Gyanús változások az anyajegyekben

szerző: Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus - Oxygen Medical
frissítve:

Egészségünk megőrzéséért felelősek vagyunk, a bőrünkön kialakult rosszindulatú elváltozások korai felismerése fontos feladatunk. A gyanút keltő jelekről dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos beszélt.

Rizikófaktorok

A melanoma a bőr festéksejtjeiből, a melanocytákból kinduló rosszindulatú bőrdaganat, rendkívül gyorsan terjed mind mélységét, mind távoli áttéteket tekintve. A festékes bőrdaganat a 20-30 éves korú nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második helyet foglalja el.

Életmódunk változása - több napfény, szolárium használata, stresszes életmód- mind jelentősen növelik a bőrdaganat kockázatát. A genetikai tulajdonságok és a környezeti behatások (például a napfény ultraibolya sugárzása, életmód, vegyszerek) együttesen befolyásolják a daganatok megjelenését.

A WHO is céljának tekinti, hogy 18 év alatt tilos legyen a szolárium használat, ugyanis újabb kísérletek tanúsága szerint az UV-A fény növeli a bőrrák gyakoriságát. Bizonyított tény az is, hogy azonos fokú barnaság, függetlenül attól, hogy napfény vagy mesterséges fény hozta-e létre, ugyanakkora mértékű károsodást okoz a bőrben, és ugyanakkora bőrrák-kockázatot rejt magában.

A családban előforduló bőrdaganat, nagyszámú vagy szabálytalan anyajegyek jelenléte a bőrön, a világos bőr és hajszín, a sok napozás (beleértve a szoláriumozást is) mind-mind hozzájárulnak a kockázatokhoz.

Az anyajegyek változnak

Az anyajegyek változatos méretűek és formájúak lehetnek: leggyakrabban néhány milliméteresek, világos- vagy sötétbarnák, kör alakúak vagy szabálytalanok, és a felszínük is éppúgy lehet sima, mint egyenetlen. Leginkább a bőrt ért UV-sugárzástól függően alakulnak ki, de egyes hormonális változásoknál, így például a serdülőkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bőrön, illetve a meglévők sötétednek.

Ha a bőr lebarnul, vele barnulnak a pigmentált részek, az anyajegyek is. Később, ahogyan a bőrszín kopik, úgy világosodhatnak az anyajegyek is.

Sokan tévesen úgy vélik, hogy a bőr szintjében lévő anyajegyek ártalmatlanabbak, mint a kiemelkedő társaik, holott mindkét típusból kialakulhat rosszindulatú daganat. Ha tehát az anyajegyeinknél gyanús változást észlelünk, sokszor nem dönthető el szakorvosi segítség nélkül, hogy jó- vagy rosszindulatú folyamat látható. Mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz, hiszen az időben észlelt kóros folyamat diagnosztizálása életet menthet.

Minden változás gyanús!

A bőrön jelentkező anyajegyek többsége szabályos szélű, egyenletesen közép-, vagy sötétbarnán pigmentált. Mindenképpen bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha az alábbi változásokat tapasztaljuk:

  • Gyanús, ha megváltozik a színe, a pigmentációja (festenyzettség) egyenetlen lesz. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
  • Óvatosságra intő jel, ha megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
  • A korábbi anyajegy mellett új anyajegy jelentkezik.
  • Az anyajegy alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
  • Megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
  • Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége is.

Mindezek mellett érdemes figyelni a „kakukktojásokra”, a bőrön előforduló anyajegyektől méretben, színben eltérő, látszólag változást nem mutató foltokra is. A melanoma az esetek egyrészében már meglévő anyajegyből, gyakran azonban az ép bőrön újonnan jelentkezik, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük bőrünk állapotát. Havonta egyszer átvizsgálva testfelületünket észrevehetjük a változásokat, illetve az új növedékeket – tanácsolja dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus.

Az ellenőrzés panaszmentesen is szükséges

Bőrgyógyászati ellenőrzés évente mindenkinek javasolt, akinek sok, vagy szabálytalan anyajegye van ennél gyakrabban vegyenek részt szakorvosi vizsgálaton. A bőrgyógyász egy speciális nagyító (dermatoszkóp) segítségével megvizsgálja az anyajegyek szerkezetét, s kiszűri azokat, amelyek veszélyforrást jelentenek, illetve azzá válhatnak.

Digitalis dermatoszkóppal készült képet számítógéppel rögzíteni lehet, így a későbbiekben jobban megítélhető az esetleges változás. Amennyiben időben észleljük az eltéréseket, akkor elkerülhetjük a melanoma kialakulását, vagy a korai felismerés esetén jó eséllyel gyógyítható lehet!

Tovább Az anyajegyszűrés - Mire készülhet?

(Oxygen Medical - Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológus és Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.