A legjobb diéta allergiára és szénanáthára

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Az allergiások számára a helyes étrend sokat segíthet, hogy jobban érezzék magukat. Bizonyos ételek olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek az immunrendszer erősítésében, valamint az szájüregi- és légzőszervi fertőzések legyőzésében, mely tünetek szorosan kapcsolódnak az allergiához és a szénanáthához.

Egy egészséges étrend számos módon nyújthat védelmet az allergiások és a szénanáthában szenvedők számára. Segít, hogy a légzőrendszer erős maradjon.

Sok étel segíthet, hogy a légzés könnyebb legyen, ugyanis megnyitják az eltömődött orrjáratokat.

Az étrend és az allergiák közötti kapcsolat

Kréta szigetén nagyon gyakori a bőrallergia, a légúti allergia azonban meglehetősen ritka. Miért?

Az ételek cinktartalma - Tudta?

Az osztriga, a sovány marhahús, a garnélarák, a tengeri rák, a hüvelyesek, a teljes értékű gabonák és a tofu cinktartalma magas. A cinknek antibakteriális és vírusölő hatása van a testben és az immunitásban. Elegendő cinkkészlet nélkül a test képtelen a fertőzés ellen küzdeni.

A Kréta szigetén élők étrendje már gyerekkoruk óta tartalmaz friss zöldségeket és gyümölcsöket, halat, olívaolajat és dióféléket.

A Mediterrán ételek antioxidáns tartalma magas. Az antioxidánsok megvédik a sejteket az oxidatív károsodástól, mely betegségeket okozhat.

Kutatók szerint, azok a Kréta szigetén élő emberek, akik a Mediterrán diéta szerint táplálkoznak, kevésbé allergiásak.

A tanulmány szerint a diófélék, szőlő, narancs, alma és friss paradicsom védelmet nyújtott az allergiások számára.

Hogyan harcol a 3 ételtípus az allergia ellen?

Mogyorófélék. A mogyorófélék sok magnéziumot és E-vitamint tartalmaznak. Tanulmányok szerint a magnézium segít a tüdő funkció növelésében és védelmet nyújt az asztmában szenvedőknek az asztmás légzés ellen, mely tüdőgyulladást okoz.

Memóriajavító ételek

Fekete csokoládé, tea, bor -kutatások igazolják az eredményességüket.
Memóriajavító ételek

Az E-vitamin immunerősítő és csökkenti a felső légúti gyulladások kialakulásának kockázatát. Az E-vitamin, mint antioxidáns megvédi a testet a káros szabadgyököktől.

A szabadgyökök szövetkárosodást okozhatnak, amely gyulladást, valamint allergiás és asztmás tüneteket vált ki.

Alma, narancs, paradicsom. Ez a három étel egyéb antioxidánst, C-vitamint tartalmaz. A kutatók szerint védelmet nyújtanak az allergia és az asztma ellen. Ez azért fontos, mert az asztmában szenvedő emberek közel fele allergiás is.

Szőlő. A kékszőlő héja tele van antioxidánsokkal, amely csökkenti a testben a gyulladást. A krétai étrend tanulmányozása szerint a szőlő mind az allergia, mind az asztmás légzés ellen védelmet nyújt.

A halfogyasztás csökkenti az allergiát

A tengeri halakban és az algában megtalálható omega-3 zsírsavak, DHA és EPA, csökkenti a testben a gyulladásokat. William Sears, amerikai gyermekorvos szerint védelmet nyújt az allergia ellen.

Olivaolaj - mit kell róla tudni?

Mit jelent az "extra szűz" kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olívaolajról. Bővebben

A közeljövőben megjelenő könyvében – mely az omega-3 zsírsavak előnyeiről szól – Sears megírja, hogy az allergiában és asztmában szenvedő gyerekek és felnőttek „i-Bods” személyek. „i-Bod” személy az, aki tele van kínzó gyulladásokkal, mondja Sears.

Mi az Ő tanácsa? A halfogyasztás. A lazac, a makréla, a pisztráng, a hering, a szardínia és a hosszú tonhal a tengeri omega-3 zsírsavak kitűnő forrásai.

Ha nem eszel halat, fogyassz halolajat vagy omega-3 és algapótlókat.

A kora reggeli forró tea csökkentheti az allergiás reakciót?

Minden az allergiáról

Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

Dr. Murray Grossan, fül-orrgégész szakorvos szerint a szaglószerv csillószőrei – az orrban található pici szőrök a pollent és a port kiseprik a járatokból. Ha az orrszőrök egészségesek, a nyálka természetesen folyik.

Fontos lehet a korán elfogyasztott reggeli, hiszen a citromos és mézes forró tea segít megelőzni a kora reggeli allergiás és szénanáthás tüsszögést. A tüsszögés megakadályozása csökkenti az allergiás gyógyszerek szedésének szükségességét.

Az olyan lágyszárúak, mint a görögszéna, ánizskapor, ánizs, vagy zsálya” még inkább serkenthetik az orrszőröket – egy másik diéta az allergiások számára.

A zöld-, fehér- és fekete teák is tele vannak flavonoidokkal – gyulladást csökkentő növényi vegyületek. A tea szintén erősíti az immunitást, azáltal, hogy a testben növeli a fertőzés leküzdésére szolgáló fehérjéket.

Ártalmas a tej a nyálkahártyára?

Számos allergiás ember kizárja a tejet az étrendjéből. Arra panaszkodnak, hogy a tej több nyálkát termel, ami sűrűbb lesz és nehezebben eltávolítható.

Patrick H. Win allergológus a shiloi Allergia, Asztma és Immunológiai Központ elnöke és igazgatója szerint azonban nincs olyan megbízható adat, mely alátámasztaná ezt a tényt.

Más szóval a tej még mindig egészséges – akár az allergiások és szénanáthások számára is.

Ételek, melyek hasznosak vagy ártalmasak az allergiára

A fűszeres ételek hígítják a nyálkát és enyhítik az allergiás vérbőséget, azonban a torkot is irritálhatják, többlet nyálkát és köhögést okozva.

Néhány ember allergiás a következő három ételre, ezért Grossan óvatosságra figyelmeztet a kipróbálásuk előtt:

Cajun fűszer. A cayenne-i bors, a Cajun fűszer olyan, mint a természetes orrcsepp, mivel a bors capsaicint tartalmaz, mely serkenti az idegsejteket.
Fokhagyma. Ez a növény segít abban, hogy a nyálka ne legyen nyúlós.
Torma. A torma gyökere az orrcseppekben megtalálható egyik vegyi anyaghoz hasonló anyagot tartalmaz.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.