Fogyni cukorbetegen - A jó diéta inkább tanulás, mint akaraterő

szerző: Kicsák Marian, dietetikus - Diabetes
frissítve:

Mindenkinek érdemes időként elgondolkodnia azon, mit tesz egészsége érdekében, vagy mit kellene tennie!

Van, aki hetente többször is sportol (úszás, kerékpározás, nordick walking), van, aki egészségesen étkezik (változatosan és mértékletesen). És van, aki dohányzik, inaktív életet él (nagyon keveset mozog). Van, aki sokat, de legalábbis többet eszik, mint amire testének szüksége van. Előfordul, hogy az egészségügyi dolgozók részéről záporoznak az ajánlások az életmód-változtatással kapcsolatosan: Abba kell hagynia a dohányzást! Fogyjon le 10 kilót! Mozogjon, sportoljon legalább hetente 4-5 alkalommal! Étkezzen egészségesen! Sokaknál ennek hatására történik változás, sokaknál azonban semmi. Miért?

Önmagában a tanácsadás, az információ nem elegendő a viselkedésváltozáshoz (egészségesebben étkezni, lefogyni). Ha tudom, hogy mit kell tennem, mert elmagyarázták, meg is teszem? Nem feltétlenül.

Az étrendről

Tudnia kell, hogy egészségét az étkezési szokásai jelentősen befolyásolják. Cukorbetegséggel élők számára egészségesen étkezni ugyanazt jelenti, mint mindenki másnak. Ne felejtsük el, hogy az egészséges táplálkozás azt is jelenti, hogy változatosan és mértékletesen kell enni! Tudatosságot igényel, amíg kialakítja helyes étkezési szokásait, megszabadul a rosszaktól.

A szervezete csak akkor tud harmonikusan működni, ha a szükséges mennyiségben kapja meg a tápanyagokat. A túlságosan sok ugyanannyira káros számára, mint a túlságosan kevés.

Fontos ismernie, hogy milyen energiatartalmú étrendet érdemes tartania, mivel ez segít a megfelelő testsúly elérésében, megtartásában. Kezelőorvosa vagy dietetikusa segít önnek meghatározni étrendjének energiatartalmát.

Miért fontos, hogy ha súlytöbblettel rendelkezik, fogyjon legalább néhány kilót? Az elhízottak között körülbelül hétszer több cukorbeteg van, mint a normál súlyúak között. A kövér emberek szérum-koleszterinszintje rendszerint a kóros tartományban van, a magasvérnyomás-betegség is gyakoribb közöttük, mint sovány társaiknál. A túlsúly többletmunkát ró a szívre, és nem kíméli az ízületeket sem. Súlyos elhízásnál romlik a tüdők funkciója. Nem utolsósorban kövér cukorbetegnél nehezebb a gyógyszeres (tabletta, inzulin) beállítás.

Elhízott cukorbetegeknél a fogyás javítja az egészségi állapotot. Már 7–10 százalékos testtömegcsökkenés is jelentős egészséghaszonnal jár. Ez 100 kg-nál legalább 7 kilós fogyást jelent. Az elért eredményt megtartani is fontos!

Háromféle hozzáállás

Amikor valakinek cukor- vagy más krónikus betegséggel (például magas vérnyomás) kell együtt élnie, akkor vagy rendelkezik cselekvési tervvel a betegség uralását illetően, vagy nem. Alapvetően háromféle beállítódás van.

Az első a betegség vagy jelentőségének tagadása, amikor a beteg nem fogadja el a betegségét és nem motivált a kezelésre.

A második az alapvetően panaszos attitűd. Elfogadja a betegség tényét, igényli is a kezelést, de nem kész a változtatásra, elsősorban az étrendre, mozgásra vonatkozóan. Olyan gyógyszert szeretne, amellyel életmód-változtatás nélkül jól kezelhető a cukorbetegsége. (Persze ilyen nincs.)

A harmadik, amikor a beteg elfogadja, hogy neki is számos teendője van a sikeres kezelés elérésében, és lépéseket tesz. Nézzük meg, hogyan jutunk el a cselekvéshez és az elért eredmények megtartásához.

Képes vagyok változtatni?

Az életmódváltozás lépésről lépésre megy. Az első kérdés mindig az, hogy a helyzetet problémának érzem-e? Probléma-e, hogy 15 kilogrammal több vagyok, mint 15 évvel ezelőtt, hogy nem sportolok? Amíg nem látom ezeket problémának, nem akarok változtatni, és nem is fogok. Ha hasonló helyzetben van, kérem, hogy olvasson utána, vagy kérdezze meg orvosát, mit nyerhet azzal, ha lefogy 10 kilót! Vagy mit veszít, ha nem teszi meg. Az információk után változtat vagy sem, a döntés és annak felelőssége az öné.

