A munkahelyi stressz kétszeresére növeli az infarktus rizikóját

MTI
megjelent:

A munkahelyi feszültség elfojtása kétszeresére növeli a szívroham kockázatát a férfiaknál - derült ki egy frissen közölt tanulmányból.

Azoknak viszont, akik nyíltan hangot adnak indulataiknak, nem kell a szívproblémák megemelkedett kockázatától tartaniuk - áll a Journal of Epidemiology and Community Health című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban, amely óva intett a problémák elkendőzésétől. "A féken tartott viták és az elfojtott feszültség erős kapcsolatban van a cardiovasculáris betegségekkel" - fogalmaztak a szerzők.

A Stockholmi Egyetem stresszkutató intézete által végzett kutatás során annak alapján csoportosították a részt vevő férfiakat, hogy miként reagálnak a konfliktusos helyzetekre: nem szólnak semmit, odébbállnak vagy később otthon adják ki dühüket.

Azoknál a férfiaknál, akik a konfliktus előli kitérést választották, háromszor nagyobb volt a veszélye annak, hogy szívrohamot kapnak vagy egyéb szívbetegség alakul ki náluk. Összességében a konfliktusokat valamilyen úton-módon elkerülőknél kétszer magasabb volt a szívinfarktus kockázata.

Azoknak viszont, akik szabad folyást adtak az őket ért sérelmeknek, és kiadták magukból a feszültséget, nem kellett, hogy megemelkedett kockázatokkal számoljanak. A kutatásban részt vevő 2700 alany átlag életkora 41 év volt 1992-ben, amikor elkezdték a felméréseket.

Akkor még egyikük sem szenvedett el szívrohamot, 2003-ra viszont már 47-en estek át infarktuson, vagy haltak meg valamilyen szívbetegség következtében.

Kiközösítés, megalázás a munkahelyen

Gyakran a munkahelyi közösség úgy vezeti le az önmagával és a munkahellyel kapcsolatos elégedetlenségét, hogy egymást bántják, egymást hozzák megalázó, rossz helyzetbe.
A munkahelyi stressz és a mobbing


(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.