Tél után: mire figyeljünk az üdülőházakba érkezve?

ÁNTSZ
megjelent:

Ahogy javul az idő, egyre többen keresik fel ismét hétvégi házukat, nyaralójukat. A téliesítést követő tavaszi nyitáskor néhány egyszerű óvintézkedéssel elkerülhetjük, hogy például a vízcsövekben pangó víz vagy a lerakódott por veszélyt jelentsen egészségünkre.

A nyaralóba, hétvégi házba megérkezve az egyik első lépés, hogy az utazást követően a fürdőszobában, mosdóban keresünk felfrissülést. Ha ősszel a nyaralót víztelenítettük, a rendszer feltöltését követően a vezetékeket alaposan öblítsük át, minden csapot legalább 2-3 percig folyassunk. Ha az épület fagymentes, és a bojlert langyos vagy meleg vízzel feltöltve hagytuk, a hónapok óta pangó vízben Legionella baktériumok telepedhettek meg.

Ha megnyitjuk a zuhanyt, az állott vizet kiporlasztjuk a levegőbe, és a képződött aeroszolban található Legionella belélegezve akár súlyos megbetegedést is okozhat. Ezért javasolt a bojlert használat előtt alaposan felfűteni (legalább 60 C°-ra), ezt követően a zuhanyrózsát leakasztani, majd közvetlenül a zuhanytálca vagy a kád lefolyójához irányítani, és ott lassan kifolyatni, legalább 2-3 percig.

A tél során vastag por gyűlhet össze a bútorokon és a padlón. A por összetétele lakásról-lakásra változik. A por nagyobb részét általában a textíliák kopásából származó szálas anyagok alkotják. Azonban ha az épület beázott, a por allergén részecskék tömegéből áll: penészgombák spóráiból és atkák ürülékéből. E részecskék belélegezve tüsszögést, orrfolyást, de az arra érzékenyeknél akár allergiás rohamot vagy asztmát is előidézhetnek.

Veszélyben a fürdőszobában

Súlyos, akár gyógyíthatatlan betegséget is okozhatnak a lakásokban honos penészgombák. Leggyakrabban az allergia és az asztma kialakulásáért felelősök, de súlyos tüdőgyulladást, légzési elégtelenséget, sőt, akár daganatot is összefüggésbe lehet hozni a penészgombákkal – figyelmeztet a Svábhegyi Gyógyintézet. Veszélyben a fürdőszobában - támad a penész

Fontos tehát, hogy a portörlést soha sem szárazon végezzük. Nedves ruhával, lassan, lehetőleg minél kevesebb port felkavarva töröljük le a felületeket. Két vödörrel dolgozzunk, az egyikben öblítünk, a másikkal lemosunk. Használjunk szűrőmaszkot (ügyeljünk a megfelelő viselésére), zárt ruházatot és gumikesztyűt. Közben folyamatosan szellőztessünk, tárjuk ki az ablakokat és az ajtókat.

A tavaszi felmelegedéssel párhuzamosan számítanunk kell a kullancsok fokozódó aktivitására is. Amennyiben a ház „kullancsos” helyen (sűrű aljnövényzetű, bokros-fás környezetben) vagy annak közvetlen közelében fekszik, gyűjtsük össze a kerti avart és gondoskodjunk annak elszállításáról, illetve megsemmisítéséről. A vastag avartakaró ugyanis megfelelő közeg a kullancsok átteleléséhez, így még március végi, április eleji aktivizálódásuk előtt csökkenthető számuk. Ugyanakkor a jellemzően kutyákon vért szívó kullancsok már a hidegebb időben is aktívak, gondoljunk tehát házi kedvenceink megfelelő védelmére is.

A napos, tavaszias időben végzett kerti munka során, illetve legkésőbb a nap végén, tartsunk kullancsvizitet és a ruhánkon, bőrünkön talált, esetleg már bőrbe fúródott kullancsot késlekedés nélkül távolítsuk el.

(ÁNTSZ)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Balázsi Viktor, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.