A tudás és az, hogy megértem, „elsősorban én vagyok felelős az egészségemért”, sokszor felnyitja az ember szemét, és elkezd fontolgatni. „De jó lenne 10 kilót fogyni! De jó lenne, ha a vércukrom mindig 8 mmol/l alatt lenne!”

Gondolja át: Mit tud a túlsúly kockázatairól? Milyen hatással van az életére a jelenlegi testsúlya? Milyen előnyei származnának a fogyásból? Milyen hátrányait látja annak, hogy fogyjon? 1-től 10-ig terjedő skálán mennyire motivált, hogy változtasson a súlyán? Van most valami, ami hozzájárul a hízásához?

Ha már fontolgatja a változást, akkor próbálja meg összegyűjteni, mi a jó (pl. könnyebb lesz mozogni, csinosabban öltözködhetek, jobbak lesznek a vércukorértékeim, nagyobb lesz az önbizalmam), és mi a rossz (pl. nem ehetek annyit, mint szeretnék, félek, hogy ideges leszek) oldala annak, ha így maradnak a dolgok? Mi szól a változás mellett és mi ellene?

Hogyan változtassak?

Írjon egy listát! Milyen előnyei vannak, ha lefogyok x kg-ot? Milyen hátrányai vannak, ha lefogyok x kg-ot? Ha van néhány érv, ami a változtatás mellett szól, akkor tűzzön ki célokat és kezdjen el cselekedni! A célkitűzés legyen konkrét, reális és tervezett időn belül elérendő, elérhető. Például 6 kiló fogyás 3 hónap alatt. Ezután tervezze meg a lépéseket! Mit fog tenni? (A diétával, fogyással kapcsolatban kérjen segítséget dietetikustól!)

Írja fel egy papírra az alábbi kérdéseket, majd adja meg a válaszokat is!

  • Étrendi terv (amin változtatni kell). Röviden írja le!
  • Az én akciótervem, hogy csökkenjen a testsúlyom: amin változtatnom kell. (Határozza el, hogy min fog változtatni.)
  • A célom ebben a hónapban: Mit fogok csinálni? Milyen gyakran? Mikor? Hogyan fogom ellenőrizni, hogy azt csinálom-e, amit elterveztem?

Lépésről lépésre haladjon! Válasszon egyszerre egy vagy két feladatot, amin munkálkodni fog, amit gyakorol, amit szokássá tesz! Kis változás is nagy eredményekhez vezethet (például, ha 30 százalékkal csökkentette az ételadagokat). A jó diéta inkább tanulás, mint akaraterő.

Korlátozza az ételhez való hozzáférést, a túlevést, az éhség nélküli evést el kell kerülni! Gyakorolja a nemet mondást! „Köszönöm szépen, nem kérek, diétázom.” Tanuljon meg lassan enni!

Beszéljen kezelőorvosával arról, hogy melyek legyenek az ön kezelési céljai: vércukor-céltartomány, HbA1c-érték, testtömeg.

Vezessen diétás naplót! Mikor, mit, mennyit eszik? Ezután konzultáljon dietetikussal!

Jó ütemben halad a célja felé? Gratulálok! Mondja el a környezetének (család, barátok, kezelőorvosa) az elért eredményt, és nyugodtan „zsebelje be” a dicséreteket! Ismételje el magának, hogy mit nyert azzal, amit elért! Esetleg mit nyerhet, ha tovább folytatja?

Elérte a célját? Gratulálok! Ne feledje, az elért eredményeket meg is kell tartani! Telnek a hetek, hónapok, és előfordulhat, hogy az elért eredményt nem sikerül tartani? Ne keseredjen el! Ez része a folyamatnak. Nézze meg, mi vezetett ide? Lehet, hogy egy-egy botlás? Vagy botlások sorozata? Javítsa ki a hibát, és újra emlékeztesse magát, mi a célja!

(Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus, andragógus)

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja 2018/3 szám

Idén 29. éve jelenik meg a Diabetes, az Alapítvány a cukorbetegekért lapja, a Tudomány Kiadó Kft. gondozásában. A Diabetes magazin évi hat alkalommal megjelenő újság, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat. Ma már szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

A Diabetes kiadvány megrendelése

Cikkajánló

Alvászavar
Alvászavar

Mutatjuk, mi és hogyan segíthet. (x)

Stressz
Stressz

Milyen következményei lehetnek?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Antalffy Katalin Anita
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos, Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.