• Himalája-expedíció 2010
    WEBBeteg blogja

    Az idő Kathmanduban:

    Nyalam, 3800 m

    Katmanduba érkezesünk éjjelén hatalmas égszakadás zúdult a városra, s a hegyvidékre is, ennek hozadéka, hogy az autóutakat földcsuszamlások, sziklaomlások torlaszolják el.

    Jelen esetben 3 helyen tették átjarhatatlanna a Katmandut Tibettel osszeköt útvonalat. Ilyenkor a környéken lévo, csekély szamú munkagép próbálja meg szabaddá tenni az utat, sokszor több napos munkával érve el eredményt. s aztan jön az újabb esőzes, s a sziszifuszi munka folytatódik...

    Várakozni tehát nem nagyon érdemes a torlaszoknál. Kialakult egy jól működő rendszer: a torlaszokon teherhordók szállitják at a csomagokat, s a túloldalon új szállitoeszközökbe pakolják. Ott van nagyobb problma, ahol két csuszamlás közé nem rekedt be semmilyen mozgosítható jármű. Ilyenkor a teherhordók viszik tovább terhüket addig, míg el nem érik a következő járművet. Ez a fajta utazás igencsak kalandos és lassú, de éppen ez a szép benne.

    Délutáni óriási zápor zúdult le ránk, de szerencsére ekkor mar legeslegutolsó autónkban ültünk, s hamarosan elértük a nepáli határtelepülést, Kodarit.

    Ma reggel sikeresen átlptünk a határon, ám kísérőnk vízuma még nem érkezett meg ekkorra, mit mi elég nehezen értettünk. végül is ő Kodariban várakozik, de reméljük, hogy hamarosan befut expedíciós felszerelésünkkel. A kínaiak által a 9 évvel ezelőtti állapotokhoz képest alaposan felújitott úton gyorsan elértük a 3800 méteren fekvő Nyalamot. A városka is sokat fejlődött az elmúlt évtizedben.

    A mai magasságunk már elinditja szervezetünk akklimatizációját, ezt most egy kis hegyi túrával igyekszünk sekenteni. Holnap tovabbutazunk Tingribe, 4200 méterre.
     


   • Blog leírása

    A Magyarok a Világ Nyolcezresein idei expedíciójának célja a 8201 méter magas Cho Oyu, a világ hatodik legmagasabb csúcsa, amely Nepál és Kína (Tibet) határán fekszik. Az expedíció hivatalos egészségügyi blogja.
    Látogatás: 31142 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés