Nyalam, 3800 m

Blog: Himalája-expedíció 2010 - Szerző: WEBBeteg

Katmanduba érkezesünk éjjelén hatalmas égszakadás zúdult a városra, s a hegyvidékre is, ennek hozadéka, hogy az autóutakat földcsuszamlások, sziklaomlások torlaszolják el.
Jelen esetben 3 helyen tették átjarhatatlanna a Katmandut Tibettel osszeköt útvonalat. Ilyenkor a környéken lévo, csekély szamú munkagép próbálja meg szabaddá tenni az utat, sokszor több napos munkával érve el eredményt. s aztan jön az újabb esőzes, s a sziszifuszi munka folytatódik...

Várakozni tehát nem nagyon érdemes a torlaszoknál. Kialakult egy jól működő rendszer: a torlaszokon teherhordók szállitják at a csomagokat, s a túloldalon új szállitoeszközökbe pakolják. Ott van nagyobb problma, ahol két csuszamlás közé nem rekedt be semmilyen mozgosítható jármű. Ilyenkor a teherhordók viszik tovább terhüket addig, míg el nem érik a következő járművet. Ez a fajta utazás igencsak kalandos és lassú, de éppen ez a szép benne.
Délutáni óriási zápor zúdult le ránk, de szerencsére ekkor mar legeslegutolsó autónkban ültünk, s hamarosan elértük a nepáli határtelepülést, Kodarit.
Ma reggel sikeresen átlptünk a határon, ám kísérőnk vízuma még nem érkezett meg ekkorra, mit mi elég nehezen értettünk. végül is ő Kodariban várakozik, de reméljük, hogy hamarosan befut expedíciós felszerelésünkkel. A kínaiak által a 9 évvel ezelőtti állapotokhoz képest alaposan felújitott úton gyorsan elértük a 3800 méteren fekvő Nyalamot. A városka is sokat fejlődött az elmúlt évtizedben.
A mai magasságunk már elinditja szervezetünk akklimatizációját, ezt most egy kis hegyi túrával igyekszünk sekenteni. Holnap tovabbutazunk Tingribe, 4200 méterre.