Idősek táplálkozása a rehabilitáció időszakában

Szerző: WEBBeteg - Molnár Andrea dietetikus

A fejlett társadalmak korosodása miatt a gerontológia és a geriátria egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A gerontológia (gero = öregkor) az öregedés és öregkor élet- és kórtanával foglalkozó tudomány, mely vizsgálja az öregkor jellemző törvényszerűségeit, csoportosítja a normál és kóros állapotokat.(x)

Az elmúlt években a gerontológusok figyelme mindinkább az "egészséges és sikeres" öregedés felé fordult. A kitűzött cél tehát meghosszabbítani a betegségmentes életszakaszt, és így biztosítani a pozitív és boldog öregkort.

Nehéz meghatározni, hogy valaki mikor is válik időssé, hisz mindenkinél egyedi módon zajlik ez a folyamat. A korosodást az életkorral együtt járó változások jellemzik, melyeket befolyásol az egyén biológiai és a pszichológiai állapota, az őt körülvevő környezeti tényezők, valamint az életvitel következményei. A sikeres öregedés esetében az egyének egészséges, aktív életet élnek, és nem jelentkeznek rajtuk az öregedés sok, nem kívánatos tünete.

A kor előrehaladtával az emberi test szembetűnő változásokat mutat, és gyakran nehéz meghatározni, hogy az egyes változások közül melyek pusztán az életkor következményei, és melyek következnek az életmódból. A mozgásszegény életmód, az egészségtelen táplálkozás, a cigarettázás, a túlzott mértékű alkoholfogyasztás sok szerv számára ártalmasabb, mint önmagában az öregedés.

Életkorhoz igazítható diéta az egészségért

Helyes táplálkozás és a fittség
Az időseknél a jó tápláltsági állapot megőrzése nagyon fontos, hisz ez biztosítja számukra a fittséget, a jó közérzetet, a betegségekkel szembeni megfelelő védekezést. Az életkor szükségleteihez igazodó diéta lassíthatja az öregedési folyamatokat és szerepet játszhat a szellemi frissesség megőrzésében.

Az életkor szükségleteihez igazodó diéta lassíthatja az öregedési folyamatokat és szerepet játszhat a szellemi frissesség megőrzésében. A kor előrehaldtával, még a legnagyobb igyekezet ellenére is, egyre gyakrabban jennek meg olyan betegségek, állapotok, melyek hosszas rehabilitációs időszakot igényelnek. Ezek hátterében előfordulhatnak mozgásszervet érintő elváltozások pl. elesések következtében fellépő törések, esetleg műtétek (combnyaktörést követően), valamint egyéb megbetegedések pl. agyvérzés.

A rehabilitáció alatt még nagyobb a jelentősége az életkort és a betegség igényeit figyelembe vevő, a gyógyulási folyamatokat elősegítő táplálkozásnak.

Egészséges felnőtteknél az izmok egy része naponta megújul, kb. 75 g fehérje épül le és épül vissza. Idős korban egyre inkább a leépülés felé tolódik el a folyamat, emiatt az izmok mennyisége és ereje csökkenhet. A kutatók megvizsgálták, hogy a szükségletnek megfelelő fehérjefogyasztás mellett, ha a fiatalok 28 napig nem mozogtak, akkor a lábizomzatuk kb. 2 százalékát, ezzel szemben az idősek 10 nap kb. 10 százalékát veszítették el. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az idősek 1/3 idő alatt kb. háromszorosát is elveszíthetik az izomzatuknak, ha nem mozognak, összehasonlítva a fiatalokéval.

Mozogjunk, amennyit csak lehet

Az izomvesztés és a legyengülés megelőzése miatt minél idősebb valaki, annál fontosabb, hogy a rehabilitáció időszakában, mielőbb kikeljen az ágyból, és amennyit csak lehet mozogjon. A rendszeres mozgás, a gyógytorna alatt az izmok a szokásosnál több energiát és tápanyagot igényelnek. Ha jó a beteg étvágya, több hús, tejtermék, zöldség és gyümölcs fogyasztásával biztosítható a fokozott igény. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az idősek életében a táplálkozás nem csupán egy biológiai szükséglet kielégítése szolgáló folyamat, hanem egy természetes örömforrás is.

Gondosan ügyelni kell arra, hogy ez ne billenjen el, se a túlzott mennyiségű étel elfogyasztásának, se az étel iránt érzett közömbösség irányába. Amennyiben az étvágy csökken a rehabilitáció ideje alatt, vagy jelentős testtömeg, izomtömeg vesztés áll fenn, már nem elegendő a „normál” ételeket nagyobb mennyiségben elfogyasztani, hanem táplálásterápiában kell részesíteni a beteget. Ez annyit jelent, hogy a páciens a normál ételek mellett „gyógytápszereket” fogyaszt, amelyek már kis mennyiségben is jelentős tápanyagot biztosítanak a regenerálódó szervezet számára.

Rehabilitáció során az erőnlét megőrzéséhez, olyan tápszerek fogyasztása javasolt, melyek biztosítják az izmok a számára a megfelelő tápanyagokat, ezek a magas fehérje tartalmú (főleg tejsavó fehérje), ásványi anyagokkal és vitaminokkal kiegészített tápszerek.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Szerző: Molnár Andrea dietetikus

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Az osteoporosisos fájdalom...

A csontritkulás (osteoporosis) gyakran nagyon fájdalmas töréseket okoz, melyek gyógyulása több hónapot vehet igénybe. Sok esetben a fájdalom a...

Nyílt nap a debreceni reumatológián

Az arthritis és a csontritkulás világnapjaihoz csatlakozva a Debreceni Egyetem szakemberei ingyenes betegfórumot tartanak október 19-én a Klinikai...

Idősek táplálkozása: több fűszer...

Az időseknek legalább annyira oda kell figyelniük táplálkozásukra, mint a gyermekeknek. Szerencsére nekik sincs szükségük varázslatra, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.