• Hogyan történik a cisztoszkópia, vagyis a hólyagtükrözés?

    WEBBeteg - Dr. Merth Gábor, urulógus
    Szerző:
    WEBBeteg

    Érdekel a húgyhólyagtükrözés menete. Mennyi időt vesz igénybe, és milyen fokú fájdalommal jár? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A húgyhólyagtükrözés menete

    A fertőtlenítést követően a páciens a húgycsőbe érzéstelenítővel ellátott síkosítót kap. Ez lehetővé teszi a vizsgálathoz szükséges eszköz minél kíméletesebb felvezetését, ami lehet hajlékony endoszkóp vagy egy rigid, nyársszerű műszer. Anatómiai szempontok alapján a férfiak analíziséhez inkább az endoszkóp ajánlott.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az eszköz felhelyezése után elvégzik a megfelelő vizsgálatot a hólyagban, majd kifelé haladva, nagyon óvatosan ellenőrzik a húgycső teljes szakaszát. Általános esetben az egész művelet maximum 5-10 perc, de ezt befolyásolja, hogy milyen okból szükséges a hólyagtükrözés elvégzése. Ha a beteg véres vagy gennyes vizeletet tapasztal, vizelettartási problémái akadnak, vagy az ultrahang- illetve a röntgenvizsgálat rendellenességet mutat ki, esetleg a panaszok huzamosabb kezelés esetén sem enyhülnek, indokolt a cystoscopia.

    Az esetleges gyulladások és fertőzések elkerülése érdekében a vizsgálat alatt az orvos kis dózisban alkalmazhat antibiotikumos védelmet. Így például hámsérülés esetén kisebb a szövődmények előfordulásának a kockázata.

    WEBBeteg Forrás: WEBBeteg Orvos válaszol
    Válaszoló orvos szakértő: Dr. Merth Gábor, urulógus

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Amit tudni kell az inkontinenciáról

    Az inkontinencia nem betegség, hanem egy mélyebben gyökerező egészségügyi probléma tünete. Azonban kezelés nélkül elszigeteltséget, állandó szégyenérzetet, s akár depressziót is okozhat.

    Mi is az a vizelet inkontinencia?

    Ha a vizelettartási nehézség, azaz az inkontinencia gátolja Önt mindennapi tevékenységeinek végzésében, mindenképpen keresse fel orvosát, mert az inkontinencia nagyon sok típusa kezelhető, illetve a kellemetlen tünetek befolyásolhatók.

    Betegségre utalhat a vizelet jellege

    A vizeletben szabad szemmel észlehető eltérések, illetve a különböző vizsgálati eljárásokkal detektálható változások számos urológiai és nem urológiai betegség tüneteként jelenhetnek meg.

    Húgyúti fertőzések, húgyhólyaggyulladás

    A húgyhólyaghurut jellegzetes tünetekkel jár: hidegrázás, láz, alhasi fájdalom mellett jellemző a gyakori vizelési inger, amelyet azonban csak pár csepp vizelet ürítése követ.

    A cukros italok fokozhatják a felfázás tüneteit

    A nem kezelt hólyaggyulladás akár már néhány nap alatt lázzal járó vesemedence-gyulladást okozhat, ezért is fontos, hogy mielőbb urológushoz forduljunk - mondja Dr. Majoros Attila. A Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának adjunktusa szerint az állandó vizelési ingerrel, véres vizelettel, fájdalmas ürítéssel járó hólyaghurut nemcsak a hideg hatására alakulhat ki, hajlam kérdése is, hogy megjelenik-e.

    A húgyhólyagrák és tünetei

    A húgyhólyagrák elsősorban a 60-70 éves korcsoport betegsége, ritkán fiatalabb korban is jelentkezhet. Az öregedés azonban nem önmagában jelent kockázati tényezőt, hanem a felszaporodó méreganyagok miatt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA