• Immunterápia: A gyógyulás ígérete allergiásoknak

    Szerző: WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró

    Az allergiás betegek nagy része - panaszai enyhítését remélve, olykor marékszámra, tüneti gyógyszereket szed. Egyéni szempontjaikat figyelembe véve, érthető, hogy bíznak a gyors megoldást kínáló szerekben, ám társadalmilag, az egészségügy adott finanszírozási helyzetében, nem fogadható el, mert mindez milliárdokat emészt föl.

    Az allergiáról

    Allergia-aloldalunkon minden információt megtalál. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

    A csaknem másfél milliónyi parlagfű allergiás mellett ugyanis az allergiának a nem évszakhoz kötött (az úgynevezett perenniális) formájában szenvedő további 8-900 ezer páciens egyaránt nagy gyógyszerfogyasztó lehet, miközben létezik egy másik, költséghatékonyabb gyógyulási módszer is, utal az immunterápiára dr. Csáki Csilla allergológus-immunológus szakorvos. Az allergia ellátásában a szakemberek és egyes érintettek számára is ma már jól ismert az a rendkívül ígéretes és a hagyományos kezelésnél - bizonyos megszorításokkal - alig drágább módszer, amit érdemes volna elméletileg közkinccsé, a gyakorlati ellátásban pedig sokak számára elérhetővé tenni. Ugyanakkor az immunterápiát ma még csak néhány száz hazai páciens próbálta ki, miközben bevezetésére az őszi-téli időszak jó alkalmat teremthetne.

    Hirdetés

     Egész éven át tartó allergiaszezon


    A lakosság egyelőre nem érintett tagjainak is érdemes tisztában lenniük avval, hogy valaki éppen most is veszélynek van kitéve, már meg is jelentek a tünetei, másnak csak hetek, esetleg hónapok múlva kezdődnek a panaszai. A szakembereknek viszont egész évben szembe kell nézniük a problémával – az allergiás beteget kezelni kell, egyeseknél megelőzni a betegség kialakulását, másoknál az állapot súlyosbodását. Az ok nélkül való őszi megkönnyebbülésről, a laikus tévhitekről, a téli allergia-szezon jellemzőiről és a szabályozás kacskaringós útjáról is beszélgettünk dr. Csáki Csilla allergológus-immunológus szakorvossal. Egész éven át tartó allergiaszezon>>

    Mind a virágpor-, mind a parlagfű allergiások kivizsgálására, a próbák elvégzésére ugyanis ez a megfelelő évszak, mert ilyenkor nem kell az orvosnak attól tartania, hogy a páciense heves allergiás tünetekkel válaszol a reagensekre. Ekkor lehet ugyanis előkészíteni az innovatív kezelési módszereket, az immunterápiát csak szezonon kívüli időszakban lehet elkezdeni.

    Az allergia hagyományos gyógyszeres ellátása, ami antihisztaminokkal és szteroidokkal zajlik, valójában nem más, mint tüneti kezelés. Tehát nem szünteti meg az allergia hátterében zajló gyulladásos folyamatok okát, így a kezelés abbahagyásával a tünetek mindig kiújulnak – utal a szomorú valóra Csáki doktornő. Ezzel szemben az immunterápia az allergia alapmechanizmusát befolyásolja, arra hat és valódi gyógyulást eredményezhet. Megtanítja az immunrendszernek, hogy másként reagáljon egy adott allergiát okozó anyagra (allergénre). Elfogadást, toleranciát alakít ki, magyarázza szakterülete - nem is annyira új, mint hinnénk - újdonságát az immunológus. Az eljárás, a módszer lényege, hogy az allergén növekvő töménységű, folyamatos adagolásával az immunrendszert mintegy hozzászoktatják a problematikus allergénhez (ez a folyamat az érzékenység csökkentése, orvosi szóval a deszenzitizálás).

    Immunterápia - Kevesen ismerik a lehetőséget

    Az immunterápia hatékonyságát széles körben igazolták a klinikai vizsgálatok mind a rovarcsípés-allergia, mind a légúti (pollen, poratka) allergia esetén, használata azonban hazánkban, például Nyugat-Európa országaival szemben, alig terjedt el. A páciensek túlnyomó többsége még nem hallott erről a kezelési lehetőségről, bár a sajtóban olykor megjelennek róla általánosságok. Aki viszont hallott róla, elérhetetlen, drága eljárásnak hiszi. Holott mára jelentősen csökkent a kezdeti magas kezelési költség – egészen konkrétan, a parlagfű allergia esetében az immunterápiának a korábbi árakhoz mért relatív olcsóságát úgy kell értelmezni, hogy a 8 ezer forint/hó áll szemben az átlagos antihisztamin, plusz szteroidos orrspray 5 ezer forintos költségével. Igaz, ehhez azt is érdemes hozzátenni, hogy a betegek egy része, allergiaszezonban, ezekből többszörös adagot használ.

