ABC (5700 m)

Blog: Himalája-expedíció 2010 - Szerző: WEBBeteg

Mécs László beszámolója:
Tegnap, szeptember 15-én mi hárman (Gál László, Mécs  László, Wetzl Péter) is megérkeztünk az 5700 m-en fekvő előretolt alaptáborba. Sajnos az akklimatizáció szervezetünkre mért terhét jelentősen megnövelte, hogy ketten, Péter és én felsőlégúti megbetegedést kaptunk, ez nálam később emésztőszervi problémákkal is társult. A magassággal együtt járó oxigénhiány olyan terhet mér a szervezetre, mely mellett nagyon nehezen képes a megbetegedések elleni küzdelemre.Ráadásul bázisunk, előretolt alaptáborunk is már nagy magasságban, az ún. élettani határ fölött fekszik.

A tapasztalatok, valamint a tudományos kutatások is azt mutatják, hogy az emberi szervezet számára tartósan élhető régió felső határa megközelítőleg 5300-5500 m táján húzódik. Ez nem azt jelenti, hogy ebben a magasságban még a tengerszintinek megfelelő minőségű életet lehet élni ; hiszen itt is már jelentős teljesítménycsökkenéssel kell számolnia még a jól akklimatizálódott, genetikailag alkalmasabb személyeknek is - , hanem, hogy ehhez a magassághoz még képes alkalmazkodni az emberi szervezet, s képes akár tartósan élni is e magasságban. Persze, jóval kedvezőtlenebb életkilátásokkal, várható élettartammal, egészségi perspektívákkal.

Egyébként ennél a magasságnál jóval alacsonyabban alakultak ki földünk állandóan lakott települései, nyilván ennek az is az oka, hogy bármilyen földművelő, állattenyésztő tevékenységhez alacsonyabb magasság szükséges.

Meghatározó élmény volt számomra annak a serpának a látványa, aki 4400 m-es magasságban a havas földön jak vontatta faekével szántott.
Ma és holnap szoktatjuk magunkat az előretolt alaptábor (ABC, 5700 m) magasságához, s mindenképpen gyógyulnunk kellene valamicskét, hogy 18-án elindulhassunk az 1-es táborba (6400 m) s ottalvásunkkal tovább javítsuk akklimatizációnkat, fölzárkózva ezzel a többiekhez.

A hó azonban már két napja intenzíven esik, mely a hegy felsőbb régióiban akut lavinaveszélyt okoz, az 1-es táborhoz vezető utat pedig alaposan megnehezíti.