• A só fokozza a gyerekkori elhízást

    Szerző: FH

    A túl sok só is egyik oka lehet a gyermekkori elhízásnak. Az ételek sótartalmának csökkentése sok gyereket menthetne meg a felnőttkori beteges kövérségtől, a szívbetegségektől és agyvérzéstől - állapították meg a Londoni Egyetem kutatói.

    A tudósok 1600 gyerek vizsgálata alapján kiderítették, hogy ha a gyerekek naponta csak 3 grammal kevesebb sót ennének, akkor már hetente két adaggal kevesebb cukros üdítőt fogyasztanának.

    A nem magától értetődő összefüggés az, hogy a sós táplálék miatt többet iszunk, méghozzá a tapasztalat szerint a sós ízt első sorban édes üdítőitallal öblítjük le. Felnőtteken már régen megállapították, hogy a táplálék magas sótartalma fokozza az édes üdítőitalok iránti szomjat. De gyerekeken most mutatták ki először ezt az összefüggést.

    Hirdetés

    Minderről csütörtökön adott hírt a BBC brit közszolgálati televízió internetes oldala. A kutatási beszámoló a Hypertension című orvosi szaklapban jelent meg.

    Tudjon meg többet a tápanyagokról!


    Feleslegesen sok sót fogyasztunk

    A vizsgálatban 1600 gyerek vett észt, koruk 4 és 18 év között volt. Mindannyiuknál nagyon precízen mérték a táplálékbevitelt. Azt találták, hogy amikor napi egy grammal csökkentették az ételek sótartalmát, akkor a gyerekek napi 100 grammal kevesebb folyadékot ittak. A gyakorlati tapasztalat szerint az ital formájában bevitt folyadék negyede cukrozott üdítőital.

    Ha a ma szokásos napi 6 grammos sóbevitelt 3 grammra csökkentenénk, akkor minden gyerek hetente két adaggal kevesebb cukros üdítőt fogyasztana. A szakemberek szerint az ételeink sótartalmának 10-20 százalékos csökkentését a nyelvünk nem is érzékelné, és ekkora sócsökkentés az élelmiszeriparnak sem okozna technológiai vagy biztonsági problémát.

    Ezzel szemben egyes ételeink sótartalma gyakorlatilag megegyezik a tengervízével, hívja fel a figyelmet a kutatás egyik részvevője. és kiemeli, hogy különösen a gyerekeknek szánt húskészítményeknek nagyon magas a sótartalmuk. A mindenféle nyesedékből készült húskészítményeknek ugyanis rengeteg só nélkül nem lenne jó ízük.

    A brit szívtársaság sürgeti, hogy az élelmiszeripar részletesebben tüntesse fel a termékeken a sótartalmat, és akkor a szülők jobban figyelhetnének arra, mit adnak a gyermeküknek. Nagy-Britanniában a gyerekek 20 százaléka túlsúlyos.

    (FH)

    Módosítva: 2008.02.21 12:56, Megjelenés: 2008.02.21 12:56
   • Cikkajánló

    A köszvény

    A köszvény

    Dr. Zsuga Judit

    A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, főleg éjszaka kezdődik.

    A hangulatjavítók

    A hangulatjavítók

    Dr. Muszil Dóra

    Nemcsak testi tüneteket okoznak, hatással vannak az érzelmi életre is.

    Túlsúly: Nem csak a BMI számít

    Túlsúly, kóros soványság, normál testsúly, elhízás. A testtömeg index alapján határozható meg, hogy ki melyik csoportba tartozik. A testtömeg index (BMI) a testsúly és a magasság ismeretében kiszámolható.

    Jól vannak a debreceni négyes ikrek

    Jól vannak, szépen fejlődnek a debreceni női klinikán csütörtök este született négyes ikrek - számoltak be az orvosok és a szülők.

    Mitől illatos a babák feje?

    A világon elsőként azonosították az újszülöttek fejillatának kémiai összetételét a Kobe Egyetem professzora, Mamiko Ozaki vezetésével - írta a Medicalxpress a Science Reports alapján. Az illatok kutatásától azt remélik, hogy az felhasználható lesz például a csecsemők elhanyagolásának és az anya-csecsemő közötti kötődési rendellenességeknek a megelőzésére.

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, amik nagyon megnehezítik a vágyott cél - a formás alak és egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Miért kell kezelni az elhízást? A túlsúly következményei

    Minél inkább megnő az ember testtömege, annál több - sok esetben igen súlyos következménnyel járó - betegséggel találhatja magát szemben. Milyen szövődményei lehetnek a túlsúlynak?

    Élet elhízottan - Önt érinti?

    A szégyenérzet és a depresszió gyakori az elhízott emberek között, noha az elhízást egy krónikus testi állapotnak is tekinthetjük, nem kell akaratgyengeségnek vagy személyes választásnak titulálni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.