• Mit jelent az IgG4-asszociált betegség?

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Azon kórképeket foglalja magába, melyekben krónikus gyulladás áll fenn, a szöveteket teleszűrik a gyulladásos sejtek, a limfocita és IgG4-et termelő plazmasejtek. A betegségcsoport nevét onnan kapta, hogy az esetek 50-68 százalékában emelkedik az IgG4-immunoglobulin vérszintje.

    A betegségekre a vissza-visszatérő akut fázisok jellemzőek, a tünetek közötti nyugalmi időszakkal. A visszatérően megjelenő gyulladások, a gyulladásos szövetszaporulat végső soron az érintett szerv működésének zavarához, az ép szövet pusztulásához és szervelégtelenséghez vezethet.

    Hirdetés

    Milyen tünetei jelentkezhetnek?

    Attól függően, hogy mely szerv érintett, alakulnak ki a tünetek. A tünetek súlyossága idővel romolhat, ahogy megjelenik a szervkárosodás, elsősorban a későn kezdett kezelés esetén. A gyulladásos folyamat érinthet egy szervet is, de megjelenhet a testen belül több eltérő szervben is.

    • Általános tünetek jelentkezhetnek: gyengeség, étvágytalanság, testsúlycsökkenés, láz, fájdalom
    • Keringési rendszer: szívritmuszavarok, mellkasi fájdalom, infarktus, szívburok gyulladása, a fő ütőér falának kiboltosulása (aneurysma), szakadása (disszekció)
    • Légzőszervi tünetek: mellhártya elváltozások, légzési nehezítettség
    • Emésztőszervrendszeri tünetek: elzáródások az emésztőrendszerben, mely fájdalomhoz, puffadáshoz, hányáshoz, sárgasághoz, bélleálláshoz vezethet
    • Neurológiai tünetek: bénulás, látásvesztés, látás zavar, hallásvesztés
    • Veseelégtelenség

    Mely betegségek tartoznak az IgG4-asszociált betegségek közé?

    Az utóbbi években egyre több betegségről bizonyosodott be, hogy az IgG4-asszociált betegségcsoportba tartozik.

    Jellegzetes IgG4-társult betegségek:

    • Mikulicz-betegség: a könnymirigyek gyulladásával járó betegség
    • Krónikus sinusitis: melléküreg-gyulladás
    • Riedel-félepajzsmirigy gyulladás
    • Autoimmun agyalapimirigy-gyulladás
    • 1-es típusú autoimmun hasnyálmirigy-gyulladás
    • IgG4-társult májbetegség
    • Retroperitonealisfibrózis
    • a vesék interstitiumának gyulladása

    Ezen kívül gyakorlatilag bármely szerv gyulladása létrejöhet, specifikusan a szerv érintettségének megfelelő tünetekkel.

    Hogyan igazolható a betegség?

    Alapvetően szükséges az érintett szervből vett minta, annak szövettani vizsgálata, mely során speciális festésekkel igazolják a gyulladásos sejtek jelenlétét. Általános laborvizsgálatok mellett a vér IgG4-immunoglobulin-szintjének mérése is megtörténik.

    Az IgG4-asszociált betegségek kezelése

    A cél a betegség nyugalmi fázisban (remisszió) tartása, amelyben nincsenek aktív gyulladásos időszakok, nincsenek tünetek sem. A betegség nem gyógyítható, de megfelelően beállított terápia, az aktív szakaszok kezelése mellett cél a hosszú távú szövődmények, és szervkárosodások kivédése.

    Az elsőként választandó kezelés a szteroid, mely gyors javulást hoz, a panaszokat mérsékeli vagy szünteti.

    Abban az esetben, ha ellenjavallt a szteroid, a beteg nem tolerálja, vagy nem érhető el javulás, más immunrendszert elnyomó (immunszupresszív) gyógyszerek közül is választhat kezelőorvosa, egyénileg mérlegelve a beteg érdekeit. Időnként, főleg a nehezen uralható betegségek esetén szükséges lehet hosszabb ideig adott fenntartó kezelésre is.

    Gyakoriak viszont a visszaesések, ezek időbeni jelentkezése előre is jelezheti a betegség aktivitását.

    A betegség kimenetele

    A betegség prognózisa függ attól, hogy mely szerv, vagy szervek érintettek, milyen szintű szervkárosodás és szövődmény észlelhető. Klinikai vizsgálatok keretein belül a daganatok kialakulásának arányát magasabbnak találták. A betegség korai felismerésével és megfelelő kezelésével megelőzhetőek a szervfunkció elvesztésével járó szövődmények.

    Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológusForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

    Módosítva: 2019.10.31 03:06, Megjelenés: 2018.08.13 16:15
   • Cikkajánló

    Hurutos köhögés

    Hurutos köhögés

    Dr. Zaránd Rajmund

    Mikor beszélünk hurutos köhögésről? Mit tehetünk a tünetek enyhítéséért?

    Emlőrák kezelése

    Emlőrák kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek vannak emlőrák esetén?

    Az izomgyulladás (myositis) típusai, tünetei és kezelése

    A myositisek a multifaktoriális eredetű autoimmun betegségek közé tartozó olyan gyulladásos izombetegségek, melyek főleg a harántcsíkolt izmokat érintik.

    Kérgesedő kötőszövet - a szkleroderma

    A test kötőszöveteit érinti, változtatja meg - az életszerű működést lehetetlenné tevő módon - a szisztémás szklerózis nevű krónikus, autoimmun betegség. Az érintetteknél a test különböző pontjain - akár a létfontosságú szervekben (például a tüdőben, szívben, vesékben) - megvastagodik, hegesedik a kötőszövet, ezáltal e ritka kór megjelenése rontja az egészségi állapotot, sőt az életet is fenyegetheti.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.