• Mindenre allergiás vagyok - allergia tanácsadás poliallergiásoknak

    Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet - Dr. Ragó Zsuzsanna, kutatás-fejlesztési vezető

    Ha Önnek akkor jelentkeznek az allergiás tünetei, amikor bizonyos ételeket fogyaszt, jóllehet nincs pollenszezon, akkor nagy valószínűséggel úgynevezett keresztallergia áll a tünetek hátterében. Ez éppen elég indok arra, hogy az allergológussal együttműködve derüljön ki, hogy az allergénnek melyik molekulája okozza a fő gondot a szervezetében.

    Miért reagál úgy a szervezet bizonyos ételekre, ahogy az a pollenekre érzékelhető? Ha ez kiderül, az életminősége is pozitív irányba változik. Az allergiás betegek jelentős része (kb. 80%) több allergénre is pozitív. Ők a “mindenre allergiások”. Ma már számukra is van kezelési, gyógyulási lehetőség. A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben dr. Ragó Zsuzsanna végzi a pontos diagnózishoz szükséges molekuláris allergia tanácsadást.

    Hirdetés

    Kinek javasolható a Molekuláris Allergia Tanácsadás?

    • Az úgynevezett poliallergás szénanáthás, asztmás betegeknek – a „mindenre allergiásoknak”.
    • Azoknak a pollen (virágpor), háziporatka, penészgomba, vagy állatszőr allergiás betegeknek, akiknek a tüneteket csökkentő tabletta, orr és/vagy inhalációs spray-s, szemcsepp kezelés sem ad tünetmentességet.
    • Tej, tojás, mogyoró és egyéb ételallergiásoknak.
    • A rovarcsípésre, ezen belül a méh- és darázscsípésre erősebb tünetekkel reagálóknak.

    A Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben végzett, mindössze néhány éve elérhető molekuláris allergiadiagnosztikával meg tudjuk határozni a többféle allergia közül az elsődleges, a tüneteket valóban kiváltó okot. Az allergénmolekulák azonosítása után nyílik lehetőség a manapság leghatékonyabbnak tartott kezelés, az allergén immunterápia megkezdésére.

    Immunterápia a kiváltó okokra

    Az immunterápia hozzászoktatja a szervezetet a főallergénhez, egyéb keresztallergénekhez, illetve általánosan is hat az immunrendszerre. Fontos részlet, hogy szervezet hozzászoktatása az allergénként érzékelt anyaghoz csak fokozatosan történhet. A kezelés ideje szezonálisan, évente 4-5 hónapot versz igénybe, azonban 3-5 év után a terápia végeztével a tünetek megszűnhetnek.

    Mi történik a rendelőben a tanácsadáson?

    A Molekuláris Allergia Tanácsadáson a betegek allergiás előzményeinek feltárását követően a fő és keresztallergéneket határozzák meg vérvizsgálatból, majd a leletek kiértékelése után javasolják a specifikus allergén immunterápiát, és természetesen végig kísérik a beteget a gyógyulásig.

    Pollenallergia

    A pollen (virágpor), háziporatka, penész és macskaszőr-allergiás betegek (akiknél több allergia is fennállhat) kb. 75%-a középsúlyos vagy súlyos tünetekről számol be. Ők valóban zavarónak ítélik meg a tüneteiket, amelyek negatívan befolyásolják - akár még tüneti gyógyszerelés mellett is - a nappali tevékenységüket és/vagy az éjszakai pihenésüket. Kevésbé tudnak koncentrálni és teljesíteni a munkában vagy az iskolában, valamint nem kielégítő az éjszakai alvásuk. A klinikai tanulmányok és saját tapasztalok is alátámasztják, hogy a specifikus allergén immunterápia ezen betegeknek szintén jelentősen javítja az életminőségét. Jelentősen javul a közérzetük, jól alszanak, jobban teljesítenek maguknak, másoknak.

    Bővebben Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

    Ételallergia

    Ételallergiában a klasszikus allergiavizsgálatok után nagyon fontos meghatározni az ételallergének különböző molekulái ellen termelt ellenanyagok mennyiségét és arányát. Tej, tojás, mogyoró és gyümölcs allergiákban a legfontosabb talán, hogy alkalmazzuk a molekuláris allergiadiagnosztikát. A kapott eredmények által pontos javaslatot tudnak tenni a helyes, akár kevésbé szigorú diétára, valamint a súlyosabb vagy kevésbé súlyos allergiás reakciók rizikója is prognosztizálható.

