• Új módszer a szívritmuszavar diagnosztikájában

    Szerző:
    WEBBeteg

    A szív elektromos vezetésének zavara, amikor zavart szenved az összehúzódás-tágulás összehangolt működése, igen gyakran jár fatális következményekkel.

    Idáig a kutatók a szív elektromos aktivitását közvetlenül a szívizmon mérték, illetve a közvetett mérés során arra bonyolult matematikai modell segítségével következtettek. Dr. Elisa Konofagou és munkatársai egy új, nem invazív eljárást fejlesztettek, mely ultrahangos képalkotó módszerre épül. Az Elektromechanikai Hullám Képalkotó (EWI) könnyen beépíthető a legtöbb ultrahang-készülékbe, ami az eszközt igen költséghatékonnyá teszi.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban napvilágot látott új módszer mintegy ötször gyorsabb, mint a hagyományos EKG, alapját a szív apró deformációinak kimutatása képezi: pár négyzetmilliméternyi területen mérik a szív kétezred másodperc alatt végbemenő tágulását és összehúzódását. A szív alapos átvizsgálása lehetővé teszi, hogy következtetni lehessen a szív elektromechanikai működésére mind a négy szívüreget illetően.

    EWI - hatékony segítség a szívritmuszavar orvoslásában

    Szívritmuszavar akkor alakul ki, amikor a szív normális elektromos aktiválódása zavart szenved. Az állapot valószínűsége az életkorral párhuzamosan nő. A megoldásra sok esetben létezik módszer, például a sebészi úton felhelyezett ritmusszabályozó eszköz, a pacemaker, vagy a károsodott szívizmon mesterséges ritmust keltő katéter. Azonban az orvosok nem képesek minden esetben megmondani, hová érdemes felhelyezni a katéter-elektródot. Az EWI pontosan képes meghatározni azt a pontot, ahol a beavatkozás a legnagyobb hatásfokkal jár.

    Az eljárás előnye, hogy biztonságos, hordozható és olcsó. A közeljövőben az ultrahangkészülékek nem fogják meghaladni egy mobiltelefon méretét, ami nagymértékben elősegíti a rutin vizit során való használatot. Mindazonáltal a módszer kipróbálása további klinikai vizsgálatokat tesz szükségessé.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Szívizombántalom - Milyen tünetei vannak?

    A cardiomiopátia a szívizomzat megbetegedése, melynek következtében a szív összehúzódásának ereje csökken, így a szív nem képes kellő mennyiségű vér keringetésére.

    Szívkatéterezés - Mikor van szükség rá és hogyan zajlik?

    A szívkatéteres vizsgálatok során a test egy nagyobb erén keresztül vékony csöveket, katétereket vezetnek a szívbe. Mikor szükséges elvégezni ezt a beavatkozást?

    A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban egy új műszerrel először végeztek egy speciális szívkatéteres eljárást

    Dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet főigazgatója tájékoztatást adott arról, hogy az intézmény mai napon elsőként végzett házon belüli szívsebészet nélkül egy új műszerrel szívkatéteres beavatkozást.

    Jól vagyok, köszönöm, és éhes a sikerre! - Infarktusa után újra játszhat Szívós Márton

    A kezdődő infarktussal április elején műtött Szivós Márton, a vízilabda-válogatott világbajnok játékosa folytathatja játékos-pályafutását, így ott lehet Benedek Tibor szövetségi kapitány csapatában a júliusi, budapesti Európa-bajnokságon.

    Lazaccal csökkenthető a véralvadási kockázat

    Szívkatéteres koszorúér-tágítás után a beteg véralvadási kockázata jelentősen csökkenthető, ha a nemzetközi irányelvek által előírt, kettős gyógyszeres kezelés mellé omega-3 zsírsavat is kap - állapították meg Krakkóban dolgozó lengyel kutatók, akik eredményeiket az Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology legújabb számában közölték.

    Szívbetegek gyógyszerszedési szokásai

    Szívgyógyászati beavatkozás után a betegek gyakran nem folytatják a korábban is szükséges gyógyszeres kezelést, de ennek súlyos következményei lehetnek - közölte több mint 13 ezer beteg vizsgálatának eredményeit az American Journal of Cardiology című szaklap.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.