• Fehér bőrrák - Vírusok is szerepet játszhatnak a kialakulásában?

    Szerző: WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász

    A nem pigmentsejtekből álló, klinikailag fehér bőrrák kialakulásában feltehetően vírusok is szerepet játszanak, egész pontosan a humán papillomavírus (HPV) béta típusa. Ezek olyan mechanizmust indítanak be, ami megbénítja a szervezet saját védelmi rendszerének elemeit, melyek normál esetben kiiktatnák az elfajult sejteket. Ez különösen a gyenge immunrendszerű embereknél növelheti meg jelentősen a fehér bőrrák kialakulásának kockázatát.

    A fehér bőrrák egy gyűjtőfogalom, mely több különböző bőrtumort jelöl. Ide tartozik az aktinikus keratózis, a basalioma (bazálsejtes karcinóma) és a spinalioma (laphámrák). A fehér bőrrákok a pigmentált, sötét színű bőrdagantoktól (elsősorban a melanomától) általában a színűkben különböznek, de a pigmentsejtes bőrdaganatok is lehetnek világos színűek (amelanotikus melanoma). Az amelanotikus melanoma, bár színében fehér, nem tartozik a fehér bőrdaganatok közé.

    Hirdetés

    Összezavarodott sejtszabályozás

    A vírusok önállóan nem képesek szaporodni, ehhez mindig gazdasejtre van szükségük, amellyel elkészíttetik örökítőanyaguk másolatát és az egyéb vírusrészeket. A vírusok saját örökítőanyagukat „becsempészik” a gazdasejt DNS-ébe vagy RNS-ébe. Emiatt a gazdasejt szabályozó mechanizmusának némelyik része összezavarodhat, aminek következtében a sejtek kontrollálatlan burjánzásba kezdenek és kialakul egy tumor. Ma már tudjuk, hogy különféle daganattípusok - többek között a méhnyak-, gyomor-, pénisz-, máj-, nyelv- és garatrák - kialakulásában vírusok is szerepet játszanak.

    Bővebben A HPV (humán papillomavírus)

    Anna Marthaler és kollégái, Professzor Sigrun Smola kutatócsoportjának tagjai a Saarlandi Egyetemi Klinika Virológiai Intézetében új felfedezést tettek. A tudósok állatkísérletek alapján már régóta gyanították, hogy a papillomavírusok az embernél is szerepet játszhatnak a fehér bőrrák kialakulásában. Marthaler ezt az összefüggést embereken vizsgálta.

    A vírusok megakadályozzák a védőproteinek termelődését

    A tudósok epidermodysplasia verruciformis nevű betegségben szenvedő páciensektől vett szövetmintákat vizsgáltak. Az epidermodysplasia verruciformis egy ritka bőrbetegség, amely a bőrrák nagy kockázatával jár együtt. Egy génhiba miatt a béta humán papillomavírusok, illetve a HPV 8-as típusa az érintettek bőrét könnyen megfertőzik.

    „Felfedeztük, hogy egyetlen vírusfehérje elegendő ahhoz, hogy korlátozza a bőr saját védelmi rendszerét.” – magyarázza Marthaler. Az ún. HPV8 E6 onkoprotein blokkol egy gént, ami a rák elleni védekezésben játszik fontos szerepet. Ez a gén részt vesz a C/EBP alpha nevű védőmolekula felépítésében, ami normál esetben tompítja a bőrt ért UV sugárzás káros hatását. Amennyiben ez a védőmolekula hiányzik, a bőrsejtek kontrollálatlanul szaporodni kezdnek és kialakul a daganat.

    Korai fertőzés

    „Főként a gyenge immunrendszerű embereknél járul hozzá nagy valószínűséggel ez a mechanizmus a daganatképződéshez.” – mondja Marthaler. Azt még nem tudják biztosan megmondani a kutatók, hogy a jó ellenálló képességgel rendelkező embereknél milyen mértékben növeli a béta-HPV vírus a fehér bőrrák kialakulásának kockázatát. „Mindenesetre azt is elképzelhetőnek tartjuk, hogy ugyanolyan mértékben. Az általunk vizsgált sejtkultúrákban és mesterséges bőrmodelleken ugyanazt a mechanizmust figyeltük meg – legyengült immunrendszer nélkül – magyarázza Marthaler.

    A HPV vírus béta típusai a méhnyakrákot okozó HPV típusokkal szemben nem a nyálkahártyát, hanem a bőrsejteket támadják meg. Emiatt a béta típusok szélesebb körben elterjedtek. A legtöbb ember már csecsemőként megfertőződik velük az édesanyával való bőrkontaktus révén. Marthaler szerint ezért is nehéz a megfertőződöttség és a bőrrákkockázat közötti összefüggést vizsgálni. A vizsgálatokhoz egyszerűen túl kevés az olyan ember, aki nem fertőződött meg béta típusú HPV vírussal, és ennek megfelelően a fehér bőrrákot tekintve az alacsonyabb kockázatú csoportba tartozna.

