• Inzulinpumpa - Megbízhatóbb, mint az injekció

    Szerző: MTI

    A vércukor-érzékelővel összeépített inzulinpumpa mind gyermekek, mind felnőttek cukorbetegségének kezelésében megbízhatóbb, mint a naponta többször beadott inzulininjekció. Az eddigi legnagyobb vizsgálat eredményeit az Amerikai Cukorbeteg Társaság 70. kongresszusán ismertették Orlandóban.

    Az 1. típusú cukorbaj, mely gyermekkorban és fiatal felnőttkorban a leggyakoribb  anyagcsere-rendszeres inzulinpótlással kezelhető. Ez még a legkorszerűbb, finom tűvel ellátott fecskendők esetén is megnehezíti a beteg életét.

    Hirdetés

    Hazánkban mintegy 600.000 cukorbeteg él, ezek többsége az idősebb, felnőttkori változatban szenved. A 2. típusú diabétesz legtöbbször szájon át szedhető gyógyszerekkel jól egyensúlyban tartható, de a 1. típusú cukorbetegeknek injekcióra van szüksége.

    Az inzulinpumpa gondolata a szívgyógyászoktól érkezett, akik a múlt század hetvenes éveiben a kimaradó, vagy túlságosan lassú szívműködés pótlására szükség esetén beoperálták a ritmusszabályozó pacemakert. Innen jött a pumpával történő inzulinkezelés ötlete.

    Évtizedek alatt ez az eljárás bámulatos gyorsasággal tökéletesedett. A legkorszerűbb technika pumpa útján juttatja a beteg szervezetébe az inzulint, melynek adagját a készülék másik része, az érzékelő, a szenzor által néhány percenként mért vércukorszint alapján szab meg a műszer.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    A most ismertetett STAR 3 tanulmány 156 cukorbeteg gyermek és 329 felnőtt egyéves kezelését összegezte. A betegek cukorbaját a korábbi kezelési időszakban nem sikerült megfelelően kézben tartani. A Medtronic cég által kidolgozott MiniMed Paradigm rendszerrel végzett inzulinadagolást a hagyományos, naponta többszöri inzulininjekció alkalmazásának eredményével hasonlították össze.

    A legfiatalabb cukorbeteg gyermek hétéves, a legidősebb felnőtt 70 éves volt. A vizsgálatban 30 amerikai és kanadai cukorbeteg-gondozó intézet vett részt. A kezelés eredményességét nem is a hirtelen hullámzó vércukorszint, hanem a több hónapos átlagot mutató glikált hemoglobin mérésével figyelték meg.

    A szenzorral összeépített inzulinpumpa négyszer eredményesebben csökkentette a glikált hemoglobin szintjét, mint az inzulininjekció. A korszerű technika lényegesen biztonságosabb a cukorbetegség kezelésére, mint a injekciózás.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.07.26 11:37
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A metabolikus szindróma kialakulása

    Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

    Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

    Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

    A hőség vagy kezdődő cukorbetegség okozza a gyerek kínzó szomjúságát?

    A nyári kánikulában sokszor fel sem tűnik a szülőknek, hogy gyermekük jóval többet iszik a szokásosnál, ennek ellenére mégis kínzó szomjúság gyötri. Úgy vélik, hogy mindez a meleg miatt van és még csak nem is sejtik, hogy az ártatlannak tűnő dolog mögött azonnali inzulinkezelést igénylő gyermekkori vagy más néven 1-es típusú diabétesz is állhat.

    Terhességi diabéteszem van - Mit szabad enni, és mit nem?

    Az áldott állapotban lévő kismamák első és legfontosabb gondolata, hogy minden rendben legyen a kisbabával, egészségesen fejlődjön és növekedjen az édesanya testében. Fontos tudni, hogy az anyuka egészségi állapota, életmódja és táplálkozása nagyban hozzájárul a gyermek megfelelő fejlődéséhez, a szülés körüli szövődmények és kockázatok csökkentéséhez, ezért már a terhesség tervezésekor figyelmet kell fordítani az egészséges életvitelre, a normális testsúly elérésére és fenntartására.

    Cukorbetegek számára fejlesztettek applikációt

    56 ország közel 200 versenyzőjével küzd majd meg a nemzetközi innovációs verseny fináléjában a Semmelweis Egyetem IV. éves orvostanhallgatója, Havlik Károly, a Falling Walls Lab magyarországi fordulójának nyertese.

    Ezért kell odafigyelnie a szívére, ha cukorbeteg!

    A cukorbetegségben szenvedőknél - a betegség érrendszerre gyakorolt hatásai miatt – fokozottabb a szívbetegségek kockázata. A szívbetegségre számos egyéb tényező is hajlamosíthat, közülük az egyik legismertebb az elhízás. Vajon mi minden növelheti még a szív- és érrendszeri szövődmények kialakulását cukorbetegeknél?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.