A terhesség kevésbé ismert kellemetlen velejárói

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Jóna Angelika frissítve:

Arról mindenki hallott, hogy a reggeli rosszullét a terhesség egyik első kellemetlen tünete. Ám mondták Önnek valaha is, hogy azt akár egy egyszerű fogmosás is okozhatja? A várandósságnak egy sor kevésbé ismert jele és velejárója is van, melyeket most megpróbáltunk összeszedni.

Egész napos rosszullét

A reggeli rosszullét a legismertebb terhességi jel, de csak kevesen tudják, hogy ez a nap bármelyik szakaszában előtörhet. A reggeli rosszullét azért gyakoribb, mert a gyomorsavak az éjszaka során felgyűlnek. Sajnos azonban azok a nők, akik reggelente gyakori rosszullétre panaszkodnak, nagy valószínűséggel a nap más időpontjaiban is fognak hányingert érezni.

Szagérzékenység

Ilyenkor jellemző a szagokra való túlérzékenység. Ennek csökkentésére javasoljuk, hogy ne főzzön olyan ételeket, melyek intenzív illatúak, szellőztessen gyakran, tartózkodjon sokat a friss levegőn.

Fáradékonyság

A szervezetben lejátszódó változások nagyfokú fáradtságot okozhatnak. A magasabb progeszteronszint, a vér-termelésben bekövetkező változások, a szívritmus és légzés megváltozása mind hozzájárul ehhez. A fáradtság oly mértékű lehet, hogy komoly gondot okozhat egyéb feladatainkra való koncentrálás.

Különösen jellemző ez az első három hónapra (trimeszterre), mikor a szervezetnek hozzá kell szoknia a hormonváltozásokhoz, illetve a harmadik harmadra, mikor a jelentős súlytöbblet állandó cipelése fárasztja ki az embert, valamint a nagy pocak miatt már kényelmetlen az alvás. A túlzottan kimerült kismamáknak érdemes vérszegénységi vizsgálatot végeztetnie.

Gyakori vizelési inger

A gyakori vizelési inger szintén a terhesség első jelei közé tartozik. Hátterében az első időszakban a hormonális változások állnak, míg később a megnövekedett méh és a gyermek súlya fejt ki nyomást a húgyhólyagra. A gyakori vizelési inger egyéb lehetséges okairól itt olvashat.

Megnövekedett mellek

A várandósság során általában 1-2 számmal nagyobb melltartóra van szükség. A terhesség elején a megnagyobbodott mellek ugyancsak a hormonváltozásnak köszönhetőek, a későbbiek folyamán a mellek felkészülnek a szoptatásra, tejtermelésre, mely változások időnként fájdalommal is járhatnak.

Viszketés

A viszketés szintén egy gyakori terhességi tünet, végigkísérheti az egész várandósságot, s leginkább a mellek és a has tájékán jelentkezik, ahol a bőr testünk növekedését követve jobban nyúlik.

Székrekedés

Íme egy kevésbé ismert tünet, melyről nem nagyon beszélnek annak „kényes” mivolta miatt. különösen jellemző az utolsó időszakra, ám sokaknál már a terhesség legelejétől jelen van. Oka a progeszteron hormon miatt megváltozott emésztés, a megnövekedett vízszükséglet, a méh által kifejtett nyomás a végbélre. Fogyasszon magas rosttartalmú ételeket és igyon minél többet!

Gyomorégés

Főként a második és harmadik trimeszterre jellemző tünet, mely nem is annyira gyomorfájdalmat, hanem inkább égő érzést jelent a mellkascsont és a torok közötti részen. Kiváltó oka ennek is a progeszteron hormon termelésében bekövetkező változás. A kellemetlenségek enyhíthetők, amennyiben nem fogyaszt túl fűszeres ételeket, nem eszik közvetlenül lefekvés előtt, illetve ha némileg megemeli az ágymatracot a fejrészen.

Nem várt allergiás tünetek

A szezonális allergiák, illetve az asztma nem várt tüneteket produkálhatnak a terhesség alatt. míg egyesek arról panaszkodnak, hogy tüneteik felerősödnek, addig másoknál szinte megszűnnek a kellemetlen allergiás jelek. Az asztmás kismamáknak továbbra is használniuk kell a gyógyszereiket, hiszen ha ők nem kapnak rendesen levegőt, a babának sem jut elég oxigén.

Egyensúlyzavar

Az utolsó harmadban sok nő panaszkodik egyensúlyzavarra. Nem csak a növekvő pocak miatt tolódik el a test egyensúly-középpontja, hanem a relaxin nevű hormon (mely szerepe a medenceszalagok lazítása, hogy rugalmasabbak legyenek a szülés alatt) fokozott termelődése miatt is, mely a fenéken, térden és könyökön is kifejti a hatását, lazítja a szalagokat, ízületeket. Ettől van, hogy a várandós anyukák gyakran veszítik el az egyensúlyukat.

Abnormális terhességi tünetek

Mikor egyszerre ennyi nem várt változás zajlik az ember szervezetében, hajlamos egy újabb kellemetlenség felett elsiklani. Pedig bizonyos jelek komoly problémák tünetei.

Vérzés vagy pecsételő vérzés – Egyik sem normális a terhesség során, bármiféle vérzés esetén tanácsos orvoshoz fordulni.

Erős viszketés – A második és a harmadik harmadban jelentkező erős viszketés annak jele lehet, hogy a terhesség során májprobléma lépett fel (intrahepatic cholestasis). Ebben az esetben a gyermek állapotát fokozottan kell figyelni, illetve megfontolandó a koraszülés lehetősége is.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.