Cukorbetegség és sugárterápia

MTI
megjelent:

Azoknál az embereknél, akik gyerekkorukban sugárterápiát kaptak rákkezelésként, mintegy kétszer nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata - állítják amerikai kutatók hétfőn megjelent tanulmányukban.

Lillian Meacham, az atlantai Emory Egyetem munkatársa kollégáival közel 8600, gyerekkori rákot túlélő, betegségével 1970 és 1986 között diagnosztizált embert, valamint testvéreik közül háromezer, rákbetegségen át nem esett ember egészségügyi adatait vetette össze.

A cukorbetegség tünetei
A 2-es típusú cukorbetegség első tünetei ártalmatlannak tűnnek, sőt előfordulhat, hogy a már évek óta 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nem is tud róluk.
A cukorbetegség tünetei

Minden egyéb tényezőt - így a testtömegindexet is - számításba véve megállapították, hogy azoknál, akik gyerekkorukban teljes testi- vagy hasi sugárterápiát kaptak és túlélték rákos megbetegedésüket, 1,8-szer nagyobb eséllyel alakult ki diabétesz, mint testvéreiknél.

A kutatók úgy vélik, további vizsgálatok szükségesek annak megállapítására, miként függ össze a gyerekkori rákterápia a később kialakuló diabétesszel.

A tanulmányt az Archives of Internal Medicine című szaklap legutóbbi számában tették közzé.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.