mikor kell megismételni a vizsgálatot? Cikkünkben összefoglaltuk a legfőbb tudnivalókat.

    Hogyan erősíthetik a cukorbetegek az immunrendszerüket?

    A cukorbetegek sokkal hajlamosabbak a test bármely területén kialakuló fertőzésekre, mint a diabéteszben nem szenvedők. Ráadásul a fertőzések nemcsak gyakoribbak, de általában komplikáltabbak és nehezebben kezelhetők náluk. Ez azért van, mert a cukorbetegség befolyásolja az immunrendszert.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.