    Rovarcsípés (méh- és darázscsípés) allergia

    Akiknek akár a méh, akár a darázscsípés után 10 cm-nél nagyobb helyi reakciója: pirosodás, gyulladás, viszketés alakult ki, vagy testszerte kiütései jelentek meg, vagy bármelyik súlyosabb tünetet észlelték: arc-, nyelv-, ajak-, torokduzzanat, a csípés körül/közelében bőr alatti ödéma, légszomj, asztmás roham, nehézlégzés, fulladás, eszméletvesztés, vérnyomáscsökkenés, ájulás, azoknál az orvosi javaslatban kell szerepelnie az allergén immunterápiának. Cél a kezeléssel: a következő csípéskor ne alakuljon ki életveszélyes állapot. Fel kell ehhez ismernünk a csípő (fullánkos) rovart, valamint a klasszikus vérvizsgálatnak is egyértelműsíteni kell az allergént.

    Ha ez nem sikerül, akkor itt is a molekuláris allergiavizsgálat segíthet beazonosítani a veszélyes rovarméreg eredetét. Súlyos méh/darázs allergiában minél hamarabb ajánlott elkezdeni a specifikus rovarméreg immunterápiát.

    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

    Dr. Ragó Zsuzsanna
    Svábhegyi Gyermekgyógyintézet 
    Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.

    Módosítva: 2018.09.17 09:41, Megjelenés: 2018.09.17 09:12
   • Cikkajánló

    Férfi meddőség

    Férfi meddőség

    Lőrincz-Erdélyi Krisztina

    Egy férfit is bánthat, ha a nemzőképességével probléma van.

    Rheumatoid arthritis

    Rheumatoid arthritis

    Dr. Zsuga Judit

    A rheumatoid arthritis a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formája.

    Hogyan mentsünk életet allergiás sokk esetén?

    Különböző élelmiszerek, gyógyszerek, de akár darázscsípés is kiválthat súlyos, esetenként akár életveszélyes allergiás reakciót. Az úgynevezett anafilaxiás sokk váratlanul jön, sokan ráadásul nem is tudják, hogy ők maguk vagy egy családtagjuk érintett.

    A szénanátha megelőzését most kell elkezdeni!

    Aki a következő tavasszal nem akar szenvedni a pollenallergia kellemetlen tüneteitől, a tüsszögőrohamoktól és a könnyezéstől, most kell elkezdenie a hosszú távú megelőzést.

    A gyermekkori ételallergiáról általánosságban

    A gyermekkori ételallergia hazánkban a gyermekek kb. 7 százalékát érinti. Gyakorisága miatt jelentős, ezért összeszedtük róla a legfontosabb tudnivalókat.

    Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés

    Orrfolyás, viszkető szem, duzzadt nyálkahártya, sokaknak ismerősek lehetnek az allergiás nátha (szénanátha) tünetei. A panaszok olykor már télen elkezdhetik gyötörni a pácienst. Egyes fák ugyanis enyhe időben a megszokottól eltérően akár már januárban megkezdhetik virágzásukat, így például a mogyoró, az éger és a nyír is.

    A szénanátha okozta panaszok megjelenésének megelőzése

    A szénanátha, azaz a pollenallergia részben megelőzhető. A következőkben adunk néhány tanácsot, melyek segítségével elkerülheti a kellemetlen tüneteket.

    Durva napok várnak a pollenallergiásokra

    A hét végére ígért erős felmelegedés jó hír a tavaszt váróknak, ám az allergiások öröme nem felhőtlen, ők ugyanis hirtelen erős tünetekre számíthatnak. Dr. Balogh Katalin, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa összefoglalja, mit tegyen, ha eddig még eszébe sem jutott az allergiaszezon kezdete.

    Tények és tévhitek a szénanátháról

    Tavasszal sokan megtapasztalják a pollenallergia tüneteit: az orrfolyást, az orrdugulást és a szemviszketést. De vajon a szénanátha tünetei csak tavasszal jelentkeznek? A lakásban tartózkodók megúszhatják a kellemetlen tüneteket? Cikkünkben a pollenallergiával kapcsolatos 9 leggyakoribb tévhitet oszlatjuk el.

    A pollenallergia egész évben okozhat allergiás tüneteket

    Egyre gyakoribb, hogy egész évben megmaradnak az allergiás tünetek a pollenallergiás betegeknél. Leggyakrabban a szemet érintő tünetek (pl.: pirosság és viszketés) jelentkeznek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.