• Övsömör elleni vakcina - Tanulmány

    Szerző: MTI

    Egy nagyméretű tanulmány azt mutatta, hogy a Merck övsömör elleni vakcinája 70 százalékkal csökkentette a fájdalmas állapot előfordulását az ötvenes éveikben lévő felnőtteknél.

    22 439, ötven és 59 év közötti felnőttet követtek nyomon a vizsgálatban legalább egy évig azt követően, hogy beoltották őket vagy a Zostavax nevű vakcinával, vagy placebóval. Az eltelt követési idő alatt a hatóanyagot kapott csoport tagjainál 30, míg a másik csoport tagjainál 99 esetben jelent meg övsömör.

    Hirdetés

    A Merck közölte, hogy az eredmények ismeretében benyújtotta kérelmét az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatóságához, az FDA-hoz a Zostavax engedélyezésére az 50 és 59 év közötti korosztály számára az övsömör megelőzésére. A gyógyszercég várakozásai szerint az FDA 2011 első felében meghozza döntését. A kutatók jelentése szerint a hatóanyagot tartalmazó vakcináláskor mellékhatás is nagyobb arányban jelentkezett, mint a placebónál: 72,8 százalék a 41,5 százalékhoz képest. A mellékhatás elsősorban az injekció helyén jelentkező bőrreakció volt.

    A súlyos mellékhatások körülbelül ugyanolyan arányban fordultak elő a két csoportnál. Az első 42 nap alatt 0,6, illetve 0,5 százalékban a Zostavaxnál, illetve a placebónál, 182 napon belül pedig 2,1, illetve 1,9 százalék volt az arány. Az övsömör a bárányhimlő vírusa által okozott igen fájdalmas ideg- és bőrgyulladás. A viszketést okozó hólyagocskák leggyakrabban a törzsön, néha az arcon fordulnak elő. A tanulmányt szerzői szombaton ismertetik egy, a kanadai Vancouverben megrendezett fertőző betegségekkel foglalkozó nemzetközi találkozón.

    (MTI)

    Módosítva: 2010.10.21 12:08, Megjelenés: 2010.10.21 12:08
   • Cikkajánló

    Tüdőrák

    Tüdőrák

    Dr. Pukoli Dániel

    Személyre szabott terápia, precíziós onkológia a tüdőrák kezelésében.

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    COVID-19-es lábujjak, bőrtünetek

    A kórházban ápolt koronavírusos betegek egy részénél különféle bőrtünetek kialakulását figyelték meg spanyol orvosok. Nem tartják szokatlan jelenségnek, ha a vírus a bőr felszínén üzeni meg jelenlétét. Most azonban mégis meglepte a kutatókat, hogy annyiféle bőrtünettel is mutatkozik a COVID-19.

    Bőrbiopszia - Mikor és hogyan történik?

    A biopszia egy olyan orvosi eljárás, amelynek során vizsgálat céljából a testből sejteket vagy szöveteket távolítanak el a betegség meghatározása, diagnózis felállítása érdekében. Mikor és hogyan történik a bőrbiopszia?

    Az övsömör

    Az övsömör kialakulásáért ugyanazon vírus felelős, amely a bárányhimlőt is okozza - ez a herpes vírusok családjába tartozó varicella zoster vírus. Övsömör csak azokon alakulhat ki, akik korábban már átestek bárányhimlőn.

    Ismétlődhet az övsömör?

    Négy évtized orvosi megfigyelése az volt, hogy az övsömör egyszer fordulhat elő egy ember életében. Az a széles körben elterjedt hit, hogy a betegek védetté válnak a herpes zorter vírus ellen, ami az övsömör kórokozója.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Rákgyógyítás
    Így vesz részt a mesterséges intelligencia a kezelésben.
    Füstmentes jövő?
    Az ártalomcsökkentés a társadalom, és így végső soron mindannyiunk érdeke. (x)
    Új - Távkonzultáció
    Válasszon szakterületet, foglaljon percek alatt az otthonából, kényelmesen!
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások