• Az alvás közbeni légzéskimaradás veszélyei

    Szerző: MTI

    Az alvás közbeni légzéskimaradás, az apnoé növeli az új vesével élőknél a magas vérnyomás, a szívbetegségek, vagy a stroke (agyi érkatasztrófa) kockázatát - derítették ki magyar és kanadai kutatók, akik vizsgálataikról az Amerikai Nefrológiai Társaság folyóiratában számoltak be.

    A szív- és érrendszeri (kardiovaszkuláris) megbetegedések a leggyakoribb halálokot képezik az új vesével élők között. Az orvosok ezért rendszeresen vizsgálják a vesetranszplantált betegeket, hogy idejekorán kiderítsék a magas vérnyomás és egyéb kardiológiai bajok tüneteit - olvasható a http://www.sott.net című hírportálon.

    Hirdetés

    Az alvási apnoe


    Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, melyben során a légzés, alvás közben időről-időre abbamarad, majd újra elindul.
    Az alvási apnoe-ról bővebben?>>

    A kutatók Molnár Miklós Zsolttal, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája munkatársával az élen azt vizsgálták, hogy milyen gyakorisággal fordul elő az alvás közbeni légzéskimaradás az új vesével élők között, s az apnoé milyen kardiovaszkuláris rizikót jelent.

    Az adatokat összehasonlították a művesekezelésben részesülő, transzplantációs várólistán szereplő páciensek adataival.

    A vizsgálatokba 100 veseátültetésen átesett pácienst vontak be. Az apnoé különböző súlyosságú tünetei minden negyedik személynél kimutatható volt, s előfordulási aránya teljes mértékben megegyezett a várólistás pácienseknél tapasztalt légzéskimaradás gyakoriságával.

    Az apnoé és a magas vérnyomás

    Az új vesével élő apnoés betegeknél kétszer akkora volt a valószínűsége, hogy három vagy több vérnyomáscsökkentő készítményt kell szedniük, mint azoknál a pácienseknél, akik nem szenvedtek alvászavarban.

    A sok gyógyszer ellenére az apnoés betegeknél magasabb vérnyomásos értékeket regisztráltak, mint a zavartalanul alvók körében.

    "Az alvás közbeni légzéskimaradás a magas vérnyomás és egyéb kardiovaszkuláris betegségek szempontjából új rizikófaktort jelent, ezért az orvosoknak folyamatosan kontrollálni, s megfelelő gyógykezelésben kell részesíteni az apnoés pácienseket" - magyarázta Molnár Miklós Zsolt.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.11.23 20:21, Megjelenés: 2009.11.23 20:21
   • Cikkajánló

    A dohányzás káros hatásai

    A dohányzás káros hatásai

    Dr. Diószegi Judit

    Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és betegségnek teszi ki magát.

    Gerinc

    Gerinc

    Dr. Szamosi Szilvia

    A gerinc kopása és a gerinccsigolyák gyakori betegségei.

    Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

    Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

    Hogyan ismerhetik fel az egyedül alvók az alvási apnoe jeleit?

    Az alvászavarok szövődményeinek megelőzéséhez az első lépés, hogy az érintettek ismerjék a betegségüket. A következőkben a horkolást is okozó alvási apnoe felismeréséhez nyújtunk segítséget.

    Hajlamos Ön az alvási apnoe kialakulására?

    Az alvási apnoe egyaránt kialakulhat fiatal- vagy időskorban, illetve férfiaknál és nőknél, sőt még a gyerekeknél is. Ismertek azonban bizonyos tényezők, melyek fokozzák a betegség kialakulásának kockázatát.

    Harc a horkolás ellen - Milyen gyógyszertári készítmények segíthetnek?

    Szinte minden embert érint valamilyen formában a horkolás. Habár hajlamosak vagyunk úgy hinni, hogy a horkolás csak egy idegesítő zaj, fontos tudni, hogy az alvópartner kellemetlen éjszakáján túl a horkoló számára komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

    Mi az alvási apnoe?

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Előfordul, hogy az éjszakai alvás után is fáradtan ébred fel? Álmos napközben? Hogyha igen, lehet, hogy Önnek alvási apnoéja van.

    Veszélyes lehet a horkolás? - Az orvos válaszol

    A férjem, munka után sokszor ülve elalszik. Ilyenkor horkol és légzéskimaradást is észleltem nála. Rendszeresen jár kardiológiai ellenőrzésre, mert magas a vérnyomása. Veszélyes lehet a horkolása? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Alváslabor nyílt a Szent János Kórházban

    Az intézmény csecsemő- és gyermekosztályán szakmai csoport bevonásával vizsgálják a gyerekek alvási zavarai mögött meghúzódó okokat.

    Hízást okozhat az orrmandula betegsége? - Az orvos válaszol

    Barátnőm kislánya 6 éves. Baj lehet az orrmandulájával. Folyamatosan orrból beszél, nyitott szájjal alszik. Levegőt venni nem is tud az orrán. Folyamatosan hízik, pedig alig eszik a kicsi lány. - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA