Miért a Cho Oyu?

Blog: Himalája-expedíció 2010 - Szerző: WEBBeteg

Idei célpontunk kiválasztásánál az volt a fő szempont, hogy Erőss Zsolt jelen állapotának megfelelő legyen. Zsolt idén januárban súlyos balesetet szenvedett a Magas Tátrában, melynek következtében egyik lábát térd alatt amputálták.

Alig 8 hónap telt el azóta, s most megpróbál visszatérni a nyolcezresek világába. A Cho Oyunak két előnye is van Zsolt szempontjából, az egyik az, hogy míg a nepáli vagy a pakisztáni nyolcezresek alaptáboráig többnyire legalább egy hetet kell igen nehéz terepen gyalogolni, itt ez legfeljebb két napot vehet igénybe, annak köszönhetően, hogy terepjárókkal 5000 méteres magasságig lehet emelkedni. A másik előny, hogy a legkönnyebb, un. normalutja nem rejt technikai nehézségeket, így kisebb próbatétel elé állítja Zsoltot új, még meg nem szokott helyzetében.

Ez a választás egy régi tervünk megvalósítására is lehetőséget nyújt, hogy lesíeljünk (Wetzl Péter es Mécs László) egy 8000 méter fölötti hegycsúcsról. Ilyen jellegű magyar teljesítmény még nincsen, s ha megnézzük nemzetközi viszonylatban, akkor azt látjuk, hogy többnyire serpa támogatással es oxigénpalack használatával történtek. Mi, hagyományainkat követve, az alaptábor fölött , ahonnan a tényleges hegymászó tevékenység indul, ezen segítség mellőzésével, önerőből igyekszünk feljutni s fölcipelni valamennyi terhünket.

A másik, amit – szenzációhajhász korunkban – fontosnak tartok, hogy egy extrém célkitűzés, es maga a teljesítés reális és valódi legyen.

Ami síelésünket illeti, a Cho Oyu (8201 m) adottságai lehetővé teszik, hogy egészen a csúcsról addig,  ameddig hó van, lesíelhessünk – azaz nem egy erőltetett, kivitelezhetetlen célkitűzésről van szó.