Újdonság - folyamatos vércukor monitor

Szigeti Ildikó
szerző: Szigeti Ildikó, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Összesen 15 egészségügyi intézmény diabetológiai centrumában lesz elérhető a BASF Hungária Kft. 7 millió forintos adománya, amely jelentősen javítja a cukorbetegek életminőségét a ma elérhető legfejlettebb technológiájú vércukormérő rendszer és a hozzájuk tartozó szenzor jóvoltából.

Az adomány segítségével akár több száz cukorbeteg ellátását, nyugalmát és egészségesebb életét biztosíthatja a vegyipari vállalat.

A készülékek több százszor annyi információt adnak a vércukorszintről, mint a hagyományos napi többszöri ujjbegyszúrás, így segítségükkel a vészhelyzetek elkerülhetők, hiszen amint rendellenesen magas vagy alacsony értéket mérnek, azonnal éles hangjelzéssel figyelmeztetnek.

Folyamatos mérés

A folyamatos vércukor monitor rendszer egy érzékelőeszközből, egy rádióadóból és egy kis méretű vevőkészülékből áll, amely ötpercenként méri a páciens cukorszintjét.

A cukorfelszívódás sémás ábrája

A rendszer az adatokat az otthoni, vagy az orvosi rendelő internetes kapcsolatán keresztül egy központi kiszolgálóra juttatja, ahol egy speciális program grafikusan ábrázolja az eredményeket, vagyis a vércukorszint változásainak irányát és mértékét.

Továbbá a készülék hangjelzést ad, ha a vércukorszint a rendellenesen magas vagy alacsony tartományba kerül, így a vészhelyzetek sokkal könnyebben megelőzhetők. Mindez rendkívül pozitív hatással van a cukorbeteg gyermekek és családjaik életminőségére, hiszen szúrás nélkül is biztosak lehetnek abban, hogy a készülék folyamatosan vigyáz rájuk, hogy ők idejük nagy részében teljes életet élhessenek, akárcsak egészséges társaik.

Adomány a tudatos életmódért

A Medtronic Hungária Kft. a korábbi közös adományozási program rendkívüli sikerére való tekintettel, örömmel csatlakozott a BASF programjához, amelyhez 5 készüléket és 60 további szenzort, azaz készülékenként 15 mérésre elegendő érzékelőt ajánlott fel a magyar cukorbetegek számára - mondta Tamás Viktor, a Medtronic Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

Vércukor normál érték

Vizsgálati anyag: vérszérum Normál tartomány: 3,6-6 mmol/l (éhgyomri)

Kincses János, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének elnöke február 13-án, ünnepélyes keretek között vette át a vércukormérő rendszereket. Mint rámutatott, a vércukormérő rendszer segítségével minden kezelt gyermek tisztán láthatja, hogy az étrend, a testmozgás, valamint az életmód bármely más eleme milyen hatást gyakorol vércukorszintje alakulására, ezáltal nagyobb betekintést nyer saját szervezete működésébe, sokkal tájékozottabban és magabiztosabban hoz döntéseket életmódjával és kezelésével kapcsolatban.

Ezért is örültek különösen a felajánlásnak, hiszen ezek a modern készülékek segítenek a cukorbetegek számára nélkülözhetetlen, egész életre szóló tudatos életmód elsajátításában, ezáltal a késői szövődmények megelőzésében is.

Nem minden vércukormérő rendszert támogat az OEP

Mivel a többszáz ezer forintos szenzoros vércukormérő rendszereket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jelenleg nem támogatja, így az új technológia előnyeit Magyarországon nagyon kevesen élvezhették mostanáig, ezért a felajánlott 15 készülék rendkívül sokat jelent hazánkban.

Tudta Ön?

A szőlőcukor (glükóz) a sejtek legfőbb energiaforrása. A szőlőcukor egy része az elfogyasztott táplálékból szívódik fel a bélben, a többit a máj állítja elő más anyagokból (egyéb cukorfajták, aminosavak, tejsav, stb.). A vérből a glükóz belép a szervezet sejtjeibe, a legtöbb sejttípus esetében inzulin segítségével.

A diabetes valamilyen formája a lakosság csaknem 10 százalékát érinti, közülük 600 ezer a regisztrált beteg. Az elnök a Webbeteg kérdésére megjegyezte: az egészségügyi kormányzat ígéretéhez híven valóban prioritásként kezeli a diabétesz ügyét.

A szövetség legfrissebb adatai szerint 2007-hez képest tavaly a cukorbetegek összesen egy milliárd forinttal fizettek kevesebbet a terpiájukhoz szükséges gyógyszerekért és gyógyászati segédeszközökért. A jelentős megtakarítások hátterében főként az államilag támogatott készítmények számának, és a támogatások mértékének növekedése áll - tette hozzá Kincses János.

Életmentő adományok

A BASF Hungária tavaly a Medtronic Hungária Kft.-vel együttműködve az Országos Mentőszolgálatnak adományozott életmentő eszközöket. A BASF akkor 7 millió forint értékben szerzett be 3 darab defibrillátort a mentőknek, így az OMSZ 150 rohamkocsija közül azokat is felszerelhették a legmodernebb életmentő eszközökkel, amelyek ezekkel még nem rendelkeztek. 2008 végén a BASF ismét egy nemes cél támogatása mellett döntött.

A célunk az volt, hogy 7 millió forintból minél több, betegséggel küzdő embertársunknak segíthessünk. Ezúttal a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetségének nyújtunk támogatást. Adományunk révén országszerte több száz cukorbeteg életminőségét tudjuk jelentős mértékben javítani ? mondta Dr. Herbert Fisch, a BASF Hungária Kft. vezérigazgatója.

A BASF nemzetközi szinten is egyre nagyobb mértékben járul hozzá a közösségek jólétéhez. Míg 2005-ben 56 millió Eurót, addig 2006-ban világszerte már több mint 67 millió Eurót, 2007-ben 75,3 millió eurót költött a vállalat jótékonyságra és szponzorációra. Az adományozási ceremóniának nem véletlenül a Lukács Cukrászda adott otthont.

A cukorbetegek ugyanis ezentúl igényeiknek megfelelően diabetikus készítmények közül is válogathatnak a cukrászdában.

(WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.