Veszélyes a nyári meleg a cukorbetegekre!

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Számos felmérés bizonyítja, hogy a cukorbetegek többsége nem megfelelően védekezik a magas hőmérséklet ellen. A cukorbetegek extra érzékenyek lehetnek a magas hőmérsékletre, és sokan nem teszik meg idejében a megfelelő óvintézkedéseket – állítja egy tanulmány.

A legtöbb cukorbeteg tisztában van azzal, hogy a nyári melegben jobb, ha nem tartózkodik a szabadban, több folyadékot fogyaszt, és megfelelő, a leégés ellen védő ruházatot valamint naptejet használ. Mégis a felmérésben résztvevő minden ötödik válaszadó, csak akkor kezdte komolyan venni a szükséges óvintézkedéseket, mikor a hőmérséklet meghaladta a 35 Celsius-fokot, és csak akkor kezdett inni, mikor már szomjas volt – ami általában már túl késő a kiszáradás hatékonyan megelőzéséhez. Mindemellett sokan hagytak fel a gyógyszerszedéssel és a vércukorszint ellenőrzéssel a meleg napokon.

A felmérés eredményéről Dr. Adrienne Nassar, az arizonai Mayo Clinic egykori rezidense számolt be az Endokrin Társaság San Diego-ban tartott ülésén.

A felmérés eredményei

Nassar és kollegái 152 cukorbeteg válaszait elemezte, akik átlagéletkora 64 év, 85 százalékuk 2-es típusú cukorbetegségben szenved, és 77 százalékuk használ inzulin injekciót vagy pumpát.

Míg a válaszadók közül sokan védik a gyógyszereiket a hőtől azzal, hogy hűtőtasakban szállítják, 37 százalékuk otthon hagyta a gyógyszereit, illetve a vércukorszint mérésérre szolgáló eszközt. Ez azért veszélyes, mert ha a melegben esetleg elájulnak, nem ellenőrizhető a vércukorszint, és nincs kéznél a megfelelő gyógyszer. A cukorbetegeknek az átlagosnál jobban oda kell figyelni arra, hogy a hőgutát, napszúrást elkerüljék.

Bár a válaszadók többsége ismerte a hő hatását az inzulinra, mindössze 40 százalékuk állította, hogy ezt az információt az orvosától tudja. Nassar szerint sajnos nincs pontos adat arról, milyen hőmérsékleten kell a gyógyszerek védelmét megkezdeni, mivel a páratartalmat is figyelembe kell venni.

A felmérésből kiderül, hogy noha a válaszadók 68 százaléka egy órára limitálta a hőségnek való kitettségét, ám sokan túl hosszú ideig késleltették az óvintézkedések megkezdését.

A cukorbetegek számára fontos, hogy betartsák az alábbi óvintézkedéseket a nyári melegben:

  • Figyeljen oda a megfelelő folyadékbevitelre! ne várja meg, míg szomjas lesz!
  • A rendszeres testedzést légkondicionált helyen végezze, illetve ha ragaszkodik a szabad levegőhöz, csak a kora reggeli vagy késő esti órákban, mikor a hőmérséklet alacsonyabb.
  • Tartsa be a gyógyszer használati útmutatójában található tárolási utasításokat!

(WEBBeteg - Cs. K., fordító, forrás: WebMD; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrtípusok és napozás Bőrtípusok és napozás

Ön kelta vagy mediterrán típus? Nem mindegy, mennyi időt tölthet a napon.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Cukorbetegség - Nyári veszélyek

A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól...

A cukorbetegség megelőzése - Kiknek...

Fontos kérdés: kiknek és mikor lenne szükséges lépni a cukorbetegség, konkrétabban a 2-es típusú diabétesz megelőzése irányában?

Veszélyes szövődményekre hívják...

Hazánkban megközelítőleg 1 millió diagnosztizált cukorbeteg van, becslések szerint viszont további több százezer ember élhet úgy Magyarországon...

Másodlagos cukorbetegség (szekunder...

A másodlagos vagy egyéb diabéteszformák a diabéteszes esetek megközelítőleg 2 százalékát teszik ki. A szekunder diabétesz jellemzője, hogy egy...

A diabétesz gyógyszeres kezelése

A cukorbetegség gyógyszeres kezelését akkor érdemes elkezdeni, ha az életmód-változtatás és az étrendi tanácsok betartása mellett nem következett...

Fogápolás és cukorbetegség

A cukorbetegség az egész szervezetet, így a szájat is érinti. A helyes fogápolás, orális higiénia így különösen fontos a cukorbetegek számára...

Mi a cukorbetegség? A diabétesz...

Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.