Alkoholallergia vagy karcinoid krízis? Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Ha a férjem alkoholt fogyaszt, arcbőre és a mellkasa - néha a háta is - vörös lesz. Utóbbi kettőn csak foltokban jelentkezik a bőrpír, melyhez néha fulladás is társul. Hová forduljunk segítségért, mi a teendőnk? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Doktornő, Doktorúr!

Férjem panaszait szeretném leírni Önnek. Az utóbbi egy évben, ha a férjem alkoholt fogyaszt, az arcbőre és a mellkasa - de néha a háta - is vörös lesz. Utobbi kettőn csak foltokban jelentkezik a bőrpír. Nem minden esetben fordul elő. Leginkább ez a tünet akkor jelentkezik ha röviditalt is fogyaszt, ilyenkor elönti a forroság, a bőrpír mellé pedig néha fulladás társul (megjegyzem gyermekkora óta légúti asztmája van). Kérem segítségét, hogy ezzel a panasszal hová forduljunk segítségért, mi a teendőnk. Válaszát előre is megköszönve. Tisztelettel: Ildikó

A pulmonológus-allergológus válasza

Tisztelt Kérdező!

Ha férje ismert asztmás, akkor biztosan allergiás korábbról, házipor, pollenek, vagy más allergénnel szemben. Ez fokozott érzékenységet okoz, és az alkoholban levő adalékanyagok (metabisulfit, a fermentáció során létrejött különböző anyagok) okozhatnak bőrpírt és vagy asztmás rohamot. Ez nem biztos, hogy feltétlenül allergia, lehet csak az említett anyagok által felszabadított mediátorok hatása.

Ugyanakkor az Ön felvetése, hogy carcinoid lehetősége is felmerül, mivel ez szerotonint szabadíthat fel és bőrpírt, vérnyomás kiugrást és hörgőgörcsöt (asztmás fulladás) eredményezhet. Meg kell mérni - lehetőleg akkor, amikor a leírt tünetek jelen vannak - a szerotonin és vanilmandulasav szintet. Ez igazolhatja a carcinoid jelenlétét. Ha ez negatív, akkor az első felvetés lehetséges.

Mindenképpen mellkasröntgen, hasi ultrahang, laborok szükségesek, mert sarcoidosisban és Hodgkin-limfómában is az alkohol kiválthat viszketést.

Szerintem forduljon tüdőgyógyász-allergológus kollégához, hogy tisztázzák a biztos okot!

Tisztelettel:
Dr. Brugós László pulmonológus-allergológus

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Holnapy Gergely, Dr. Árki Ildikó
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya és Dr. Csuth Ágnes
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.