Veszélyes a nyári meleg a cukorbetegekre!

Szerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Számos felmérés bizonyítja, hogy a cukorbetegek többsége nem megfelelően védekezik a magas hőmérséklet ellen. A cukorbetegek extra érzékenyek lehetnek a magas hőmérsékletre, és sokan nem teszik meg idejében a megfelelő óvintézkedéseket – állítja egy tanulmány.

A legtöbb cukorbeteg tisztában van azzal, hogy a nyári melegben jobb, ha nem tartózkodik a szabadban, több folyadékot fogyaszt, és megfelelő, a leégés ellen védő ruházatot valamint naptejet használ. Mégis a felmérésben résztvevő minden ötödik válaszadó, csak akkor kezdte komolyan venni a szükséges óvintézkedéseket, mikor a hőmérséklet meghaladta a 35 Celsius-fokot, és csak akkor kezdett inni, mikor már szomjas volt – ami általában már túl késő a kiszáradás hatékonyan megelőzéséhez. Mindemellett sokan hagytak fel a gyógyszerszedéssel és a vércukorszint ellenőrzéssel a meleg napokon.

A felmérés eredményéről Dr. Adrienne Nassar, az arizonai Mayo Clinic egykori rezidense számolt be az Endokrin Társaság, San Diego-ban tartott ülésén.

A felmérés eredményei

Nassar és kollegái 152 cukorbeteg válaszait elemezte, akik átlagéletkora 64 év, 85 százalékuk 2-es típusú cukorbetegségben szenved, és 77 százalékuk használ inzulin injekciót vagy pumpát.

Míg a válaszadók közül sokan védik a gyógyszereiket a hőtől azzal, hogy hűtőtasakban szállítják, 37 százalékuk otthon hagyta a gyógyszereit, illetve a vércukorszint mérésérre szolgáló eszközt. Ez azért veszélyes, mert ha a melegben esetleg elájulnak, nem ellenőrizhető a vércukorszint, és nincs kéznél a megfelelő gyógyszer. A cukorbetegeknek az átlagosnál jobban oda kell figyelni arra, hogy a hőgutát, napszúrást elkerüljék.

Bár a válaszadók többsége ismerte a hő hatását az inzulinra, mindössze 40 százalékuk állította, hogy ezt az információt az orvosától tudja. Nassar szerint sajnos nincs pontos adat arról, milyen hőmérsékleten kell a gyógyszerek védelmét megkezdeni, mivel a páratartalmat is figyelembe kell venni.

A felmérésből kiderül, hogy noha a válaszadók 68 százaléka egy órára limitálta a hőségnek való kitettségét, ám sokan túl hosszú ideig késleltették az óvintézkedések megkezdését.

A cukorbetegek számára fontos, hogy betartsák az alábbi óvintézkedéseket a nyári melegben:

  • Figyeljen oda a megfelelő folyadékbevitelre! ne várja meg, míg szomjas lesz!
  • A rendszeres testedzést légkondicionált helyen végezze, illetve ha ragaszkodik a szabad levegőhöz, csak a kora reggeli vagy késő esti órákban, mikor a hőmérséklet alacsonyabb.
  • Tartsa be a gyógyszer használati útmutatójában található tárolási utasításokat!

(WEBBeteg - Cs. K., fordító, forrás: WebMD; Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Cukorbetegség és pitvarfibrilláció

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint diabéteszesekben nagyobb valószínűséggel alakul ki pitvarfibrilláció, mint nem diabéteszesekben, és ez az...

A cukorbetegség bőrön megjelenő...

A cukorbetegség térhódítása miatt az egészségügy számos területén számíthatunk a kórkép felbukkanására, legyen az egy szemészeti, egy vese-...

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

Cukorbetegség - Nyári veszélyek

A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendellenesség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.