A kamilla a cukorbaj szövődményei ellen is jó

Szerző: Független Hírügynökség

A napi rendszerességgel fogyasztott kamillatea segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbaj komplikációit: a szem-, ideg- és vesekárosodást - fedezték fel brit és japán kutatók. Erről a BBC brit közszolgálati hírportálon olvasható cikk.

A Tojamai Egyetemen 21 napon át etettek cukorbajos patkányokat kamillakivonattal. Utána megállapították, hogy a kontrollcsoporthoz képest a kamillával etetett állatoknál csökkent a vércukor szintje, és gátlódott az az enzim (az aldehidreduktáz), amely a diabétesz szövődményeiért felelős.

A 2-es típusú (vagyis felnőttkori szerzett) cukorbajnál fokozódik ennek az enzimnek a tevékenysége, és ennek következtében káros mennyiségben halmozódik fel egy cukoralkohol, a szorbitol a szemben és az idegsejtekben, ahol súlyos károkat okozhat.

A kísérlet alapján a kutatók remélik, hogy a kamillából új diabéteszgyógyszert lehet majd előállítani.

Más szakemberek azonban figyelmeztetik a pácienseket, hogy messzebb menő következtetések levonásához még további kutatásokra van szükség. A cukorbetegeknek ezért nem szabad feladniuk a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres mozgást.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

A cukorbetegség szemészeti...

A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

Diétás szabályok cukorbetegség...

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly...

A cukorbetegség megduplázza a...

A cukorbetegségben szenvedőknél legalább kétszer nagyobb az új típusú koronavírus okozta COVID-19-cel összefüggő halálozás kockázata egy friss...

Azonosították a 2-es típusú...

A Diabetologia c. folyóiratban a közelmúltban közzétett nemzetközi vizsgálat alapján a leggyakoribb alvászavar, az inszomnia, a 2-es típusú...

Nephropathia: Cukorbetegség és...

A nephropathia lényege, hogy az úgynevezett glomerulusoknak a vizelet szűrését végző hajszálerei megbetegszenek, a közöttük lévő kötőszövet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.