Övsömör elleni vakcina - Tanulmány

Szerző: MTI

Egy nagyméretű tanulmány azt mutatta, hogy a Merck övsömör elleni vakcinája 70 százalékkal csökkentette a fájdalmas állapot előfordulását az ötvenes éveikben lévő felnőtteknél.

22 439, ötven és 59 év közötti felnőttet követtek nyomon a vizsgálatban legalább egy évig azt követően, hogy beoltották őket vagy a Zostavax nevű vakcinával, vagy placebóval. Az eltelt követési idő alatt a hatóanyagot kapott csoport tagjainál 30, míg a másik csoport tagjainál 99 esetben jelent meg övsömör.

A Merck közölte, hogy az eredmények ismeretében benyújtotta kérelmét az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatóságához, az FDA-hoz a Zostavax engedélyezésére az 50 és 59 év közötti korosztály számára az övsömör megelőzésére. A gyógyszercég várakozásai szerint az FDA 2011 első felében meghozza döntését. A kutatók jelentése szerint a hatóanyagot tartalmazó vakcináláskor mellékhatás is nagyobb arányban jelentkezett, mint a placebónál: 72,8 százalék a 41,5 százalékhoz képest. A mellékhatás elsősorban az injekció helyén jelentkező bőrreakció volt.

A súlyos mellékhatások körülbelül ugyanolyan arányban fordultak elő a két csoportnál. Az első 42 nap alatt 0,6, illetve 0,5 százalékban a Zostavaxnál, illetve a placebónál, 182 napon belül pedig 2,1, illetve 1,9 százalék volt az arány. Az övsömör a bárányhimlő vírusa által okozott igen fájdalmas ideg- és bőrgyulladás. A viszketést okozó hólyagocskák leggyakrabban a törzsön, néha az arcon fordulnak elő. A tanulmányt szerzői szombaton ismertetik egy, a kanadai Vancouverben megrendezett fertőző betegségekkel foglalkozó nemzetközi találkozón.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrgyógyászati szűrés...

A bőrrák gyógyítható, ha időben észlelik. A szűrésre többféle módszer áll rendelkezésünkre: a klasszikus dermatoszkópon túl manapság nagyon...

Hogyan működik a fényterápia?

Pontosan hogyan működik a fényterápia? Milyen betegségeknél alkalmazható? Mit érdemes tudnunk erről a terápiás módszerről?

Az övsömör

Az övsömör kialakulásáért ugyanazon vírus felelős, amely a bárányhimlőt is okozza - ez a herpes vírusok családjába tartozó varicella zoster...

Ismétlődhet az övsömör?

Négy évtized orvosi megfigyelése az volt, hogy az övsömör (herpes zoster) egyszer fordulhat elő egy ember életében. Az a széles körben elterjedt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.