Allergia is okozhat fülpattogást

Szerző: Fül-orr-gége Központ - Dr. Augusztinovicz Monika, allergológus, fül-orr-gégész
Megjelent: 2022.09.14

Fülpattogásnak nevezzük azt a kilégzésnél, ásítás közben is hallható pattogó hangot, mely jelentkezhet egyik vagy mindkét fülben.

Az idő múlásával egyre zavaróbbá váló tünet kezelésével kapcsolatban dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosát kérdeztük.

Nem fáj, de zavaró

Akár egy egyszerű nátha után is kialakulhat és sokáig velük maradhat, így idővel orvoshoz fordulnak panaszukkal az érintettek. A pattogó hang oka, az orrot a füllel összekötő fülkürt megnyílása, mely a dobűri nyomás rendszeres kiegyenlítését biztosítja. Ez egyébként természetes jelenség, zavaróvá akkor válik, ha nátha miatt fülkürthurut alakul ki, az orrnyálkahártya megduzzad és fokozott váladékképződés jelentkezik. Emiatt ugyanis már pattogó hang is kíséri ezt a folyamatot.

Allergia is okozhatja, ha a fülkürt működése nem megfelelő

A fülkürt működését a náthához, megfázáshoz hasonlóan befolyásolja a légúti allergia. A szénanátha is okozhat orrnyálkahártya-gyulladást, ha pedig ez nincsen megfelelően kezelve, az a fülkürt működését is befolyásolja, tehát allergia miatt is jelentkezhet fülpattogás.

Ha a fül-orr-gégészeti vizsgálat alapján egyértelmű az összefüggés a nátha szövődménye és a pattogó hang megjelenése közt, akkor a fülkürthurut kezeléséhez és a fülpattogás megszüntetéséhez orrspray-t, nyákoldót, esetleg antihisztamint adunk, hasznos a befogott orral történő ismételt fülkürt átfújás – magyarázza dr. Augusztinovicz Monika.

Egyéb kiváltó okai is lehetnek

A tartós orrnyálkahártya-gyulladás hátterében a nem megfelelően kezelt szénanátha mellett reflux betegség is állhat, de a náthát vagy orrmelléküreg gyulladást okozó kórokozók a fülkürtön keresztül a középfülbe is eljutnak és középfülgyulladás lehet a következmény.

Dr. Augusztinovicz Monika ezért első körben fül-orr-gégészeti kivizsgálást javasol fülpattogás esetén. Amennyiben itt nem látható olyan elváltozás, amelyet kiváltó okként azonosítani lehet, vagy a kezelés ellenére sem szűnik a panasz, akkor további kivizsgálás indokolt. A háttérben egyéb okok, például a nyaki gerinc elváltozása vagy az állkapocsízület rendellenesség is állhatnak.

Olvasson tovább Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

(Forrás: Fül-orr-gégeközpont)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Az örömérzet hiánya kihat az élet minden területére.

Egészség Egészség

Szerves és szervetlen sók az étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben.

Allergia is okozhat fülpattogást

Fülpattogásnak nevezzük azt a kilégzésnél, ásítás közben is hallható pattogó hangot, mely jelentkezhet egyik vagy mindkét fülben.

A szénanátha, napjaink népbetegsége

Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség ugyan nem gyógyítható, de a tünetek alapján könnyen...

Szénanátha: gyógyszer, spray...

Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan...

Allergia vagy nátha? - Az allergia...

Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan...

A napokban tetőzik a pollenszezon

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Pollenallergia: tünetek, okok és...

Orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya, sokaknak ismerősek lehetnek az allergiás nátha (szénanátha) tünetei.

Allergiás nátha - Önnél enyhe vagy...

A kezelőorvos számára lényeges a páciens allergiás náthája tüneteinek és azok súlyosságának a megítélése a kezelés tervezésének és...

Az allergiás nátha kezelésének...

Az egyes terápiás lehetőségek figyelembe vételével alakították ki az allergiás eredetű nátha (szénanátha és nem szezonális allergiás nátha)...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.