Demens beteg gondozása - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Édesanyám demenciában szenved. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen változtatásra lenne szükség a gondozásában. A feszültségoldó mennyisége nem elegendő, vagy a túlzott gondoskodás miatt vált agresszívvá, esetleg mindkettő? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Érdemes lenne tudni, hogy kezelőorvos szerint milyen súlyos a demencia (erre vannak pontértékek), illetve valóban mennyire belátóképes az édesanyja (itt szóba jöhet a gondnokság alá helyezés is).

Ugyanis ha sikeres volt a terápia, és netán aktívabbá vált, mint azelőtt, és ez az aktivitás adequat, bizonyos mozgás- és életteret biztosítani kell számára (vagyis nem kell tőle minden feladatot elvenni, ha azt jól csinálja).

Persze az ok nélküli izgatottság, céltalan aktivitás és a nem alvás kezelendő, lehetőleg a jelenlegi gyógyszer kombináció dózisának módosításával (ezt viszont bízzák a pszichiáterre).

Üdvözlettel: Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter

Cikkajánló

Demencia
Az Alzheimer-kórt és a demencia egyéb formáit gyakran kísérik olyan kihívást jelentő viselkedésbeli változások, melyek kezelésére nem mindig vagyunk felkészülve. Úgy tűnhet, a demencia néha sokkal erőteljesebben előhozza a beteg alapvető személyiségét, máskor pedig a személyiség teljesen megváltozhat a betegség előrehaladtával.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.