Immunterápia: az allergia kezelése mellett, a megelőzésben is segíthet

Szerző: Orvostkeresek Egészségmagazin
Megjelent: 2012.06.05

A 100 éves múltra visszatekintő immunterápiás kezelés egyre ismertebb és elterjedtebb hazánkban is. Az évforduló alkalmából az Allergy folyóirat átfogó összeállítást közölt a kezelésről, az immunterápiával kapcsolatban felmerülő gyakori kérdésekről.

Hazai helyzet

A szakmai folyóiratban bemutatott leírás szakszerű magyarázatában dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa, a MAKIT Immunterápia Szekciójának vezetőségi tagja volt segítségünkre, aki a kezelésben végzett több éves tapasztalatát is megosztotta velünk.

Az immunterápia

A XX. század elején az immunterápiás kutatások fő témája a készítmények megfelelő összeállítása volt. Felismerték, hogy a kezelés sikerességének titka a megfelelő allergén kiválasztásában és elkészítés módjában rejlik. Az immunterápia története>>

Az allergiások száma évről-évre növekszik. Az emelkedésben az örökletes tényezők mellett a környezeti ártalmaknak is jelentős szerepe van, azonban ez nem jelenti azt, hogy tétlenül kellene néznünk, vagy eltűrnünk az allergiás tünetek jelenlétét az életünkben. A hagyományos allergiaellenes kezelések mellett eddig is léteztek egyéb, alternatív gyógymódokat kínáló lehetőségek, azonban mindezek közös vonása, hogy kizárólag a tüneteket csillapítják, mintegy elfedik a valódi betegséget, ami nem más, mint az allergia, vagyis a szervezet bizonyos anyagokkal szembeni túlérzékenysége – magyarázza a főorvosnő.

Az immunterápia ebben más, vagyis nemcsak a tünetekre hat, hanem az alapbetegséget is kezeli, segítségével a beteg szervezetét hozzászoktatjuk az allergénhez, s így az allergiát magát szüntetjük meg.

Mi micsoda az immunterápiában?

Ahhoz, hogy megértsük a terápia működését és menetét fontos, hogy néhány fogalmat részletesebben is megmagyarázzunk. Allergia esetén az immunrendszer túlműködéséről beszélhetünk, a beteg szervezete a számára ártalmatlan anyagokkal szemben is védekező reakciót indít el, melynek következtében – légúti allergia esetén – megjelennek a klasszikus orrfolyással, tüsszögéssel, orrdugulással, szemviszketéssel, könnyezéssel, köhögéssel járó tünetek. Az allergén-specifikus immunterápia ezt a folyamatot hivatott megelőzni.

A szénanátha immunterápiás kezelése

Az allergiás nátha egyik hatékony, nem csak a tüneteket enyhítő kezelési módja az immunterápia. Az immunterápia célja, hogy az allergén ne indítsa be az immunrendszer kóros működését, tolerancia alakuljon ki az allergénre. A szénanátha immunterápiás kezelése>>

Az allergén szó talán sokak számára már ismerős, ez azt a növényt, állatot, atkát, vagy bármilyen anyagot jelöli, ami az allergiát kiváltja. A specifikus kifejezés pedig arra utal, hogy a kezelés nem az allergia tüneteire, hanem az allergia kiváltójára irányul. Az immunterápiát ezért is szokás oki terápiaként definiálni, hiszen nem a tüneteket, hanem az allergia valódi okát kezeljük.

Az allergén-specifikus immunterápia célja tehát, hogy megfékezze az allergiát kiváltó allergén hatására bekövetkező kóros túlreakciót, méghozzá azáltal, hogy a beteg szervezetét az allergén magas fokban tisztított kivonatának, szigorúan ellenőrzött adagolásával hozzászoktatjuk ahhoz.

Hogyan zajlik a kezelés?

A kezelés megkezdése előtt az első lépés az allergén pontos azonosítása, ez történhet alkaros bőrteszt segítségével, vagy laboratóriumi úton. Immunterápiás kezeléseknél injekciós és szájon át -nyelv alatt- alkalmazható, ún. szublingvális készítmények léteznek. Pollenallergiák esetén egyre inkább jellemző a szublingvális készítmények alkalmazása tabletta, vagy cseppek formájában adagolva.

A kezelés során a beteg azt az allergént szedi ellenőrzött, tisztított formában, amely a tüneteit kiváltja. Az immunterápia során fokozatosan növekvő mennyiségben, nagy adag allergént juttatunk a szervezetbe, ezáltal az immunrendszer más úton aktiválódik, a korábban a tünetek kiváltásában szerepet játszó ellenanyagok nem termelődnek.

