Vitaminkiegészítés gyermekeknél az őszi-téli hónapokban

Dr. Vas Felícia Emese
szerző: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász - WEBBeteg
frissítve:

Az őszi-téli hónapok, valamint az óvodai-iskolai időszak beköszöntével sok szülőben merül fel a kérdés, hogy gyermekének adjon-e valamilyen vitaminkészítményt, és ha igen, milyet és milyen dózisban. A következő összefoglalóban a teljesség igénye nélkül ezekben a kérdésekben igyekszünk iránymutatót adni.

A vitaminok szervezetünkben kis mennyiségben elengedhetetlenek az élettani anyacsere-folyamatokhoz, szöveteink strukturális folytonosságának megőrzéséhez és az élettani alkalmazkodáshoz. Általánosságban elmondható, hogy a vitaminok és ásványi anyagok rendszeres kiegészítése egy éves kor fölött nem szükséges egy megfelelő táplálásban részesülő, normálisan növekvő egészséges gyermek számára, aki változatos étrendet követ és elegendő napfénynek van kitéve. Szülőként fontos, hogy gyermekünknél ezekre a tényezőkre fokozottan odafigyeljünk. Egy éves kor alatt egy egészséges, anyatejjel táplált csecsemőnek is D-vitamin, illetve az első életnapokban K-vitamin kiegészítésre van szüksége.

Bizonyos körülmények között azonban a gyermekeknek szükségük lehet vitamin- és ásványianyag-kiegészítésre. A korábban említett időszakban például gyakrabban találkozunk hurutos megbetegedésekkel, kevesebb a kapható idényzöldség és gyümölcs, kevesebbet tartózkodunk a szabad levegőn, napon. Vitaminkiegészítésre lehet szükség:

  • elégtelen vitaminbevitel esetén: pl. nem megfelelő, egyoldalú táplálkozás, szigorú vegán táplálkozás, csak nem tehéntej-alapú tejtermékek fogyasztása, melyek nem dúsítottak D-vitaminnal, elégtelen mennyiségű napfény;
  • fokozott igény esetén: pl. betegség utáni lábadozás, gyors növekedés, intenzív sportolás, speciális diéta.

C-vitamin

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav egy vízben oldódó, hőre érzékeny vitamin. A szervezetben számos fontos szerepe van: részt vesz az immunrendszer normál működésében, antioxidánsként hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez, a kollagénképződéshez történő hozzájárulása révén szerepet játszik számos szervünk (bőr, csontok stb.) működésében.

Számos ételben megtalálható, melyek számunkra is elérhetőek: citrusfélék, egyéb zöldség-és gyümölcsfélék (brokkoli, eper, paradicsom), javasolt ezen zöldségek és gyümölcsök nyers formában történő fogyasztása. A napi szükséges C-vitamin mennyiség az életkortól függ.

Vitaminpótlás ajánlás táblázat

Forrás: European Food Safety Authority
PRI (Population Reference Intake) populációs referencia beviteli érték: egy adott tápanyag azon mennyisége, mely várhatóan a legtöbb egészséges ember szükségletét kielégíti.

Napjainkban a C-vitamin kiegészítésnek számos módja van, a kapható multivitaminok legtöbb esetben tartalmaznak C-vitamint, de lehetőség van önálló formában is a szedésére.

Ugyancsak ismert erről a vitaminról, hogy a szervezetből könnyen kiürül, toxikus hatás, túladagolás csak megadózisok (2000-5000 mg/nap) tartós fogyasztása esetén ismert: vesekőképződés, hányás, hasmenés fordulhat elő ilyen esetekben.

D-vitamin

Az ember D-vitamin ellátottsága két fő forrásból adódik: Egyrészt a bőrben az UV-B-sugárzásra létrejövő D3-vitamin, másrészt a szervezetbe táplálék útján bekerülő D-vitamin. Természetes formában csak igen kevés ételben fordul elő D-vitamin (tojássárgája, máj, halfélék, D-vitaminnal dúsított tej és gabonafélék), a bőrben történő szintetizáció a fő vitaminforrás.

Az őszi-téli időszakban érdemes külön figyelmet fordítanunk a D-vitamin-kiegészítésre, hiszen Magyarországon a lakosság 90 százalékának a D-vitamin-szintje a téli hónapok végére lecsökken.

A napi szükséglet szintén az életkortól függően változik, a dózist nemzetközi egységekben (NE vagy IU, international unit) mérik. A D-vitamin esetében 1 NE 0,025 μg.

Vitaminpótlás

Forrás: European Food Safety Authority
AI (Adequate Intake): a megfigyelések alapján kellő vitaminszintet jelentő mennyiség; UL (Upper Intake Level): a legmagasabb napi mennyiség, amely tartós bevitel esetén sem jelent káros egészségügyi kockázatot.

Multivitaminok

Amennyiben a szülők szeretnének gyermeküknek vitamin kiegészítést adni, a kapható multivitamin formulák jó választásnak tűnnek. Friss kutatások bizonyították, hogy a gyermekeknek szánt multivitamin komplexek a bennük található különböző vitaminokból elegendő mennyiséget tartalmaznak, és mivel egyik összetevő sem érte el a felső korlátot, így nagy biztonsággal alkalmazhatóak. Szülőként azonban felelősségünk, hogy ne nevezzük ezeket például „cukorkának”, mikor odaadjuk nekik, és a gyermek ne vegyen be az többet az ajánlott napi mennyiségből!

A multivitaminok számos további létfontosságú vitamint tartalmaznak, amelyek azonban kevésbé mutatnak szezonalitást. Míg a C-vitamin szintje a friss zöldségek és gyümölcsök, a D-vitaminé pedig a napfényexpozícióval függ össze, az A-, B-, E-, K-vitaminok pl. egész évben kapható állati eredetű élelmiszerekkel is bevihetők. Mindazonáltal bizonyos élethelyzetekben télen is ajánlható ezen vitaminok kiegészítése. Vegán életmód esetén például a B12-vitamin hiánya léphet fel, az E-vitamin pedig rövid ideig raktározódik a szervezetben, ezért lehet ajánlott a kiegészítése.

Érdemes kellő figyelmet fordítani a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és amikor lehet, szabad levegőn történő tartózkodásra, valamint, ha szükséges, megfelelő vitaminkiegészítésre.

Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

Felhasznált irodalom:

  1. Bucher A, White N. Vitamin C in the Prevention and Treatment of the Common Cold. Am J Lifestyle Med. 2016;10(3):181-183. Published 2016 Feb 9. doi:10.1177/1559827616629092
  2. Vitamin C Fact Sheet for Consumers. National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Elérhető: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-Consumer/
  3. Vitamin D Fact Sheet for Consumers. National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Elérhető: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-Consumer/
  4. Vitamin D Fact Sheet for Health Professionals. National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Elérhető: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminD-HealthProfessional/
  5. Duryea TK: Dietary recommendations for toddlers, preschool, and school-age children. UpToDate. 2020. Elérhető: https://www.uptodate.com/contents/dietary-recommendations-for-toddlers-preschool-and-school-age-children

Cikkajánló

A vitaminok szerepe - Melyik miért szükséges?

Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Vitamin
Ha táplálkozásunk változatos, adalékanyag-mentes, sok friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül tejtermékeket, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket, gabonaféléket és tojást is tartalmaz, általában külsőnkön is meglátszik.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Laczikó Dorottya, klinikai kutató
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító és Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.