• A szintetikus multivitaminok és a tüdőrák

        WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
        Szerző:
        WEBBeteg

        Nem mindegy, hogy milyen vitamint fogyasztunk, mert akár ártalmas is lehet. Legalábbis ezt derítették ki amerikai tudósok, kik több mint 70 ezer ember bevonásával végeztek egy a vitaminok hatásaira irányuló vizsgálatot.

        Az elmúlt néhány évtizedben egyre többen fogyasztanak táplálék-kiegészítőket, kifejezetten vitaminkészítményeket abban a reményben, hogy ezek csökkentik a rákos megbetegedések rizikóját. Az Amerikai Egyesült Államokban több, mint 70000 ember bevonásával végeztek egy 10 éves időtartamú követéses vizsgálatot, ahol meglepő eredményekre jutottak.

        Hirdetések

        Figyeljen oda Ön is, hogy mit eszik!


        Az E-vitaminról közismert antioxidáns hatása, ám ez közel sem jelenti azt, hogy minden esetben megvéd a daganat kialakulásától. A vizsgálatok eredményei alapján azoknál, akik közepes dózisban fogyasztottak 10 éven keresztül E-vitamin tartalmú táplálék-kiegészítőket, a tüdőrák kisebb mértékben alakult ki az átlagnépességhez képest, viszont azoknál, akik emelt dózisban fogyasztották 10 éven keresztül az E-vitamin tablettákat, emelkedett a tüdőrák kialakulásának rizikója.

        A vizsgálatot végző egyik orvos szerint ezzel ellentétben a természetes E-vitamin esetében kifejezett tumorvédő hatás figyelhető meg. Hasonló adatok láttak napvilágot a béta-karotin fogyasztásával kapcsolatban. A béta-karotint tartalmazó élelmiszerek csökkentették a tüdőrák kialakulásának esélyét, viszont az extrém dózisban úton bevitt mesterséges béta-karotin 2-3 év alatt többszörösére növelte a tüdőrák rizikóját.

        Ennek magyarázata a vizsgáló orvosok szerint kézenfekvő. A természetes formában fogyasztott vitaminok azért vannak jó hatással a rákos folyamatok megelőzésére, mert nem csupán a kémiai anyagot, magát a vitamint tartalmazzák, hanem mellette számos olyan fitokémiai összetevőt, melyek a vitaminok felszívódását és hatásmechanizmusát befolyásolják. A mesterségesen előállított vitaminokkal kapcsolatban több probléma is felmerül.

        A mesterséges vitaminok tartalma más

        Az egyik az, hogy szerkezetileg hiába azonos a molekula felépítése a természetes formával, a természetet nem sikerül tökéletesen utánozni, ezért a biológiai hasznosulás csekély. Ettől súlyosabb problémát jelent az, hogy a gyártás során számos olyan segédanyagra van szükség, melyek semmilyen védő hatással nincsenek az emberi szervezetre, csupán a gyógyszer összeállításához és eladhatóságához járulnak hozzá (vivőanyagok, színanyagok, konzerválóanyagok, stb.)

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Törekedni kell arra, hogy természetes forrásból származó vitaminokat, illetve táplálék-kiegészítőket iktassunk étrendünkbe. Léteznek olyan természetes eljárással készülő vitamin-készítmények is, melyek magukban őrzik a természetes vitaminok jó tulajdonságait és az előállításukhoz nincs szükség a fent említett adalékanyagokra, hanem hőkezelés nélkül állíthatók elő, és eredeti formában megmaradnak a fitokémiai összetevőkkel együtt.

        A helyes vitamin-forma és dózis kiválasztása egyénre szabott kell, hogy legyen. Több tényező is befolyásolja (életkor, anyagcsere-állapot, terhesség, szoptatás, stb.), ezért azt tanácsoljuk, hogy mielőtt megvásárol bármilyen táplálék-kiegészítő terméket, kérje ki szakember véleményét.

        Forrás: WEBBeteg
        Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, Vital Balance Életmód Központ

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        A férfi inkontinencia

        Cs. K., fordító

        Becslések szerint a betegségben szenvedők egynegyede férfi.

        Az év praxisa pályázat

        www.evpraxisa.hu

        Ki nyeri meg a versenyt határon innen és határon túl? Segítsen meghozni a döntést!

        Nem véd meg a ráktól sem a C-, sem az...

        Sokan úgy vélik, a daganatos megbetegedések idején szedett nagy mennyiségű C- vagy E-vitaminnal a daganat növekedését meg lehet állítani....

        Cink: miért van rá szükség?

        Cinket csekély mennyiségben ajánlott fogyasztani, de mégis elengedhetetlen szervezetünk működéséhez. Melyek a kedvező élettani hatásai?

        Az E-vitamin szerepe a szervezetünkben

        Az E-vitamin (vagy tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp...

        Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

        A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes...

        A tüdődaganatok szövettani típusai

        A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak...

        Miért nem eszik a gyerek? Az...

        Gyermekeknél különböző okok vezethetnek étvágytalansághoz. Van, akinél rövidebb ideig tart, míg más gyerekeknél elhúzódó jellegű a...

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.