Parlagfű allergia és immunterápia

Elkezdődött az allergiaszezon, ismét hosszú a várakozás az allergológusnál: megérkeztek a nyírfa, mogyoró allergiások, ők a már kialakult allergiás tüneteik miatt jöttek gyógyszert felíratni. Parlagfű allergia és immunterápia>>

Pollenallergiás betegek esetében lehetőség van szezonális allergén immunterápiás kezelésre. A terápia évente 4-6 hónapig tart. A tüneteket kiváltó pollen szóródása előtt 2-4 hónappal kezdjük el, és folytatjuk a virágzás idején is, 1-2 hónapig. Az eredmények az esetek többségében már az első év pollenszezonjában mutatkoznak.

Egyszerre több allergia esetén is alkalmazható?

Az allergiás betegek számának rohamos emelkedése mellett egyre gyakoribb, hogy egy beteg több mindenre allergiás – számolt be tapasztalatairól a főorvosnő. Az irodalmi adatok is megerősítik ezt a tényt, az Allergy folyóirat is 51-81 százalék közé sorolja az ún. poliszenzitizált, vagyis több allergénnel szemben is tüneteket mutató betegek számát. Ilyen esetben kombinált készítmények alkalmazására is van lehetőség, pl. parlagfű+ fekete üröm, de egyénileg is készíttethetők kombinált készítmények, vagy párhuzamosan kétféle készítménnyel is végezhető a kezelés.

Másik lehetőség, hogy kiválasztjuk azt az allergént, amely a legerősebb panaszokat kiváltja, s csak az ellen kezeljük a beteget, de a megfelelő terápia megválasztása ilyen esetekben is mindig, egyedi elbírálást igényel.

Segíthet az öröklött allergiás hajlam kivédésében?

Az immunterápiás kezelést egyéntől függően 3-5 évig szükséges folytatni, ennyi időt igényel, hogy a szervezetet hozzászoktassuk a panaszokat okozó allergénhez. A betegek beszámolói alapján a tünetek már az első évben jelentősen javulnak: az életminőség javulása mellett csökken a tüneti szerek kiegészítő alkalmazása is – összegzi dr. Balogh Katalin. A tünetek megszűnése folyamatosan tapasztalható, majd a terápia segítségével 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

Az Allergy folyóiratban közölt írás kiemeli a prevenció jelentőségét is a kezelésben. Az immunterápia ugyanis nemcsak a már meglévő allergia ellen hatásos, de segítségével megelőzhető a további allergiák megjelenése is. Gyakori, hogy a beteg, aki például az egyik évben még „csak” parlagfűre panaszkodott, a következő szezonban már június végétől észleli a tüneteket, a meglévő betegségéhez ugyanis fekete üröm allergia is társult.

A másik, gyakori probléma, melynek megelőzésében az immunterápia segíthet, az allergiás betegség rosszabbodása, az allergiás asztma kialakulása. Ennek különös jelentősége van az allergiás hajlamú családokban, ahol az atópiás gyermekeknél az allergiás menetelés csecsemőkori ekcémát, ételallergiát, majd légúti allergiát követő óvodás-kisiskolás fázisa után gyakori az asztma megjelenése.

A folyóirat két, még folyamatban lévő tanulmányról számol be, melyek az immunterápia preventív hatását vizsgálják, atópiás gyermekek körében. Sikerük esetén az immunterápia döntő szerepet játszhat az allergiás menetelés folyamatának megfékezésében, az allergia járványos méreteket öltő terjedésének megakadályozásában is.

(orvostkeresek.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Aranyér Aranyér

Mitől alakulhat ki? Mit lehet tenni a megelőzése érdekében?

Allergia kezelése Allergia kezelése

Mi a különbség az allergia elleni készítmények között?

Allergia is okozhat fülpattogást

Fülpattogásnak nevezzük azt a kilégzésnél, ásítás közben is hallható pattogó hangot, mely jelentkezhet egyik vagy mindkét fülben.

A szénanátha, napjaink népbetegsége

Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség ugyan nem gyógyítható, de a tünetek alapján könnyen...

Szénanátha: gyógyszer, spray...

Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan...

Allergia vagy nátha? - Az allergia...

Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan...

A napokban tetőzik a pollenszezon

A napokban várható a parlagfűpollen-szezon tetőzése - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Parlagfű-allergia és immunterápia

Elkezdődött az allergiaszezon, ismét hosszú a várakozás az allergológusnál: megérkeztek a nyírfa-, mogyorópollen-allergiások, ők a már kialakult...

A szénanátha immunterápiás...

Az allergiás nátha egyik hatékony, nem csak a tüneteket enyhítő kezelési módja az immunterápia. Az immunterápia célja, hogy az allergén ne indítsa...

Immunterápia: A gyógyulás ígérete...

Az allergiás betegek nagy része - panaszai enyhítését remélve, olykor marékszámra, tüneti gyógyszereket szed. Egyéni szempontjaikat figyelembe...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.