• A só fokozza a gyerekkori elhízást

    Szerző: FH

    A túl sok só is egyik oka lehet a gyermekkori elhízásnak. Az ételek sótartalmának csökkentése sok gyereket menthetne meg a felnőttkori beteges kövérségtől, a szívbetegségektől és agyvérzéstől - állapították meg a Londoni Egyetem kutatói.

    A tudósok 1600 gyerek vizsgálata alapján kiderítették, hogy ha a gyerekek naponta csak 3 grammal kevesebb sót ennének, akkor már hetente két adaggal kevesebb cukros üdítőt fogyasztanának.

    A nem magától értetődő összefüggés az, hogy a sós táplálék miatt többet iszunk, méghozzá a tapasztalat szerint a sós ízt első sorban édes üdítőitallal öblítjük le. Felnőtteken már régen megállapították, hogy a táplálék magas sótartalma fokozza az édes üdítőitalok iránti szomjat. De gyerekeken most mutatták ki először ezt az összefüggést.

    Hirdetés

    Minderről csütörtökön adott hírt a BBC brit közszolgálati televízió internetes oldala. A kutatási beszámoló a Hypertension című orvosi szaklapban jelent meg.

    Tudjon meg többet a tápanyagokról!


    Feleslegesen sok sót fogyasztunk

    A vizsgálatban 1600 gyerek vett észt, koruk 4 és 18 év között volt. Mindannyiuknál nagyon precízen mérték a táplálékbevitelt. Azt találták, hogy amikor napi egy grammal csökkentették az ételek sótartalmát, akkor a gyerekek napi 100 grammal kevesebb folyadékot ittak. A gyakorlati tapasztalat szerint az ital formájában bevitt folyadék negyede cukrozott üdítőital.

    Ha a ma szokásos napi 6 grammos sóbevitelt 3 grammra csökkentenénk, akkor minden gyerek hetente két adaggal kevesebb cukros üdítőt fogyasztana. A szakemberek szerint az ételeink sótartalmának 10-20 százalékos csökkentését a nyelvünk nem is érzékelné, és ekkora sócsökkentés az élelmiszeriparnak sem okozna technológiai vagy biztonsági problémát.

    Ezzel szemben egyes ételeink sótartalma gyakorlatilag megegyezik a tengervízével, hívja fel a figyelmet a kutatás egyik részvevője. és kiemeli, hogy különösen a gyerekeknek szánt húskészítményeknek nagyon magas a sótartalmuk. A mindenféle nyesedékből készült húskészítményeknek ugyanis rengeteg só nélkül nem lenne jó ízük.

    A brit szívtársaság sürgeti, hogy az élelmiszeripar részletesebben tüntesse fel a termékeken a sótartalmat, és akkor a szülők jobban figyelhetnének arra, mit adnak a gyermeküknek. Nagy-Britanniában a gyerekek 20 százaléka túlsúlyos.

    (FH)

    Módosítva: 2008.02.21 12:56, Megjelenés: 2008.02.21 12:56
   • Cikkajánló

    Anyajegy vagy bőrrák?

    Anyajegy vagy bőrrák?

    Dr. Kónya Judit

    Hogyan különíthetőek el? Fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    HPV elleni oltás fiúknak is

    HPV elleni oltás fiúknak is

    Szponzorált tartalom

    Már a hetedikes fiúk számára is igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás. (x)

    A túlsúlyosaknál gyakoribb az agresszívebb rák

    A túlsúlyhoz és kifejezetten az elhízáshoz társuló betegségekről számos adat áll rendelkezésünkre. Közismert a jelentős anyagcsere-betegségekkel történő társulás, ezek hátterét is jobban ismerjük, talán azért, mert ezek a kórállapotok gyakrabban fordulnak elő.

    Fokozott a szülők és a tanárok felelőssége a járvány miatt - Tünetes gyereket ne engedjünk közösségbe!

    A közelgő tanévkezdés miatt fontos tudatosítani, hogy most a járványhelyzet miatt fokozott a szülők és a tanárok felelőssége. A pedagógusoknak a szokásoknál is nagyobb figyelemmel kell lenni mind a saját, mind a gyermekek, a diákok egészségi állapotára, és koronavírus-fertőzésre utaló tüneteire.

    A túlevést hormon váltja ki

    Az étkezés a végéhez ért, az éhség rég eltűnt (talán nem is volt), ám az emberek többsége nem áll meg, tizenkilencre lapot húz, és akkor is képtelen lemondani a desszertről, amikor maga is érzi, hogy degeszre ette magát. A jelenségért nem mi, hanem egy hormonunk a felelős – mondhatnánk széttárt kezekkel…

    Fogyókúra - Íme a leggyakoribb tévhitek

    Számos olyan tévhit van, ami nagyon megnehezíti a vágyott cél - a formás alak és az egészséges test - elérését. Ismerkedjünk meg a tíz leggyakrabban előforduló tévhittel!

    Tények és tévhitek az anyagcseréről

    Okoznak-e a light termékek túlsúlyt? Lassú-e az elhízottak anyagcseréje? A túlsúlyos személyek alacsonyabb önkontrollal rendelkeznek, mint sovány társaik? Cáfolunk néhány tévhitet.

    A nyári táborok, óvodai, bölcsődei ügyeletek nem maradnak el

    A hazánkat is sújtó koronavírus-világjárvány miatti egészségügyi óvintézkedések alaposan próbára tették március elejétől hazánk minden lakosának a tűrőképességét.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Elhízás - Mikor forduljunk orvoshoz?

    Ha rááll a mérlegre, megtudhatja, mennyi a teljes testtömege, de nem kap felvilágosítást arról, hogy ebből mennyi a zsírszövet. A mérleg nem mondja meg azt sem, hogy a zsírszövet Önre jellemző elhelyezkedése mekkora kockázatot jelent.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Bőrbetegségek a lábon
    A különböző lábgomba fertőzések gyakoriságuk miatt ma már népbetegségnek számítanak.
    Készülj fel a második hullámra!
    Az elővigyázatosság szerves részét képezi a kézmosás és a kézfertőtlenítés.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások