Inzulinpumpa - Megbízhatóbb, mint az injekció

Szerző: MTI

A vércukor-érzékelővel összeépített inzulinpumpa mind gyermekek, mind felnőttek cukorbetegségének kezelésében megbízhatóbb, mint a naponta többször beadott inzulininjekció. Az eddigi legnagyobb vizsgálat eredményeit az Amerikai Cukorbeteg Társaság 70. kongresszusán ismertették Orlandóban.

Az 1. típusú cukorbaj, mely gyermekkorban és fiatal felnőttkorban a leggyakoribb anyagcsere-rendszeres inzulinpótlással kezelhető. Ez még a legkorszerűbb, finom tűvel ellátott fecskendők esetén is megnehezíti a beteg életét.

Hazánkban mintegy 600.000 cukorbeteg él, ezek többsége az idősebb, felnőttkori változatban szenved. A 2. típusú diabétesz legtöbbször szájon át szedhető gyógyszerekkel jól egyensúlyban tartható, de a 1. típusú cukorbetegeknek injekcióra van szüksége.

Az inzulinpumpa gondolata a szívgyógyászoktól érkezett, akik a múlt század hetvenes éveiben a kimaradó, vagy túlságosan lassú szívműködés pótlására szükség esetén beoperálták a ritmusszabályozó pacemakert. Innen jött a pumpával történő inzulinkezelés ötlete.

Évtizedek alatt ez az eljárás bámulatos gyorsasággal tökéletesedett. A legkorszerűbb technika pumpa útján juttatja a beteg szervezetébe az inzulint, melynek adagját a készülék másik része, az érzékelő, a szenzor által néhány percenként mért vércukorszint alapján szab meg a műszer.

A most ismertetett STAR 3 tanulmány 156 cukorbeteg gyermek és 329 felnőtt egyéves kezelését összegezte. A betegek cukorbaját a korábbi kezelési időszakban nem sikerült megfelelően kézben tartani. A Medtronic cég által kidolgozott MiniMed Paradigm rendszerrel végzett inzulinadagolást a hagyományos, naponta többszöri inzulininjekció alkalmazásának eredményével hasonlították össze.

A legfiatalabb cukorbeteg gyermek hétéves, a legidősebb felnőtt 70 éves volt. A vizsgálatban 30 amerikai és kanadai cukorbeteg-gondozó intézet vett részt. A kezelés eredményességét nem is a hirtelen hullámzó vércukorszint, hanem a több hónapos átlagot mutató glikált hemoglobin mérésével figyelték meg.

A szenzorral összeépített inzulinpumpa négyszer eredményesebben csökkentette a glikált hemoglobin szintjét, mint az inzulininjekció. A korszerű technika lényegesen biztonságosabb a cukorbetegség kezelésére, mint a injekciózás.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Porckorongok Porckorongok

A porckorong-előboltosulás és -kiboltosulás tünetei és kezelése.

Tegyük rendbe a fogalmakat! -...

A szénhidrátháztartás zavarainak több formája is ismert. Több olyan állapot is létezik, ami a diabétesz megelőző állapotának számít, viszont...

Az inzulinpumpa és használata

Az inzulinpumpa az inzulin felfedezése óta talán a legnagyobb lépést jelentette a diabetes mellitus (mindegyik ismert, inzulinadagolást szükségessé...

Inzulinkezelési sémák

Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja...

Inzulinpumpa-kezelés - A helyes...

A gyermek- és fiatalkori 1-es típusú cukorbetegség kezelésének célja a tartósan jó szénhidrát-anyagcsere-helyzet megteremtése, azaz a normális...

A kétnaponta végzett kanülcsere...

A hatásos pumpakezelés egyik fontos feltétele a megfelelő időben és módon végzett kanülcsere. Az inzulinpumpa-kezelés sikerességének alapfeltétele...

Inzulinpumpa - pro és kontra

Az egyre szélesebb körben terjedő legújabb technológiák (inzulinpumpa és szöveti glukózmonito-rozás) alkalmazása segíti a vércukor...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.