A mozgásterápia szabályai inzulinrezisztencia esetén

szerző: Csontos Szabolcs, mozgásterapeuta - Életmód Orvosi Központ
frissítve:

Manapság számtalan nő és férfi küzd inzulinrezisztenciával, melynek kezelésében igen nagy hangsúly van a megfelelő életmódon. Arról, hogy az IR kezelésében milyen szerepet tölt be a mozgásterápia, Csontos Szabolcsot, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutáját kérdeztük.

Az inzulinrezisztencia kezelésében nagy hangsúlyt kap a rendszeres edzés. A mozgás ugyanis növeli az inzulin iránti érzékenységet, így segít abban, hogy kevesebb inzulin felhasználásával a glükóz a sejtekbe kerüljön, ennek hatására normalizálódik az inzulin- és a vércukorszint. Érdemes tudni, hogy 30-60 perces testmozgás hatására ezek az előnyök akár 24-48 órán keresztül is fennállhatnak.

Ráadásul emellett csökken a lerakódott zsírréteg mennyisége is, a fogyás pedig szintén hozzájárul az állapot javulásához. A szakemberek szerint a zsírvesztés nagy jelentőséggel bír az értékek normalizálásában, és tanulmányok szerint már 5-10 százalékos súlyvesztéssel is jelentős eredményeket lehet elérni, hiszen ezzel javul a glükóztolerancia és csökken az inzulinszint.

Csontos Szabolcs, az Életmód Orvosi Központ mozgásterapeutája arra figyelmeztet, hogy IR esetén ne csupán kardió edzéseket végezzünk, ugyanis fontos az izomerősítés is. Ennek oka, hogy az izom képes közvetlenül felvenni a glükózt, méghozzá inzulin jelenléte nélkül is, vagyis minél nagyobb az izomtömegünk, annál kevesebb inzulinra van szükségünk, így annak mennyisége csökken.

Az ideális mozgásösszetétel az, ha a sportolással töltött idő 60 százaléka kardiomozgás (zsírégető), 40 százaléka pedig izomépítő mpozgásforma. Fontos a rendszeresség, heti 3-5 alkalommal javasolt minimum 30 percnyi mozgás.

Mivel a legtöbb IR-es túlsúllyal küzd, ezért nagy odafigyelést és óvatosságot igényel a mozgás - főleg a kezdetekben. Ezért érdemes személyi edzőhöz fordulni, aki egy előzetes állapotfelmérés alapján segít összeállítani személyre szabott, biztonságos mozgásprogramot. Fontos ugyanis, hogy sportolás során ne terhelje az ízületeket, a keringési rendszert, hogy ne ugorjon meg hirtelen túl magasra a pulzusszám, illetve hogy a zsírégető zónán belül mozogjon, hiszen a betegségben szenvedőknek nagy szükségük van megfelelő mennyiségű izomzatra, így az izomvesztés kerülendő számukra!

Csontos SzabolcsÉletmódközpont
Csontos Szabolcs, mozgásterapeuta

Cikkajánló

Inzulinrezisztencia - Jelentése, tünetei és kezelése

Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika, Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
Inzulinrezisztencia
Az inzulinrezisztencia (IR) azt jelenti, hogy az inzulin hatása a célsejteken gyengül, ezáltal több inzulinra van szükség a megfelelő vércukorszint fenntartásához. Mindez nehezen felismerhető tüneteket okozhat, ugyanakkor egyszerű laboratóriumi vizsgálattal is kimutatható.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin, Dr. Rakk Erika, Dr. Tänczer Tímea, diabetológus
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.