Az alvás közbeni légzéskimaradás veszélyei

MTI
megjelent: 2009.11.23.

Az alvás közbeni légzéskimaradás, az apnoé növeli az új vesével élőknél a magas vérnyomás, a szívbetegségek, vagy a stroke (agyi érkatasztrófa) kockázatát - derítették ki magyar és kanadai kutatók, akik vizsgálataikról az Amerikai Nefrológiai Társaság folyóiratában számoltak be.

A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések a leggyakoribb halálokot képezik az új vesével élők között. Az orvosok ezért rendszeresen vizsgálják a vesetranszplantált betegeket, hogy idejekorán kiderítsék a magas vérnyomás és egyéb kardiológiai bajok tüneteit - olvasható a http://www.sott.net című hírportálon.

Az alvási apnoe

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul.
Az alvási apnoe-ról bővebben?>>

A kutatók Molnár Miklós Zsolttal, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája munkatársával az élen azt vizsgálták, hogy milyen gyakorisággal fordul elő az alvás közbeni légzéskimaradás az új vesével élők között, s az apnoé milyen kardiovaszkuláris rizikót jelent.

Az adatokat összehasonlították a művesekezelésben részesülő, transzplantációs várólistán szereplő páciensek adataival.

A vizsgálatokba 100 veseátültetésen átesett pácienst vontak be. Az apnoé különböző súlyosságú tünetei minden negyedik személynél kimutatható volt, s előfordulási aránya teljes mértékben megegyezett a várólistás pácienseknél tapasztalt légzéskimaradás gyakoriságával.

Az apnoé és a magas vérnyomás

Az új vesével élő apnoés betegeknél kétszer akkora volt a valószínűsége, hogy három vagy több vérnyomáscsökkentő készítményt kell szedniük, mint azoknál a pácienseknél, akik nem szenvedtek alvászavarban.

A sok gyógyszer ellenére az apnoés betegeknél magasabb vérnyomásos értékeket regisztráltak, mint a zavartalanul alvók körében.

"Az alvás közbeni légzéskimaradás a magas vérnyomás és egyéb kardiovaszkuláris betegségek szempontjából új rizikófaktort jelent, ezért az orvosoknak folyamatosan kontrollálni, s megfelelő gyógykezelésben kell részesíteni az apnoés pácienseket" - magyarázta Molnár Miklós Zsolt.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Itt a tavaszi allergiaszezon Itt a tavaszi allergiaszezon

Fékezzük meg a tüneteket! Mivel enyhíthetjük a panaszokat?

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

Ezek a kontrollvizsgálatok szükségesek stroke után

Megfelelő orvosi felügyelet és gyógyszeres kezelés mellett az agyi keringészavar ismétlődésének esélye 80-90 százalékkal is csökkenthető.

Télen nehezebb szabályozni a vérnyomást

Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen...

Az alvási apnoe magas vérnyomáshoz vezethet

Mit nevezünk obstruktív alvási apnoe szindrómának, és miért fontos kezelni? Az utóbbi 50 évben vált ismertté ez a kórkép, és egyre inkább...

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a demencia és a magas vérnyomás?

A demencia (elbutulás) egy olyan betegség, mely általában idősebb korban jelentkezik és a kor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága....

Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

A magas vérnyomás agyi szövődményei

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága...

Az agyvérzés rizikófaktorai - Ön tisztában van vele?

Az érelmeszesedés a verőerek falának évek alatt kialakuló betegsége, ami végül érszűkülethez, érelzáródáshoz vezet. Az érelmeszesedés az...

Milyen betegségekre figyeljen, ha magas a vérnyomása?

Magyarország halálozási statisztikáiban az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál áll, míg európai viszonylatban csupán a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.