A kamilla a cukorbaj szövődményei ellen is jó

Független Hírügynökség
megjelent:

A napi rendszerességgel fogyasztott kamillatea segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbaj komplikációit: a szem-, ideg- és vesekárosodást - fedezték fel brit és japán kutatók. Erről a BBC brit közszolgálati hírportálon olvasható cikk.

A Tojamai Egyetemen 21 napon át etettek cukorbajos patkányokat kamillakivonattal. Utána megállapították, hogy a kontrollcsoporthoz képest a kamillával etetett állatoknál csökkent a vércukor szintje, és gátlódott az az enzim (az aldehidreduktáz), amely a diabétesz szövődményeiért felelős.

A 2-es típusú (vagyis felnőttkori szerzett) cukorbajnál fokozódik ennek az enzimnek a tevékenysége, és ennek következtében káros mennyiségben halmozódik fel egy cukoralkohol, a szorbitol a szemben és az idegsejtekben, ahol súlyos károkat okozhat.

A kísérlet alapján a kutatók remélik, hogy a kamillából új diabéteszgyógyszert lehet majd előállítani. Más szakemberek azonban figyelmeztetik a pácienseket, hogy messzebb menő következtetések levonásához még további kutatásokra van szükség. A cukorbetegeknek ezért nem szabad feladniuk a kiegyensúlyozott étrendet és a rendszeres mozgást.

(FH)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Túl sokat néz tévét?
Túl sokat néz tévét?

A trombózis veszélyének teszi ki magát.

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.