Himalája-expedíció 2010

Szerző: WEBBeteg

A BLOG LEÍRÁSA

A Magyarok a Világ Nyolcezresein idei expedíciójának célja a 8201 méter magas Cho Oyu, a világ hatodik legmagasabb csúcsa, amely Nepál és Kína (Tibet) határán fekszik. Az expedíció hivatalos egészségügyi blogja.

Látogatás: 36455 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

Legfeljebb fölkéredzkedhetünk a hegyek csúcsára...

2010.10.12.

A csúcs elérése abszolút természetes, magától értetődő befejezése egy hegymászó expedíciónak. Amikor az ember heteket, olykor hónapokat tölt egy hegyóriás – szó szerint – árnyékában, a az önként vállalt feladat: följutni egészen a legmagasabb pontig, mázsás súllyal nehezedik mindannyiunk vállára. A csúcsra pillantva minden reggel azzal kelünk, azzal fekszünk, hogy ott van, elfeledhetetlenül ott vár ránk, minden pillanatban emlékeztetve rá, mi dolgunk is van e barátságtalan vidéken.

Az első héten partra vetett halként küszködünk az oxigénhiánnyal, s az ebből fakadó gyötrelmes közérzettel, nem is beszélve a szellem s a lélek vívódásairól.

Aztán, ahogy múlnak a napok s hetek, szervezetünk egyre jobban alkalmazkodik a szélsőséges viszonyokhoz, s egyre inkább otthonosan kezdünk mozogni ég és föld határán. Kiépítjük a táborokat, akklimatizációnk kiteljesedik: készen állunk a csúcstámadásra. Ez már egy könnyebb, várakozásteli időszak, mikor az alaptáborban pihenünk, s egy úgynevezett időjárási ablakra várunk, hogy nekiindulhassunk, s immár egészen a csúcsig juthassunk.

Az expedíció levonul a hegyről

2010.10.04.


Kollár Lajos jelentése az előretolt alaptáborból (5720m, 10.02.):


Nagyon mostohák a körülmények, a magyar csapat nem kockáztat

2010.10.01.


Kollár Lajos október 1-én, pénteken reggel telefonon elmondta, hogy a magyar csapatból mindenki jól van, Erőss Zsolt már 7000 felett jár, de tekintettel a hegyen uralkodó mostoha körülményekre, túl nagy lenne a kockázata egy csúcstámadásnak, így a mászók összepakolják a magyashegyi táborokat és levonulnak az alaptáborba.


Újabb lavina a Cho Oyun, kétesélyes a csúcstámadás

2010.09.29.


Visszaérkeztek az előretolt alaptáborba a pihenők (Wetzl Péter, Gál László és Horváth Tibor) a 4910 méteren lévő alaptáborból, csatlakozásukkal újra együtt a magyar csapat. Közben azonban újabb sajnálatos baleset történt:

Most jön a neheze

2010.09.25.


Az akklimatizáció, a magaslati viszonyokhoz való adaptáció a szervezet

Pár nap múlva indulhat a csúcstámadás...

2010.09.24.


Egyelőre az időjárás nem alkalmas a felfelé haladásra és nem jók az időjárás-előrejelzések sem. Több expedíció is a visszafordulás mellett döntött, de a magyar csapat kitart.


A csapat egyelőre várakozik

2010.09.23.


Rossz az időjárás, várakozik a csapat. Egyelőre az időjárás nem alkalmas a felfelé haladásra és nem jók az időjárás-előrejelzések sem. Több expedíció is a visszafordulás mellett döntött, de a magyar csapat kitart.

Fagyási sérülések és kihűlés

2010.09.21.


WEBBeteg háttér: A fagyási sérülés elsősorban a lábakat, kezeket, orrot, füleket veszélyezteti, ám komolyabb lehűlés esetén külső segítség nélkül nincs esély a fagyhalál elkerülésére.


Szemészeti tanácsok hegymászóknak

2010.09.17.

WEBBeteg háttér: A téli sportok esetén nem csak a bőrünk, de szemünk is igen intenzíven ki van téve a környezeti hatásoknak: hideg, jelentős hőkülönbségek, a szél és a fűtött helyiségek fokozott szárító hatása.

A magas hegyeken figyelni kell a fokozott UV-sugárzásra – a vékonyabb légrétegen áthaladó fénysugarak a fehér havon akár 60-80 százalékban visszaverődhetnek. Szemüvegviselőknél – főleg nagyobb dioptria érték esetén – baleset veszélyt jelent a korrekció hiánya. Dioptriás szemüveg viselése sajnos több kényelmetlenséggel járhat: hőkülönbség hatására még páramentesítő réteg mellett is bepárásodás, sérülés jelentkezhet. A teljes cikk ...