     Allergia - A legelső tünetektől


    Az immunrendszerről tudni kell, hogy két alapvető része vesz részt a kórokozók elleni védelemben, illetve az allergiás reakciók kialakításában. A két sejtcsoport balansz szerűen működik, tehát ahol az egyik a sok “feladat” következtében megerősödik, elnyomja a másikat. Tehát , ha sok apró, úgynevezett mikrofertőzés éri a kisgyermeket, az immunrendszer fertőzések ellen védő része elnyomja az allergiát létrehozó részét. Felmérések példaként hozzák azt, hogy az úgynevezett farmer életmódot folytató családban születettek között alacsonyabb számban alakul ki légúti allergia, vagy ahol kisgyermekkorban kutya élt egy lakásban a családdal, kevesebben lettek allergiások fiatal felnőtt korukra. Összefoglalva tehát a túlzott tisztaság nem feltétlenül segít az allergia elkerülésében.
    A túlzott tisztaság is ártalmas>>

    A lassú hazai térhódítás magyarázataként a háttérben álló egyik lehetséges ok talán az, hogy az immunterápiát kisebb európai (olasz, spanyol) cégek képviselik, amelyek nem tudnak vagy akarnak milliókat költeni reklámra, média-megjelenésre. E cégek csekély lobbi-erejére utal az is, hogy közel egy évtizede eredmény nélkül próbálnak TB támogatást elnyerni készítményeikhez. Talán félreértés is hátráltatja a korszerű eljárás szélesebb körben való elterjedését: mivel az újabb immunterápiás készítmények szájban oldódó tabletták vagy nyelv alá fújt szerek (spray-ek), kizárólag az adott allergén kivonatát tartalmazzák, semmi egyéb kémiai hatóanyag nincs bennük. Ezért sokan összetévesztik a természetgyógyászati módszerekkel, a homeopátiás kezeléssel. Kuruzslásnak vélik, holott a látszólag hasonló, szájban oldódó alkalmazáson kívül egyáltalán semmi köze a homeopátiához.

    Az allergológus, dr. Csáki Csilla tehát azon borong a WEBBeteg-nek nyilatkozva, hogy miközben csaknem másfél millióan szenvednek parlagfű-allergiától és szednek, olykor marékszámra, tüneti gyógyszereket, eközben nagyon kevesen élnek a korszerű kezelés adta lehetőséggel, és élvezik az allergia-ellátás igen ígéretes módszerének: az immunterápiának az előnyeit. Ami azért is fájdalmas az orvos számára, mert az idei szezonban, mint fogalmaz, volt szerencséje néhány saját betegénél megtapasztalni, hogy a súlyos, más módszerrel kezelhetetlennek bizonyult parlagfű-allergiás mennyire pozitívan reagált a kezelésre, ami érthető módon, nem csak a beteget, de orvosát is az immunterápiai eljárás lelkes hívévé tette.

    (WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró)

    Módosítva: 2015.03.21 08:11, Megjelenés: 2015.03.21 08:11
   • Cikkajánló

    Fogfájás

    Fogfájás

    B. M., szakfordító

    Ha a fájdalom tartóssá válik, elkerülhetetlen a fogorvos felkeresése.

    Merevedési probléma

    Merevedési probléma

    Szponzorált tartalom

    A prosztata gyulladásos betegsége is állhat a probléma hátterében.(x)

    Koronavírus - a szakértő szerint nincsenek nagyobb veszélyben az allergiások

    A jelenlegi ismeretek szerint nem veszélyezteti jobban a koronavírus az allergiásokat - mondta Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője.

    A parlagfű miatt is több lehet a koronavírusos beteg

    Nem csak az allergiások vannak nagyobb veszélyben.

    Praktikus tanácsok allergiásoknak

    Ha allergiára utaló panaszaink vannak, még mielőtt saját és ismerőseink véleménye szerint különböző kezelésekbe fognánk, vizsgáltassuk ki magunkat allergológus szakorvossal, mert nem minden fura panasz hátterében áll allergiás mechanizmus.

    Egész éven át tartó allergiaszezon

    Az allergia miatt nem szenvedő - egyre kisebb arányban létező – „szerencséseknek” is fontos tudniuk, hogy evvel az egyént és a társadalmat (az ellátókat, finanszírozókat) egyre nagyobb mértékben sújtó (nép)egészségügyi problémával nem kizárólag az úgynevezett allergiaszezonban lehet találkozni.

    Tippek a háziállat-allergia leküzdéséhez

    Ön is szenved a háziállat-allergiától? Íme, néhány hasznos tanács, melyek betartásával enyhítheti a tüneteket!

    Az állati szőr okozta allergia kezelése

    Az állatszőr-allergiában szenvedőknek többnyire nem kell szövődményektől tartaniuk. A folyamatosan allergiás ingernek kitett személyeknél azonban allergiás asztma alakulhat ki.

    Gyógyítható és megelőzhető-e az allergia?

    Az allergiát kiváltó anyag (allergén) kerülése csak az első életévekben járhat igazán sikerrel, de a folyamatos üvegbúrában való élet nem megvalósítható, ezért ez az út - még ha előre is látjuk az egyénre leselkedő veszélyt - nem megvalósítható.

    Minden ötödik ember allergiás hazánkban

    A Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság /MAKIT/ nyaranta az Allergia Napon az allergológiai megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a megelőzés, a szűrővizsgálatok fontosságára és szükségességére figyelmeztet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások