Injektálható új típusú antidiabetikumok

Dr. Ujj Zsófia Ágnes
szerző: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - WEBBeteg
megjelent:

Klasszikusan a diabétesz kezelhető inzulin adásával és egyéb antidiabetikummal. Nagyvonalakban az 1-es típusú cukorbetegségben csak inzulin adására van mód, míg a 2-es típusú cukorbetegségben (egyénileg mérlegelve, szövődményeket, társbetegségeket és vércukorszintet is értékelve) adhatóak nem inzulinhatású gyógyszerek is.

Így ebben a cikkünkben leírtak elsősorban 2-es típusú cukorbetegségre érvényesek általánosan.

A betegség felismerése esetén enyhe esetben életmód-terápia, rendszeres testmozgás, szénhidrátszegény étrend javasolt. Emellé egy vagy több gyógyszer állítandó be, vagy monoterápia vagy kominációs terápia.

A gyógyszerek alapvetően vagy inzulinfüggő, vagy attól független hatásúak.

Injektálható, nem inzulintermészetű antidiabteikumok

A nem inzulintermészetű antidiabetikumok kategóriájában injekció formájában is létező gyógyszercsoportból jelenleg egy létezik. Ezek inkretinhatásúak, vagyis a bélrendszeren keresztül fokozzák az inzulin elválasztását.

Ezeknek, a bőr alá, vagyis szubkután beadható gyógyszereknek egy csoportja van most forgalomban, ami az úgynevezett GLP1-receptor-agonisták (glukagon like peptid 1) közé tartozik. GLP1 receptort aktiválnak, így cukorszinttől függően fokozzák a hasnyálmirigy inzulinelválasztását.

Hatásuk révén lassul a gyomor ürülése és a központi idegrendszerben étvágytalanságot is keltenek, így túlsúlyos cukorbetegekben előnyős a testsúlycsökkentő hatásuk. Igazoltan jó hatásúak szívbetegségekben, vesebetegségben is.

Ezek alkalmazása mellett a hypoglycaemia, vagyis alacsony vércukorszint kockázata rendkívül kicsi vagy elhanyagolható.

Két injekciós formájuk van:

  • önmagában, vagy
  • napi 1x adandó bázis inzulinnal kombinációban.

Az önmagában adható készítményt (liraglutid, szemaglutid) fokozatosan emelkedő dózissal kell adagolni. Így a mellékhatások (émelygés, hasmenés) is elkerülhetőek.

Beadásuk étkezéstől független.

Fokozott elővigyázatossággal adhatóak retinopathia, pancreas-érintettség esetén, ezért a kezelőorvos körültekintő döntése szükséges.

Ez is érdekelheti A 2-es típusú cukorbetegség kezelése

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.