• Találtak egy asztmára hajlamosító gént

    Szerző: FH

    Egy olyan gént fedeztek föl amerikai kutatók, amelynek egyik variációja hajlamosít az asztmára és a légutak más hiperérzékenységére, másik változata pedig véd az asztmától.

    A felfedezésről a New England Journal of Medicine című orvosi hetilap április 17-i számában jelenik majd meg beszámoló.

    A CHI3L1 jelű gén hatására magasabb a vérben az asztma meglétére utaló YKL-40 biomarker. Ugyanennek a génnek egy kicsit eltérő változata pedig csökkenti az YKL-40 jelzővegyület vérszintjét.

    Hirdetés

    Az asztmáért felelős gént ugyan egy dél-dakotai elzárt közösségben fedezték fel, de utóbb megtalálták két genetikailag eltérő amerikai és egy németországi populációban is. A gén és az asztmát jelző anyag összefüggését ott is ki tudták mutatni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amerikai orvosok szerint a gén felfedezése jelentős szerepet játszhat az asztma diagnosztizálásában, kezelésében és megelőzésében. Az asztma a légutak krónikus gyulladása, amely miatt különféle ingerlő tényezők hatására köhögési és fulladási rohamok lépnek fel. A betegség pontos okát nem ismerik, eddig is gyanították, hogy hajlama öröklődhet, a nyugati társadalmakban rohamosan terjed.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.04.11 09:39
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az asztma és tünetei

    A legtöbb asztmás roham előtt bevezető, figyelmeztető tünetek alakulnak ki. Ezeknek a felismerése és a tünetek korai kezelése megelőzheti a roham teljes kifejlődését, illetve a további állapotromlást is megakadályozhatja.

    Hörgőasztma (asthma bronchiale) gyermekkorban

    Az asztma népegészségügyi felmérések szerint egyre gyakoribb betegséggé válik, és a fejlődő ipari háttérrel együtt egyre súlyosabbak a betegség tünetei, valamint egyre kedvezőtlenebb a lefolyása is.

    Asztmás roham gyermekkorban - Figyeljen a kezdeti tünetekre!

    A fenntartó gyógyszeres kezelés előírás szerinti alkalmazásával jó eséllyel csökkenteni lehet az asztmás roham kialakulásának kockázatát. Vannak azonban olyan körülmények, ún. triggerek, amelyek rohamot provokálhatnak. Ez mindenkinél eltérő, lehet akár egy légúti betegség, ismert allergén, stresszesebb időszak, dohányfüstös, poros környezet, de asztmás rohamot provokálhat akár az időjárás hirtelen változása is.

    Okozhatnak asztmát a klórozott vizű úszómedencék?

    Régóta ismert a klórgáz és a vízből felszabaduló egyéb klórszármazékok légúti irritációt okozó hatása. Több, kisebb klinikai vizsgálat alapján felmerült az esetleges összefüggés gyermekek rendszeres, klóros vizű medencében való úszása és az asztma kialakulásának gyakorisága között.

    A foglalkozási tüdőbetegség

    Nagyon sok olyan tüdőbetegséget okozó anyag létezik környezetünkben, amelyet munkánk során, munkánk miatt lélegezhetünk be. Az összes asztmás megbetegedés jelentős részét a foglalkozási asztma teszi ki.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.