Livedo reticularis

Szerző: WEBBeteg - F. Zs., fordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

A livedo reticularis (LR) egy bőrtünet, amit a bőr vörösesbarnás elszíneződésű hálószerű mintázata jellemez. A lábak érintettek a leggyakrabban. A betegség összefüggésben áll az erek duzzanatával, és hideg hatására az állapot rosszabbodhat. A livedo lehet fiziológiás jelenség, de keringési rendellenességek tünete is.

Okok

A vér úgy áramlik a szervezetünkben, hogy az artériák azok az erek, amelyek a szív felől szállítják a vért, és a vénák azok, amelyek a szív felé szállítják a vért. A livedo reticularis esetében a bőr elszíneződött mintázata abból ered, hogy a kapillárisokat és a kis vénákat a normálisnál több vér tölti meg, és az így létrejött pangás okozza a bőrtüneteket. A kapilláris pangást az alábbiak bármelyike okozhatja:

 • a vénák tágulata,
 • a vénákat elhagyó vér akadályozott áramlása.

A livedo reticularisnak két formája létezik: az elsődleges és a másodlagos. A másodlagos LR livedo racemosa néven is ismert.

Az elsődleges livedo reticularis általában fiziológiás jelenség. Ilyenkor zárt, szabályos mintázat alakul ki a bőrön. Ez esetben a bőr elszíneződését legtöbbször a hideg okozza, de a dohányzás vagy az érzelmi zaklatottság is provokálhatja. Melegben a bőrtünetek eltűnnek. Leginkább a 20 és 50 év közötti nők érintettek.

A másodlagos livedo reticularis esetén szabálytalan, bizarr hálózatos mintázat alakul ki a bőrön, mely meleg hatására nem változik. A livedo racemosa egy figyelmeztető jel, mely mikrocirkulációs zavart jelez. Ez a jelenség számos betegséggel állhat összefüggésben, ideértve az alábbiakat:

 • veleszületett betegségek,
 • bizonyos hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek (például amantadin vagy interferon) következtében jelentkező reakciók,
 • egyéb érrendszeri betegségek, érfalakra lokalizálódó gyulladásos folyamatok, például a polyarteritis nodosa (autoimmuneredetű érgyulladás) és a Raynaud-jelenség,
 • érelzáródással járó betegségek, mint például artériás embólia, a rendellenes fehérjék vagy a vérrögök kialakulásának magas kockázatával járó betegségek, úgymint az antifoszfolipid szindróma (APS), thrombocytaemia, cryoglobulinaemia, coagulopátiák
 • fertőzések, például a hepatitis C,
 • paralízis.

Tünetek

A livedo reticularis leggyakrabban a lábakon jelentkezik. Időnként az arc, a törzs, a farizom, a kezek és a lábfejek is érintettek. A betegség általában nem jár fájdalommal. Ha a vérellátás teljesen akadályoztatva van, akkor azonban jelentkezhet fájdalom és fekély is kialakulhat.

Vizsgálatok és tesztek

Az orvos kikérdezi a tüneteinket, és sor kerülhet vérvizsgálatokra és a bőr biopsziás szövettani vizsgálatára az alapbetegség diagnosztizálása céljából.

Kezelés

Az elsődleges livedo reticularis esetében:

 • meleg környezet biztosítása: különösképpen a lábak melegen tartása segíthet enyhíteni a bőr elszíneződését,
 • mellőzzük a dohányzást,
 • kerüljük a stresszes helyzeteket,
 • ha kényelmetlenül érezzük magunkat a bőrünk kinézete miatt, beszéljünk orvosunkkal a kezelési lehetőségekről, például olyan gyógyszerek szedését illetően, amik segíthetnek enyhíteni a bőr elszíneződésével kapcsolatos tüneteket.

Másodlagos LR esetében a kezelés az alapbetegség függvénye. Például, ha a problémát a vérrögök jelentik, akkor az orvosunk véralvadásgátló gyógyszerek szedését javasolhatja.

Kilátások (prognózis)

Sok esetben az elsődleges livedo reticularis a kor előrehaladtával javul vagy teljesen meggyógyul. Egy alapbetegség következtében kialakuló LR esetében a prognózis attól függ, hogy az alapbetegség mennyire kezelhető jól.

Mikor keressünk fel orvost?

Hívjuk fel orvosunkat, ha úgy gondoljuk, hogy livedo reticularis bőrtünetünk van, és úgy gondoljuk, hogy valamilyen alapbetegség állhat a háttérben.

Megelőzés

Az elsődleges LR megelőzhető:

 • ha kerüljük a hideget,
 • mellőzzük a dohányzást,
 • és kerüljük a stresszes helyzeteket.

WEBBeteg.hu logóWEBBeteg
Forrás: F. Zs., fordító; Livedo reticularis (medlineplus.gov)
Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Intertrigo - Egy gyakori bőrbetegség

Az intertrigo egy igen gyakori bőrbetegség, melynek hátterében az összefekvő bőrterületek krónikus irritációja mellett a bőrön lévő kórokozók...

Betegápolási tanácsok felfekvésben...

A felfekvés vagy más néven decubitus vagy nyomási fekély a bőr és a bőr alatti szövetek lokális sérülését, illetve a tartós nyomás...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.