    Tekintettel a korai megfertőződésre, a HPV vírusok béta típusai elleni védőoltás alkalmazása is nehézkes volna. „Talán egyszer majd sikerül a védőfehérjét reaktiválni.” – fejtette ki reményeit Marthaler.

    A leggyakoribb bőrrákformák

    A fehér bőrrákok közé tartozó basalioma és spinalioma elsősorban azokon a bőrfelületeken alakul ki, amelyek sok UV fénynek vannak kitéve, különösen a fejen és a nyakon. A fehér bőrrákok a bőr tumoros megbetegedéseinek leggyakoribb formái. Különösen gyakoriak a világos, I-es és II-es bőrtípusú emberek körében. Döntő jelentőségű a korai felismerés, idejében felfedezve ugyanis az esetek 95 százalékában gyógyíthatók.

    A fekete bőrrákkal, azaz a malignus melanomával ellentétben a fehér bőrrákok rendszerint lassan növekednek és ritkán képeznek áttéteket (metasztázisokat).

    Olvasson tovább! 

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.deweisserhautkrebs.de
    Lektorálta: Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
     

    Marthaler A. M. et al.: Identification of C/EBPα as a novel target of the HPV8 E6 protein regulating miR-203 in human keratinocytes, PLOS Pathogens, 2017; doi: 10.1371/journal.ppat.1006406.

    Módosítva: 2017.09.07 13:11, Megjelenés: 2017.09.07 13:11
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Livedo reticularis

    A livedo reticularis (LR) egy bőrtünet, amit a bőr vörösesbarnás elszíneződésű hálószerű mintázata jellemez. A lábak érintettek a leggyakrabban. A betegség összefüggésben áll az erek duzzanatával, és hideg hatására az állapot rosszabbodhat. A livedo lehet fiziológiás jelenség, de keringési rendellenességek tünete is.

    Anyajegy vagy bőrrák? Az anyajegyekről

    A közönséges anyajegyek a hétköznapi ember számára nem különíthetők el sem az úgynevezett atípusos anyajegyektől, sem magától a kialakult bőrráktól, ezért fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    Rákelőző állapot a bőrön: a Paget-kór

    A bőr Paget-kórja az obligát rákelőző állapotok közé tartozik, amely azt jelenti, hogy olyan rosszindulatú állapotról van szó, amely spontán visszafejlődési hajlamot nem mutat, azaz kezelés nélkül belőle minden esetben rákos megbetegedés alakul ki.

    Mennyire veszélyes a szolárium?

    Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

    A vazelin mint a bőrápolás egyszerű, de olcsó és hatékony eszköze

    A bőrünk a test legnagyobb szerve, ami fontos védelmi funkciót tölt be életünk során. A védelmi funkció biztosítása és a bőrt érő sok külső hatás miatt nem szabad elhanyagolnunk a rendszeres ápolását. Sokan sokféle és drága kozmetikumokat használnak erre a célra, holott rendelkezésünkre áll egy sokkal könnyebben és olcsóbban elérhető megoldás is, ez pedig a vazelin. A legtöbb háztartásban megtalálható, de ha éppen nincs otthon, szinte bármelyik patikában beszerezhető.

    Bőrrák: elengedhetetlen az önvizsgálat! - Mutatjuk, hogyan végezze

    A bőrrák az egyik leggyakoribb daganattípus. Szinte mindegyik fajtája hatékonyan kezelhető, amennyiben időben felismerik, ezért az önvizsgálatnak óriási szerepe van a betegség gyógyítása szempontjából.

    Ellenőriztesse rendszeresen anyajegyeit!

    A ma 40-50 éves generációban szakértők szerint igen magas a bőrrák és más bőrdaganatok kialakulásának kockázata.

    A fényvédő krémek nem védenek a bőrráktól?

    A bőr daganatos megbetegedés világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, s ezzel szinte népbetegséggé avanzsál. A lassan beköszöntő nyár remek alkalmat ad arra, hogy sorra vegyünk néhány olyan felfedezést, amely a jövőben segíthet a bőrgyógyászati betegségek és problémák leküzdésében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Mi vezethet alvászavarhoz?
    Az alvásra a szervezetnek az evésnél is nagyobb szüksége van.
    COVID-19 kisokos
    Amit tudnia kell és érdemes a járványról. A legfontosabb ismeretek egy helyen.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások